Sari la conținut
Forum Roportal
  • intrări
    12
  • comentarii
    0
  • citiri
    2050

Lentilele de contact torice, remediul eficient pentru combaterea astigmatismului

vasilica23

847 citiri

blog-0434727001516918966.jpg

Astigmatismul, prin modul in care actioneaza asupra capacitatii vizuuale si afecteaza claritatea imaginilor, este o afectiune extem de incomoda, care are o incidenta in crestere, cu prepondetenta in randul tinerilor. Simptomatologia care se instaleaza odata cu acutizarea acestui viciu de refractie da batai de cap, caracterizandu-se printr-o vedere neclara, atat la aproape, cat si la departare.

 

Progresul medical a facut ca astigmatismul sa poata fi combatut cu ajutorul lentilelor de contact cilindrice, denumite si lentile de contact torice.

 

Cum se formeaza astigmatismul?

Vederea neclara se instaleaza pe fondul unei curburi neregulate a corneei, care se alungeste, capatand forma unei “mingi de rugby”. Aceasta forma ovala pe care o preia corneea determina, in cele din urma, distorsionarea fasciculelor de lumina care patrund in interior, nereusind sa fie focalizate corespunzator la nivelul corneei. Astfel, in locul unei singure imagini, proiectia deformata a imaginii conduce la incetoserea sa, creandu-se, asadar, iluzia unui obiect dublu.

 

 

Asadar, astigmatismul este un viciu de refractie care se instaleaza ca urmare a aparitiei a doua puncte de focalizare a imaginii. Mai exact, un focar pe retina determina formarea imaginii initiale, in timp ce al doilea punct determina imaginea dublata, blurata, din spatele retinei.

 

Pentru a corecta refractia anormala, medicii prescriu, ca metoda de tratament, lentilele torice. Ele au abilitatea de a focaliza lumina pe retina

intr-un singur punct, ajustate cu valoatea axului necesar corectiei viciului. Combaterea efectelor astigmatismului cu ajutorul lentilor de contact torice

In ciuda faptului ca astigmatismul ne face sa ne simtim stanjeniti si inconfortabil, avand senziatia permanenta a incapacitatii de a focalize optim imaginile, acesta nu trebuie perceput drept o boala. In lumea medicala, este cunoscut drept un viciu de refractie care poate fi asociat miopiei (atunci cand axul ochiului este mai lung), sau hipermetropiei (atunci cand ochiul este prea scurt).

 

Desi este boala afectiunea este de natura congenital, dar si ereditara, cercetarile medicale au scos in relief faptul ca instalarea si agravarea sa poate avea loc pe parcursul vietii. Factorul erediar influenteaza semnificativ incidenta afectiunii, acestea prevaland in cazul copiilor ai caror parinti sufera din cauza astigmatismului.

 

Procesul de tratare a afectiunii este, de regula, unul de lunga durata, pacientul confruntandu-se, de regula, cu probleme, pe tot parcursul vietii. Purtarea ochelarilor conventionali sau purtarea de lentile de contact torice sunt, practic, singurele remedii pentru astigmatism combaterea vederii incetosate.

 

 

oasys_toric.jpg

 

Cu toate acestea, noile studii arata ca putem corecta astigmatismul daca restabilim tensiunea uniforma a muschilor oculari. Clipind frecvent si constient, muschii vor fi eliberati de tensiunea aparuta ca urmare a suprasolicitarii lor, darorita activitatilor cotidiene.

 

Nu uita sa ai grija de sanatatea ochilor tai! Asigurarea unei igiene corespunzatoare este esentiala pentru prevenirea infectiilor nedorite, care pot contribui la slabirea capacitatii vizuale.

 

Daca alegi sa folosesti lentile de contact torice, nu uita sa cureti zilnic intreaga lor suprafata si sa le pastrezi in solutii speciale, macar 4-6 ore.


×