Sari la conținut
Forum Roportal
flaviand

Spiritualitatea si alergia la dogme

Postări Recomandate

Sunt o persoana deschisa spre cunoastere, spre adevar si spiritualitate. Cred in existenta unei entitati atotcuprinzatoare, care se afla la baza existentei lumilor materiale si spirituale, a universului si fiintelor care il populeaza.

 

Insa in acelasi timp sunt un tip alergic la dogme si religie. Consider religia ca o "oaie neagra" a spiritualitatii, care a adus ceva beneficii dar a cauzat si extrem de multa suferinta la vremea ei. Cred ca in legatura dintre o fiinta si divinitate nu sunt necesari intermediarii, care sa-l duca de mana pe cel pornit pe calea cunoasterii sau din contra pe drumuri gresite, profitand de naivitatea acestuia. Faptul ca anumite persoane au ales calea religiei pentru a avansa in plan spiritual n-ar fi o problema, e pana la urma optiunea fiecaruia prin ce mijloace ajunge sa evolueze in acest domeniu.

 

Ceea ce ma deranjeaza insa sunt dogmele si amestecul acestora tot mai puternic in celelalte laturi ale spiritualitatii. Vad multi discutand pe teme de spiritualitate care nu au nici o legatura cu crestinismul, incercand sa bage fortat in discutie elemente de religie crestina. Se discuta ezoterie, idei provenite din religia indiana, radiestezie, yoga, ritualuri tibetane si in discurs se amesteca denumiri ca "dumnezeu", "sfanta treime", "tatal ceresc" si alte asemenea.

 

Sincer, mi se pare o prostie toata povestea aceasta. Adica sa ai practici care tin de cu totul alte religii si arii ale spiritualitatii, ba chiar unele cu care biserica crestina nu este de acord, iar apoi sa impachetezi totul in dogma crestina. Cu abtibildele clasice, scrise evident cu majuscule ca sa nu existe nici o indoiala.

 

As vrea sa aflu parerea voastra: e vorba de ipocrizie, de indoctrinare a limbajului pana la un nivel inconstient sau care este explicatia ? A devenit "dumnezeu" sinonim cu "spiritualitate" si nu stiu eu ? Pot folosi si alte "sinonime" gen Allah sau Iehova daca tot e la moda "sinonimizarea" divinitatii cu zeitatea unei religii anume ? Sau miscarea nu se mai aplica cand e vorba de alte dogme chit ca discutia are la baza metodele religiei respective ori elemente care nu au legatura cu nici o religie ?

 

Si inchei cu o poveste, poate unii pricep mai usor asa ce vreau sa zic:

 

A fost o data o Corporatie. Era o corporatie tipica, cu bune si cu rele, cu angajati care-si faceau treaba si altii care trageau chiulul, cu reguli stricte si un brand recunoscut. Productia mergea, marfa era livrata in aproape toata lumea, brandul era cunoscut si abtibilde cu marcile inregistrate ale Corporatiei erau peste tot. Toti angajatii respectau directivele venite de sus, erau recrutati oameni noi prin metode diverse si erau eliminati cei care nu respectau regulile sau plecau singuri uneori.

Cu timpul insa o parte din angajati au inceput sa arunce cu ochiul tot mai des peste gardul fabricii, la alte corporatii, care aveau in curte produse interesante. Unii mai indrazneti au gustat din ele si au ajuns sa-si dea seama ca erau chiar mai bune decat cele proprii. Curentul a prins si erau deja tot mai multi care faceau treaba asta. Multi au plecat din Corporatie sa lucreze la fabricile respective si nu s-au mai intors. Altii, au ales insa o cale mai ciudata: cumparau la vrac produsele concurentei dar ii lipeau abtibildele Corporatiei. Asta pentru a-si asigura linistea proprie sau pentru a putea veni cu ele si la servici fara sa dea de banuit celor din conducere sau colegilor care nu ar fi acceptat asa ceva.

