Sari la conținut
Forum Roportal

Postări Recomandate

Acum mulţi ani am decis să plec în străinătate. Nu a fost deloc uşor să mă despart de tot ce îmi era cunoscut. Fiind o fire visătoare, credeam într-o lume mai bună, mai corectă, într-un viitor mai roz. După cum deja ştiţi din articolele mele anterioare, nu aveam prea multe resurse. Cu toate astea, eram convinsă că voi reusi; ceva din sufletelul meu credea că merit o sanşă. Nu mi-a fost uşor şi multe din acele vise s-au spulberat.

La început, pentru mine totul era nou şi frumos, cu toate că nu înţelegeam ce vorbeau cei din jur. Însă cu timpul mi-am dat seama că e aceeaşi lume numai decorul era schimbat.

Bătrânii noştri aveau dreptate când spuneau că: “Fiecare pădure are uscăturile ei”.

Te vei întreba dragă cititoare, de ce am plecat?

Ceea ce vedeam şi auzeam în jurul meu m-a determinat să cred că aceasta decizie era cea mai bună.

În randurile de mai jos, îţi voi povesti câteva experienţe de acum 11 ani în urmă:

* Eram încă elevă când am avut plăcerea să cunosc o persoană pe care o apreciam pentru cunoştintele sale. Era un student excelent la facultatea de automatică şi calculatoare, care pe lângă aceasta, îşi câstiga existenţa vânzând electronice la o tonetă din centrul oraşului. După absolvire, l-am reîntâlnit vânzând fructe la altă tonetă. Acest lucru m-a marcat.

* Una dintre amicele mamei mele era medic. Absolvise Facultatea de Medicină şi îşi petrecea ziua într-un centru medical aflat la circa 60 km distanţă de locul unde locuia, într-o comună unde se plictiseau şi pisicile. O puteam vedea adesea pe banca din faţa dispensarului, privind şoseaua. Nu cred că era din lipsa de experienţă. Persoana de care vă vorbesc, avea în jurul vârstei de 45 de ani, o femeie cochetă, deşteaptă dar dupa părerea mea, prea puţin apriciată de acel sistem.

* Alt caz care îmi era cunoscut, era a unui student al facultăţii de sociologie care îşi câştiga existenţa fiind taximetrist.

* În plus, verisorul meu, absolvent al Facultăţii finanţe şi bănci, acum circa 6 ani îşi căuta de munca ca şi traducator într-un birou de profil, pentru ca vorbeşte 5- 6 limbi (acum este în Statele Unite).

Bănuiesc dragă cititoare că şi tu cunoşti multe persoane cărora nu le sunt valorate studiile la nivel economic sau profesional.

Cei mai sus menţionaţi nu aveau resursele necesare pentru a începe o afacere, iar dacă mai erau veniţi şi din afara oraşului le era mult mai greu având în vedere că ar fi trebuit să munceasca zi şi noapte pentru a-şi asigura strictul necesar.

Toţi căutau o formă de a evolua, doreau o munca bine plătită dar din câte îmi spuneau, întâlneau următoarele impedimente:

1. Le cereau 3 ani de experienţă în domeniu.

2. Suma pentru un loc de munca “bun” dar după părerea mea, prost plătit era destul de substanţială (ştiţi voi la ce fel de plicuri ma refer; acum unsprezece ani dacă îţi plăteai scaun aveai).

3. Unul dintre ei a reuşit să intre la o firmă, dar dupa 6 luni de fericire s-a dovedit că doar a încalzit scaunul nepotului şefului său. Şi tot aşa.

Tot pe acea vreme în strainatate, un om ce căra roaba pe şantier câstiga circa 2000€ lunar. Dacă esti bun, du-te unde te apreciază dacă aştepţi să se schimbe sistemul vei suferi un timp. Creierul tău are ca funcţie principală adaptarea, dar daca eşti istet poţi alege la ce vrei sa te adaptezi şi la ce nu.

Deci dacă ai încercat în toate formele să faci ceva în ţară dar nu ai reuşit şi ai decis să îşi încerci norocul în străinătate, îţi voi descrie aici câteva sfaturi pentru a reuşi la scurt timp să ai munca pe care o doresti.

Te avertizez că nu îţi va fi usor, dar vei reuşi daca nu îţi vei uita scopul.

Alege-ti ţara unde crezi ca domeniul tau de activitate este mai apreciat.

Cauta-ti locul de munca chiar din Romania (pe internet, agentii, etc)

Încearcă sa îţi echivalezi studiile din ţară; dacă nu poţi, macar tradu-le şi apostileaza-le.

După aceea, scrie o scrisoare de intentii, unde să expui ce te-a determinat să optezi la postul respectiv şi de ce ai ales acea companie.

daca esti interesat de continuarea articolului o gasesti pe blogg ul meu

o zi plina de succes

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

nu vad nicio metoda scriind o scrisoare de intentii într-o tara care crezi tu dinainte ca ti se potriveste.

 

mai degraba e o reclama ieftina la blogul tau.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

asta si e

 

ce e deranjant pt mine e ca deschide topic pt fiecare postare de pe blog. o alta postare, un alt titlu/topic cu si despre postarea de pe propriu blog.

 

anyway..a primit green light.

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri

 

Alege-ti ţara unde crezi ca domeniul tau de activitate este mai apreciat.

Cauta-ti locul de munca chiar din Romania (pe internet, agentii, etc)

Încearcă sa îţi echivalezi studiile din ţară; dacă nu poţi, macar tradu-le şi apostileaza-le.

După aceea, scrie o scrisoare de intentii, unde să expui ce te-a determinat să optezi la postul respectiv şi de ce ai ales acea companie.

 

As mai adauga eu ca cei care doresc sa emigreze intr-o tara unde spera sa-si valorifice studiile si profesia, sa tina cont de faptul ca in acea tara vor avea mare competitie cu cetatenii ei (ori nascuti ori stabiliti acolo de mult timp), oameni care au studiat si ei in aceleasi domenii, multi care au avantajul sa fi studiat chiar in tarile repective si mai presus de toate oameni care au deja experienta de munca necesara, experienta dobandita in acele tari care e favorizata de multe ori in fata celei dobandita in alte tari.

De cunostintele de limba nu mai trebuie sa vorbesc, ca se intelege de la sine cum sta treaba la subiectul asta.

Deasemenea in multe tari echivalentele trebuie facute in sistemul lor de invatamant, nu in afara tarii.

Mai e si chestiunea cu interviurile care in multe cazuri trebuie sa fie efectuate la fara locului nu prin scrisori de intentie.

  • Upvote 1

Partajează acest post


Link spre post
Distribuie pe alte site-uri
Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.

×