Sari la conținut
Forum Roportal
tamita

Facultatea de litere - Cluj sau Bucuresti?

Postări Recomandate

As dori sa stiu unde considerati ca ar fi mai bine sa urmez facultatea de Litere, la Cluj sau la București. Mentionez ca intenționez să studiez romana-spaniolă și că sunt intrată la ambele facultati, pe baza diplomei de la olimpiada de romana. 

Literele din Cluj au admitere, pe când la București se intra pe baza de dosar, ceea ce îmi pune un semn de intrebare. Totusi, daca cautam bibliografia unor scriitori/critici literari, marea majoritate au studiat Literele la București. Sunt profesori la București recunoscuți și foarte recunoscuți, chiar pe plan internațional, cum ar fi Mircea Cărtărescu. Dar, și aici un mare dar, s-ar putea ca acesti profesori sa fie ocupați cu proiecte personale, s-ar putea să fie unele orgolii, și nu îmi garantează nimeni cât de buni sunt ei ca profi. 

Bucureștiul, ca oraș, nu îmi place deloc. Totuși, mă gândesc că e capitala și că voi avea mai multe sanse de angajare după, intenționez să lucrez in invatamant cel putin o perioada si eventual sa fac si jurnalismul, sa castig bani si din ceea ce scriu, ca redactor etc. As gasi și în Cluj oportunitati in aceleasi domenii?

P.S. Nu vreau sa citesc remarci de tipul "nu da la litere pt ca nu vei reusi nimic in viata" etc, pt ca sunt satula de ele. E ceea ce imi doresc sa fac si sunt pasionata de carti, de poezii, de cuvinte. 

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Hm.

Daca tu crezi că vei avea mai multe șanse în viața pentru că spuma este în București, mai bine mergi in București, sa nu regreți apoi  daca nu realizezi chiar tot ce îți dorești și macar sa știi că ai fost acolo, in febra lucrurilor.

Dar vezi că în București e și concurența mai mare. Printre nepotisme și altele, ar trebui sa fii excepțională de-a dreptul, ca să îți faci loc mai devreme, nu mai târziu. 

In Cluj, facultatea este buna. Dar Clujul nu are atât de multă presa ca în București. Asta poate fi privit ca un dezavantaj, dar dacă ești isteață , pro-activa, originala- Clujul îți permite să pornești tu ceva nou..are loc, nu este sufocat pe domeniul ăsta și nepotismele nu sunt nici pe departe la fel ca în capitală. A se lua nepotismele generic, gen PCR ( pile-cunostinte-relatii).

In plus, din Cluj ai șanse mai mari sa prinzi burse chiar și în străinătate, exista o legătură strânsă cu Occidentul in mediul universitar. Și ai spatiu mai liniștit, sa te formezi la început, cel puțin. Sa dospesti rădăcini în profesie.

Nu cred că există o soluție ideală, mergi mai degrabă pe intuiție, după ce digeri foarte bine variantele. Și nu uita, te poți transfera oricând, daca îți păstrezi o medie buna, așa că relaxeaza-ti decizia și pe acest gând. Nu este capăt de lume.

 

Editat de Stu'
  • Like 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Salut

Pana la urma cum a ramas cu rezidentiatul de anul acesta si eventual de acum inainte: se va da tot la Bucuresti examenul sau fiecare va da in orasul unde a terminat facultatea ?

Multumesc

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

×