Sari la conținut
Forum Roportal
stiri

Zgomotele produse de taste dezvaluie ce tastam

Postări Recomandate

Pentru a descoperi ce se afla in computerul dumneavoastra, spionii au la dispozitie o metoda diabolic de simpla, careia nu-i rezista nici un firewall, antivirus sau alt program de securitate informatica. Pot afla ce scrieti decodand sunetele produse de butoanele tastaturii.

Cercetatorii de la Berkley, Universitatea California, au descoperit un nou tip de amenintare la adresa securitatii informatice. O simpla inregistrare a sunetelor produse de tastatura poate fi folosita pentru descifrarea textului scris de utilizator, indiferent daca este o parola, o scrisoare de dragoste sau un secret de stat.

TESTUL. Expertii in computere ai renumitei institutii academice au inregistrat timp de 10 minute sunetele produse de tastatura. Fisierul audio rezultat a fost introdus intr-un computer si "decriptat" cu ajutorul unui software. Au fost recuperate cu exactitate 96% din caracterele scrise de utilizator. Asta inseamna ca textul a putut fi dedus fara nici o problema, chiar daca lipsea cate o litera la cateva cuvinte.

Cercetari asemanatoare au fost facute de doi experti ai IBM: Rakesh Agrawal si Dimitri Asonov. Acestia au reusit sa descifreze 80% din text. In cazul IBM, studiul a fost facut in cazul unei singure persoane, care a utilizat aceeasi tastatura, cu ajutorul unui algoritm bazat pe un text cunoscut si mostre de sunet corespunzatoare.

EFICIENTA. Spre deosebire de studiile IBM, programul de decriptare folosit de cercetatorii de la Berkley descifreaza scrisul indiferent de stilul de tastare folosit de diversi utilizatori si filtreaza fara probleme zgomotele de fond din incapere.

Asta inseamna ca utilizatorul nu prea are la dispozitie metode de protectie, in caz ca cineva se hotaraste sa-i "asculte" sunetele tastaturii de la distanta. Microfoanele directionale capabile sa inregistreze o soapta de la sute de metri distanta exista pe piata de zeci de ani. Sa nu mai vorbim de aparate cu laser care inregistreaza sunetele dintr-o incapere analizand vibratia ferestrelor. Ultimul refugiu al secretelor ramane camera izolata fonic, fara ferestre.

OPINII "Este o forma de spionaj acustic ce ar trebui sa le atraga atentia expertilor in securitatea computerelor. Daca noi am fost capabili sa facem acest lucru, este posibil ca si alte persoane cu intentii mai putin onorabile sa reuseasca sau sa fi reusit deja", a spus Doug Tygar, profesor de informatica si managementul informatiilor la Berkley. Pe de alta parte, Peter Tippett, fondatorul companiei Cyberthrust, spune ca utilizatorii obisnuiti nu trebuie sa se teama ca vor fi spionati astfel: "E ca si cum te-ai teme ca o nicovala ar putea cadea pe automobil. Exista tot felul de pericole de acest fel, dar sunt relevante doar pentru organizatiile secrete".

 

Sursa: Jurnalul National

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Nu poate fi adevarat!! Ce ma fac cand sunt la munca si scriu mesaje iar sefa are impresia ca muncesc de zor?! :) Groaznic!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ei, nu va impacientati. Aproape sigur ca nu vom vedea aceasta metoda pusa in aplicare in viata de zi cu zi.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Lol. Ma gandisem mai demult la faza asta,dar nu credeam ca e posibil. ( ma refer la faptul ca doar sunetul tastelor va fi captat,nu si celelalte sunete. E un fel de Voice Cancelation - la placile audio Realtek '97 )

Buna idee ! Adio keyloggerz, adio sniffers !

Mai era ceva interesant,daca citeai tot

Metoda poate fi usor combatuta prin folosirea tastaturilor care nu produc sunete. Se inlocuiesc tastele cu placute sensibile la atingere =>no sound.
Editat de N1CKH0LAS

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Nu poate fi adevarat!! Ce ma fac cand sunt la munca si scriu mesaje iar sefa are impresia ca muncesc de zor?! :)  Groaznic!

nu au ei resurse pentru asa ceva, poti ca continui cu mesajele!!!! Calm!!!

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Din pacate au fost deja lansate atacuri, am vazut pe Yahoo mai multe stiri. In timp ce numarul site-urile de 'phishing' a scazut - in urma campaniei dusa prin media - s-au raportat mai multe cazuri in care parolele au fost furate printr-un astfel de program, cu microfoane ieftine. Rata de recuperare a literelor era estimata la 'doar' 90% (fata de 96%) in stirea respectiva.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×