Si asa in Corporatie treaba mergea in continuare, iar aparent toata lumea era multumita.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

As vrea sa aflu parerea voastra: e vorba de ipocrizie, de indoctrinare a limbajului pana la un nivel inconstient sau care este explicatia ?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Traim intr'o lume in care nevoia de magia, teama de moarte, de necunoscut , etc ... isi pun adanc amprenta asupra noastra.

Traim intr'o lume in care omul nu mai cred in Om, ci in orice altceva care'i aduce aparent linistea, ferit de zbucium , de intrebari obositoare .

Traim intr'o lume in care doar existenta materiala ne determina sa ne miscam intr'un sens sau in altul .

Traim intr'o lume in care febra esoterismului i'a cuprins pe toti, toti suntem detinatori de adevaruri unice, imuabile , iar cei care raman neclintiti intr'o credinta sau alta sunt aratati cu degetul, blamati ... , mai mult ne batem si ucidem pentru aceste "adevaruri" .

Traim intr'o lume in care oamenii dau unui lucru , o suma de sensuri, de definitii , care nu fac decat sa ne bulverseze si sa ne indeparteze de senul real al lucrurilor .

 

Asta e lumea in care traim, o lume plina de religiosi intr'o forma sau alta, in care orgoliu, vanitatea, rautatea , avaritia sunt cele care ne conduc in realitate ... .

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
As vrea sa aflu parerea voastra: e vorba de ipocrizie, de indoctrinare a limbajului pana la un nivel inconstient sau care este explicatia ?

 

Cred ca ni se pregateste instaurarea unei noi religii,una buna pentru omul contemporan,in care sa intre un mixt de concepte care atrag mintea omului facinata de fantastic.

De-a lungul istoriei,atunci cand oamenii dadeau semne de trezire,hop... ca aparea o noua religie care reusea sa le capteze atentia.

O noua religie in care sa se imbine conceptul de karma,reancarnare si care sa preia partea de angeologie crestina.

Toata aceasta noua practica care se bazeaza pe amestecul de concepte care a fost prezentata,va duce la formarea viitorilor intermediari.

 

Poate e SF ce sugerez eu ,dar cam intr-acolo cred ca se indreapta omenirea.

Editat de IndyGo

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Aha, deci pana la urma cei care amesteca concepte yoga, radiestezie sau practici tibetane cu referiri la divinitate sub numele cunoscute in religia crestina si dogme religioase sunt de fapt generatia experimentala de "trecere" catre noul model de spiritualitate ?

 

Si ca saracii sunt inca debusolati si nu realizeaza ca n-ai cum sa amesteci uleiul cu apa cum zicea la un moment dat parca Bagherra pe topicul de radiestezie, adica dogma n-are ce cauta intr-o spiritualitate bazata pe logica si inteligenta ?

 

Nu de alta, dar eu (si probabil multi altii) n-as deveni niciodata adeptul unei credinte in care gasesc presarate cuvinte gen "dumnezeu" "duhul sfant" "sfanta treime" "tatal ceresc" ca referire la divinitate. De fapt tocmai genul asta de expresii si gandire dogmatica m-au cam indepartat si de religia ortodoxa careia ii apartin la origine. Daca eu devin alergic cand aud amestecuri de genul asta, ce sa mai zic de un arab sau evreu.

 

Asa ca cei care "ne pregatesc" noua religie ar face bine sa revizuiasca nitzel textele si limbajul daca chiar vor sa-si atinga scopul.

 

Nu neg altfel ca ideile care circula in ultima vreme cu referire la spiritualitate, viata, constiinta umana si evolutia fiintelor mi se par mult mai logice si mai de bun simt decat dogmele expirate ale diverselor religii. Care multe sunt facute doar cu scop de indoctrinare si indobitocire a oamenilor, care devin dependenti de biserici, icoane, carti "sfinte", popi si ritualuri fara sens. Deci amestecul fortat intre cele doua nici nu cred ca are cum sa provoace altceva decat respingerea "ciorbei" facute, desi o schimbare e evident tot mai necesara si cum zici, parca se simte in aer ca asta urmeaza.

