Sari la conținut
Forum Roportal
  • intrări
    12
  • comentarii
    0
  • citiri
    2048

Cateva lucruri interesante despre functionarea motorului unui vehicul pe doua roti

vasilica23

604 citiri

blog-0044816001519333656.jpg

Ai cumparat recent o noua motocicleta, insa nu esti pe deplin familiarizat cu functionarea acesteia? Vrei sa cunosti mai multe lucruri despre motoare, pentru a putea lua deciziile corecte in situatiile extreme?

 

Stim cu totii ca, la fel ca in cazul unei masini, motorul este principala componenta a unei motociclete. Denumit si ”sufletul motocicletei”, motorul este, practic, responsabil de intreaga functionare a unui vehicul pe doua roti, totalitatea functiilor si a puterii dezvoltate de vehiculul sau, depinzand, in totalitate, de fiabilitatea si de performantele acestuia.

 

Iti prezentam mai jos cateva infomatii pe care poate pana acum nu ai avut ocazia sa le afli:

 

1.Supraincalzirea- metoda cea mai simpla care conduce la distrugerea motorului

La achizitia unei motociclete, este clar ca iti doresti ca vehiculul pe care il detii sa poata fi utilizat pentru o perioada cat mai lunga de timp. Este realmente neplacut ca sa investesti atatia bani in motocicleta, in echipament si accesorii, iar eforturile tale sa se dovedeasca a fi in van. Durata de viata a unei motociclete depinde, in mare masura, de functionarea la parametrii maximi a motorului! Supraincalzirea este, deci, o cale sigura spre distrugerea acestuia. Daunele potentiale includ, atat blocul motor, car si cilindrii, pistoanele, tijele, dar si garniturile de la bujii, uleiul sau lichidul de racire. Din acest motiv, modelele de motociclete de ultima generatie sunt prevazute cu indicatoare de temperatura.

In concluzie, daca observi ceva in neregula, poti opta sa cumperi un nou set motor, original chiar, de la un magazin autorizat precum Unimotors sau de la reprezentanta marcii motocicletei, pentru a-l inlocui pe cel din fabricatie.

 

2.Etanolul- un inamic al motorului

Daca este sa ne gandim la cei mai aprigi dusmani ai motorului, vom putea gasi rapid raspunsul! Cu certitudine, etanolul se situeaza pe prima pozitie in topul inamicilor, mai ales ca benzina contine in proportie de 10-15% aceasta substanta extrem de nociva!

Din punct de vedere chimic, etanolul absoarbe apa si dizolva polimerii, iar, daca nu sunt respectate indicatiile de conservare, acesta poate crea o legatura molecular cu apa. Apa, la randul ei, ataca sistemele de injectie sau cilindrii. Mai mult, etanolul erodeaza supratetele din plastic sau cauciuc, dizolvand polimerii.

 

3.Nu uita sa schimbi la timp uleiul de motor

Ori de cate ori mergi cu motocicleta ta la revizia periodica, mecanicul acreditat va avea grija sa schimbe uleiul de motor. Neinlocuit la timp, acesta va suferi transformari pricinuite de cresterea gradului de uzura, iar textura sa devine mai solidificata. Importanta inlocuirii uleiului este esentiala pentru asigurarea fiabilitatii motorului, daca vrem sa prevenim blocarea circuitului uleiului la motor, dar si incalzirea in exces a unelor componente.

 

4.Pornirea la rece

 

Atunci cand este foarte frig afara, pornirea rapida a motorului scurteaza viata acestuia.

Bateria, starterul, alternatorul, pistoanele sau cilindrii au cel mai mult de suferit de pe urma pornirii bruste pe vreme extrema!

 

5.Lipsa fluidelor

 

Este un alt factor al distrugerii rapide a motorului. Chiar daca distrugerea se produce lent, consecintele pe termen lung pot fi catastrofale. Iata mai jos liste de fluide care nu ar trebui sa lipseasca! Verific-o cu atentie si semnaleaza-i mecanicul problemele constatate:

  • uleiul de motor si lichidul de racire a motorului;
  • lichidul de ambreiaj
  • lichidul de directive
  • lichidul de frana

Descopera mai multe detalii legate de achizitia de piese de motociclete si accesorii aferente precum set motor si multe alte componente, caracteristicile produselor fiind disponibile in stoc pe pagina online a distribuitorului autorizat Uniform.ro.


×