Sari la conținut
Forum Roportal

Evaluează acest topic

Postări Recomandate

Un cutremur, simplu spus, presupune o mișcare bruscă a scoarței Pământului provocată din diverse cauze. Deocamdată nu știm toate cauzele care provoacă un cutremur sau altul, însă cert e că ele, cutremurele, provoacă daune așezărilor umane care se află pe suprafața Pământului. Problema care ne interesează în primul rând este în ce măsură ar rezista construcțiile pe care noi le-am ridicat și în care locuim la diverse cutremure de diferite intensități. 

Am văzut recent cutremure în Turcia (cam 7,8 pe scara Richter, ni se spune),  în urma cărora au fost distrugeri masive ale clădirilor soldate cu mii de morți. Apoi la puține ore au fost și la noi câteva cutremure, în zona Gorj, ce-i drept, de mai mică intensitate. Așa că pe bună dreptate mulți se întreabă ce ar fi dacă și la noi ar fi vreun cutremur de peste 7 sau 8 pe scara Richter (Doamne fere, am zice noi!). 

Să mai spunem că ultimul cutremur major din România a avut loc în 1977, având o magnitudine de 7,4 pe scara Richter. 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

În România există o hartă a seismicității, făcută pe zone geografice după cutremurul din martie 1977. 

https://adevarul.ro/stiri-locale/focsani/harta-de-seismicitate-a-romaniei-facuta-dupa-2078775.html

Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, între anii 1978 și 1990 s-a ținut cont de aceasta, respectiv clădirile care s-au construit au fost proiectate să reziste la un cutremur de cel puțin gradul 8 pe scara Richter. Problema este în ce măsură s-a respectat acest deziderat pentru clădirile construite între anii 1990 și 2000 (perioadă în care a fost, să-i spunem eufemistic, o „relaxare” cu privire la orice normă), apoi chiar pentru cele construite în zilele noastre. 

Editat de Vriies
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Aici nu e vorba de nesimțire. Nu l-ai simțit sau nu l-am simțit din cauza faptului că acele cutremure din Gorj (și replicile lor), au fost cutremure de magnitudinea 5 și ceva, adică  „moderate”, pe scara Richter. Culmea e că acest cutremur cu epicentrul undeva lângă Târgu Jiu, s-a simțit mai degrabă în Serbia decât în Cluj.

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Acum 2 ore, Vriies a spus:

Culmea e că acest cutremur cu epicentrul undeva lângă Târgu Jiu, s-a simțit mai degrabă în Serbia decât în Cluj.

Pentru ca spre Cluj sint munti inalti de la Tg-Jiu, insa de la epicentru nu se stie inca exact pe unde este crapatura spre alte directii, dar este si mai aproape de Serbia.

Niciuna din marile cutremure din Romania nu s-a simtit la Sighetu-Marmatiei, doar odata a vazut mama candelabrul ca se misca foarte putin dar era dupa 1977 si tot undeva in Sud a fost un cutremur.  Locuind la bloc se putea sa fi fost si cei de deasupra ei ca aveau copiii si alergau mereu.   Bunica din Campulung la Tisa a murit  la 100 de ani fara cateva zile si n-a simtit nimic in viata ei, desi a locuit si in Austria, Ungaria, langa Satu-Mare, in Salaj undeva si pe urma in Maramures din 1919 parca.    

Noi in Phoenix nu simtim cutremurele din California ca sint Muntii Sierra Nevada sub care nu trece crapatura terestra sau placa tectonica.

In '77 cladirea in care a locuit sora mea imediat langa Ambasada Greaca de langa Biserica Greaca din Bucuresti, pe o parte era Bulevardul Republicii unde se intra in Ambasada, iar ei intrau dinspre Bulevardul Dimitrov #8 era prima poarta.  Toata lumea este mort deja din cei care au locuit acolo atunci iar casa/cladirea a fost retrocedat evreului care avea acte pe ea.   

Casa acea era foarte avariata de la cutremur dar cele de peste drum pe Dimitrov nu aveau NIMIC!!!   La sora mea s-au despartit peretii, caramizii parca erau trasi separat ca mai incapeau 2 caramizi intre ele si nu se stie ce s-a intamplat exact.   

Noi am angajat si reparat casa sa fie cat mai repede locuibil si mergeam sa ridicam caramizi din alte gramezi unde au cazut din cladiri pe trotoar si incurcau circulatia pietonilor.  

Eram incurajati de Primaria ca se curatau trotoarele mai repede si se incepea repararea mai din timp ca nu era niciunde material de constructii decat pe negru pe bani multi. 

Asta dupa 6 saptamani de la data cutremurului cand ne-au lasat la granita sa intram.   

Pentru ca Ambasada era imediat reparat la sistemul de canalizare, ape si gaze, electrice si ce mai era de verificat, asta fiind casa urmatoare, pentru o suma atractiva au actionat, altfel aveau de asteptat ordinul Primariei. 

Pila mare a fost  "Ana Pauker" o femeie foarte batrana, care a locuit acolo si totul a mers mai repede ca si cel care il avea in grija sa nu fie atacata, securistul, purta arma.      

