Rinoplastia

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriEstetica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6447

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rinoplastia este operatia estetica prin care se urmareste modificarea formei sau a dimensiunii nasului. Este una dintre cele mai populare operatii, fiind destinata femeilor si barbatilor care doresc sa-mi schimbe forma nasului. Tehnica chirurgicala care restructureaza si reda forma naturala a nasului, rinoplastia corecteaza sechelele unor traumatisme sau deformarile ereditare.

Se opteaza pentru acest tip de interventie fie din motive pur estetice (nas mare, coroiat, lat, lung) fie pentru solutionarea unor probleme respiratorii.

Anestezia

Rinoplastia se poate executa sub anestezie locala, pentru operatiile usoare si durata scurta sau sub anestezie generala, in functie de cererea pacientului.

Durata rinoplastiei

O asemenea interventie chirurgicala dureaza in medie 60 de minute, putandu-se extinde la trei ore. Exista doua tehnici chirurgicale de realizare: inchisa (endonazala) sau deschisa.

Operatia in sine

Pielea este indepartata de pe scheletul osteocartilaginos, iar apoi se modeleaza scheletul in functie de forma care se doreste a fi obtinuta. Unii chirurgii plastici opteaza pentru metoda endonazala, in care incizia se realizeaza inaintea narinelor. Altii prefera metoda deschisa, mai utilizata in cazurile complexe. In cadrul acesteia se face o incizie mica pe bucata de piele care separa narinele.

Riscurile rinoplastiei

Unul din riscuri de refera la aparitia, dupa interventie, pe tegumentul piramidei nazale, a unor mici puncte rosii cauzate de spargerea unor vase mici de sange. Cicatricele nu se observa in cazul metodei inchisa iar cand se practica totusi metoda deschisa, vizibilitatea lor e scazuta. Daca se apeleaza la un chirurg plastic calificat, riscul aparitiei complicatiilor e redus si, daca apar, acestea sunt minore. Printre complicatiile care se pot ivi se numara infectii, hemoragii si reactii adverse la anestezie. In scopul mentinerii noii forme a nasului, dupa operatie se aplica o atela pe piramida nazala timp de o saptamana, narile fiind acoperite cu o mesa timp de o zi.

Recuperarea

Activitatile cotidiene pot fi reluate de majoritatea pacientilor dupa aproximativ o saptamana de la interventie. Insa e de preferat sa se evite activitati precum joggingul, innotul, activitati sexuale sau orice efort care poate conduce la cresterea presiunii sanguine, o perioada de 2-3 saptamani. De asemenea, frigul si traumatizarea de orice fel a nasului trebuie ocolite. Expunerea la soare este interzisa timp de 8 saptamani dupa operatie. O fata vanata si umflata este perfect normala dupa o astfel de interventie. Nu e cazul sa te demoralizezi, caci dupa o saptamana sau doua iti vei recapata aspectul initial.

Atentionari!

Nu folositi aspirina cu 2 saptamani inainte de operatie:
  • Renuntati la fumat cu 1 saptamana inainte de operatie
  • Programati-va operatia in afara perioadei menstruale
  • Asigurati-va ca nu sunteti raciti in momentul operatiei
  • Nu mancati si nu beti nimic dupa miezul noptii inaintea operatiei
  • Feriti-va de soare 2 saptamani inainte de operatie
  • Nu recurgeti la nici un fel de machiaj
  • Anuntati-va medicul anestezist daca purtati proteza dentara