Uragane celebre in lume

Detalii

CategoriiTurism
TaguriCatastrofe
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari22664

Voteaza & Distribuie

Descriere

Uraganele sunt tipuri de cicloane tropicale, un termen comun folosit pentru un fenomen natural care in mod normal apare la tropice. Acestea sunt, in general, insotite de furtuni si vanturi puternice care bat in sens opus acelor de ceasornic, localizate aproape de suprafata Pamantului. Toate zonele de coasta sunt susceptibile de a fi lovite de un uragan sau o furtuna tropicala, cum sunt Oceanul Atlantic si Golful Mexic. In unele regiuni din sud-vestul Statelor Unite si de la granitele Pacificului au loc ploi intense si inundatii in fiecare an, ca urmare a furtunilor tropicale generate de Mexic.

Uraganele au capacitatea de a avaria si de a distruge liniile de coasta si de a le conduce sute de km, vantul ajungand la viteze de peste 249 km/h. In urma uraganelor rezulta formarea de tornade si microbursturi. Furtunile tropicale sunt masurate in functie de viteza vantului, presiunea centrala si forta de distrugere.

Uragane celebre in lume
Uraganul Katrina
Acesta se afla in topul primelor cinci uragane ca numar de pagube si morti inregistrate vreodata in istoria SUA. Uraganul Katrina a fost evaluat ca fiind al saselea dintre cele mai periculoase uragane atlantice inregistrate.




uraganul Katrina

uraganul Katrina




Katrina s-a declansat peste Bahamas pe 23 august 2005 si a ajuns in sudul Floridei ca un uragan moderat care a provocat daune si inundatii. Katrina a lovit coasta Golfului Mexic, intinzandu-se de la Florida centrala pana in Texas si producand demolari severe in aceste zone, in principal din cauza furtunilor sale care se deplasau rapid.



Cu toate acestea, gradul de distrugere a vietii si a proprietatilor a fost la apogeu atunci cand uraganul a lovit orasul New Orleans din Louisiana. Pierderea de vieti si de proprietati au fost cauzate in primul rand de cedarea sistemului de terasament. In cele din urma, aproximativ 80% din suprafata New Orleans si unele zone din comunitatile vecine au fost inundate, dupa care a durat mai multe saptamani pentru ca pamantul sa apara la vedere.

Uraganul a lasat in urma aproximativ 1.800 de morti, ceea ce l-a facut una dintre cele mai mortale furtuni tropicale din SUA. S-au inregistrat pagube in valoare de peste 100 miliarde dolari, dupa care a fost considerat cel mai pagubos uragan din Statele Unite ale Americii.

Uraganul Charley
Acest uragan a luat nastere in mai putin de o saptamana la tropicele Atlanticului. Acesta avea vanturi cu viteze de peste 241 km/h, existand din 9 pana in 15 august 2004.




uraganul Charley

uraganul Charley




Uraganul Charley a pornit din estul Insulelor Windward pe 9 august si a ajuns rapid in vest peste Caraibe. Indreptandu-se spre Jamaica, a distrus unele parti ale insulei pe 11 august, si, de asemenea, a trecut prin Insulele Cayman.



In 12 august, uraganul Charley s-a indreptat peste Cuba, care este in partea de vest a Havanei. In timp ce se indrepta spre nord-est, s-a intesificat rapid, in doar cateva ore, si in cele din urma a ajuns deasupra uscatului de langa Portul Charlotte, Florida, unde a lasat in urma nenumarate victime si a produs mari pagube.



Uraganul Charley a fost o furtuna tropicala rapida care a facut prapad mai degraba datorita vanturilor puternice decat precipitatilor abundente. Mai tarziu, acesta a distrus proprietati in timp ce a trecut pe langa Orlando si Daytona Beach.

La data de 14 august, a ajuns deasupra uscatului intr-o regiune de langa North Myrtle Beach, in Carolina de Sud. Pana in momentul in care uraganul s-a imprastiat langa Cape Cod, Massachusetts pe data de 15 august, a facut pagube in valoare de 14 miliarde de dolari si a distrus aproximativ 15 vieti.

Uraganul Galveston
In 8 septembrie 1900, uraganul Galveston a lovit Insula Galveston din Texas. Pagubele provocate de acesta au fost dezastruoase. Acest uragan a fost atat de sever incat Galveston a fost aproape sters de pe harta. Se crede ca oamenii care au fost afectati de uragan au fost ingrijorati mai mult ca apa sarata a marii sa nu intre in casele lor si nu atat de apa de ploaie.




uraganul Galveston

uraganul Galveston




Ca urmare, a fost construita "faleza" Galveston pentru a proteja insula de astfel de dezastre naturale, faleza de aproximativ 5 metri. Cu toate acestea, foarte putin se stie despre pagubele si pierderile de vieti omenesti cauzate de uraganul Galveston.

Uraganul Hugo
Activitatea uraganului Hugo a fost observata folosind imagini din satelit in 9 septembrie 1989. Acesta s-a dezvoltat atunci cand un grup de furtuni s-a deplasat in largul coastelor africane. S-a mutat apoi la sud-est de Insulele Capului Verde si apoi spre vest cu o viteza de aproximativ 193 km/h in Oceanul Atlantic.




uraganul Hugo

uraganul Hugo




In 13 septembrie 1989, uraganul Hugo a crescut in putere, dupa care s-a indreptat spre vest-nord-vest spre Puerto Rico. Pe data de 17, acesta a lovit Guadelupa la miezul noptii si a ajuns peste Vieques si apoi pe uscat in Puerto Rico. A distrus proprietati in Carolina de Sud cu o viteza a vantului de aproximativ 203 km/h. In cele din urma a devenit inactiv in 24 septembrie 1989.



Acestea sunt unele dintre cele mai celebre uragane din lume, care au provocat pagube severe omenirii si infrastructurii. Masuri ferme au fost adoptate de guvernele tarilor pentru a preveni distrugerile provocate de uragane si tornade, dar cine stie cat de puternice pot fi uraganele viitoare. Avand in vedere toate acestea, natura este intotdeauna cu un pas inaintea noastra.