Lumea stia ca este in persoana Ana Pauker, ca avea varsta respectiva desi se scrie ca a murit in 1960, dar eu nu cred nici Istoria asta, precum nici altii din jur.   Locatarii care o cunosteau de dinainte nu vorbeau prostii.   Am vorbit cu ea si cu securistul in 1969 prima oara cand m-am dus la sora mea in vizita, foloseam in comun o sala de baie si un WC separat vreo 15 persoane!!!   Credeam ca este sotul ei dar mi-a spus ca nu este, in 1977 inca au locuit acolo, pe urma a murit batrana, securistul oricine era el, a mai stat o vreme acolo.   Omu' stia engleza ca au conversat cu sotul meu, stia ca plec din tara, erau fericiti amandoi.  

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Târgu Jiu, părăsit de numeroși locuitori

De asemenea, primarul din Târgu Jiu a spus că operele lui Constantin Brâncuși din oraș – Masa Tăcerii, Poarta Sărutului, Aleea Scaunelor și Coloana Infinitului, nu au fost afectate de recentele cutremure.

*Mda, poa'sa crepe altele daca "O pe ReLe" sint in siguranta* ... 

https://www.impact.ro/orasul-targu-jiu-parasit-dupa-cutremure-primarul-face-afirmatii-uimitoare-peste-60-din-locuitori-au-plecat-la-parinti-sau-la-rude-485604.html?=EVZ+Link+Text&utm_medium=website&utm_campaign=fidmee

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Pentru a ne face o idee despre ce înseamnă niște cutremure de diferite magnitudini pe scara Richter și care ar fi diferența dintre un cutremur de gradul 6 și unul de gradul 7 sau 8, de exemplu. 

Richter Scale Graphic Representation

Editat de Vriies
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

La etajul 5 s-a simțit și luni și marți. Marți ma uitam la lucrurile care se mișcă anormal dar pentru mine erau ca mișcate de vânt, nimic nu am simțit. 

Mno, asta e, nici nu vreau dar totuși.... :resent:

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Ok, hai să vedem care au fost cele mai mari cutremure din istoria noastră recentă...

4. Cutremurul din Honshu (Tōhoku) , Japonia, din 2011, cu o magnitudine de 9,1.

3. Cutremurul din Sumatra, Indonezia, din 2004, cu o magnitudine de 9,1.

2. Cutremurul din Alaska, din 1964, cu o magnitudine de 9,2.

1. Cutremurul din Chile, din 1960, cu o magnitudine de 9,5.

 

De remarcat că acel cutremur din Chile, din 1960, este cel mai puternic cutremur înregistrat în istoria modernă. La vremea respectivă a făcut mii de victime. De asemenea, de remarcat faptul că, de atunci, în Chile au mai fost foarte multe cutremure de peste 7 și 8 pe scara Richter. Dar victimele și distrugerile materiale au fost foarte puține. De ce? Pentru că statul Chile, de la acel cutremur devastator din 1960, a luat măsuri drastice cu privire la construcțiile clădirilor. Chile este realmente un exemplu în acest sens pentru toată lumea! 

Nici nu vrem să ne închipuim ce ar însemna un cutremur cu o magnitudine de 9, 8 sau chiar 7, în România noastră de azi! Brrr!

 

  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Sincer, n-am auzit atunci cand s-a intamplat acel cutremur chilian, desi eram cu urechea pe radio, Vocea Americii in limba maghiara cand spuneau stirile.   Fixam radio pe postul american si vorbeau in engleza, dar nu voiam sa pierdem nimic asa ca-l ascultam sa termine programul, iar dupa ultimul cuvant in engleza NEWS, incepea in maghiara la orele 10:00 PM in Romania, 4:00 PM in capitala americana Washington, D.C. 

- Itt Washington, Amerika Hangja!  Hireket mondunk!  =   Aici Washington, Vocea Americii.   Urmeaza stirile.

De acolo am aflat despre Razboiul din Vietnam mult inainte de la stirile din Romania in Limba Maghiara, nu stiam ca exista Romania.  De Rusia, Ukraina, Ungaria, Amerika, Germania, Austria, Franta stiam.     

Cuvantul "NEWS" nu stiam ce inseamna dar semana la pronuntare cu un cuvant maghiar = viermisori = Nyüz = Maggots in engleza.   Muream de ras ca nu imaginam despre ce e vorba?

Stiu ca eram destul de mare cand am auzit prima oara ca s-a intamplat in viata mea un cutremur, parca era Etna, ca de cele antice am invatat la ora de religie, ca era pedeapsa de la zei. 

Nici de acela din 1964 din Alaska n-am auzit vorbind pe nimeni in Vinerea Mare, March 27 cand s-a intamplat.   Pe langa ca am trait cativa ani la Bucuresti, 1 singur suflet nu pomenea ca a fost un cutremur in 1944, am auzit doar dupa cel din 1977, imaginez ca nu era important de vorbit despre dezastre.

Cuvantul cutremur nu era la moda!!!

 

 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×