Editat de flaviand

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

da! exat asa! se pregateste o noua religie. in care fiecare are voie sa creada in ce vrea. nu conteaza de unde a venit religia musulmana, nu conteaza ce fac yoghinii, nu conteaza ca faci reiki si in acelasi timp spui rugaciunea inimii....ce conteaza?

ideea e sa te faca sa te zapacesti, sa uiti de Adevaratul Dumnezeu, sa uiti ca semnul crucii are o putere nebanuitoare, sa uiti ca iertarea este mai buna decat invataturile din coran care te atata sa ii scoti ochii celuilalt....

 

stiai ca vor sa refaca templul lui Solomon?

 

stiai ca calugarii de pe Muntele Athos sunt persecutati doar ptr ca nu vor sa faca parte din Noua Religie?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Uite, vezi, tu esti un exemplu "clasic" de dogmatic :-

 

La chestii gen "Adevaratul Dumnezeu, sa uiti ca semnul crucii are o putere nebanuitoare" ma refeream cand ziceam de alergie instantanee. Oare cum se vindeca "boala" mea ? :P

 

Nu ca as vrea sa devin unul din dogmatici, ci in ideea evolutiei pe scara spirituala as vrea sa fac cumva sa scap de alergie, pentru ca-mi dau seama ca la un moment dat va trebui sa trec si peste acest "prag" daca vreau sa ajung pe o treapta superioara.

 

In rest, din partea mea daca cineva vrea sa faca temple n-are decat iar calugarii ar trebui sa fie lasati in pace sa faca ce vor. Pana la urma asta inseamna liberul arbitru, pe care cei din religiile vechi se pare ca nu il pricep.

Editat de flaviand

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

vezi ca nu stii?

 

asta ce fac si spun eu nu are legatura cu nimic dogmatic.

 

eu nu apar nici ortodoxia. unde m-ai vazut tu pe mine sa vb depsre ortodoxie?

 

astia s-au bagat pana si intre ortodocsi.

 

pai daca tu ii lasi sa faca temple, deja i-ai lasat tot.

 

nu cunosti toate datele. nu eu sunt dogmatica. voi sunteti orbi. si tocmai pe asta mizeaza ei. pe orbia voastra, pe ideea de "pace" si multi vor cadea in plasele lor.....

 

dar uiti ca exista o singura viata pe pamant. viata de dupa e vesnica.

 

exact cum vb tu, asa ceva vor ei sa faca.....tu habar nu ai ce spui....fiecare sa faca ce vrea si sa creada in ce vrea....dar nu conteaza ce se intampla cand iti iei biletul "dincolo"?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Cum nu aperi ortodoxia ? Pai sa nu-mi zici ca "Adevaratul Dumnezeu, sa uiti ca semnul crucii are o putere nebanuitoare" e o expresie din religia musulmana ? Ori faci parte din cei "in tranzitie" si de fapt crezi in evolutia spirituala, reincarnare si meditatie, dar inca nu te-ai dezbarat total de obiceiurile vechi ?

 

Sau nici nu realizezi ca folosind astfel de expresii intri automat sub incidenta dogmei ? Ce te impiedica sa folosesti cuvinte neutre de oricare religie cand te referi la divinitate ?

 

Eu las sa-si faca temple dar nu las tot. In primul rand templele in general ma lasa rece, dar daca ma obliga sa ma inchin la ele atunci schimbam foaia.

 

Prin ce suntem orbi ? Prin faptul ca incercam sa gandim ? Si sa nu mergem ca oile la biserica repetand ca papagalii expresii gen "adevar absolut" sau "sfanta impartasanie" ? Nu te mira oare cum de religia a respins intotdeauna inteligenta ? Sa stai in patratica ta, sa faci ce zice preotul, sa crezi si sa nu cercetezi. Mda, grozave concepte, cine e de fapt orbul aici ?

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×