Voyeurismul sau placerea de a vedea

Voyeurismul sau placerea de a vedea

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6812

Voteaza & Distribuie

DescriereVoyeurism


VoyeurismA-i observa pe altii in situatiile intime sau bucurandu-se de satisfactia sexuala este activitatea caracteristica a unui voyeur. Perversiune sau fantezie, delimitarea intre cele doua este subtire, iar termenul nu se mai limiteaza doar la sexualitate.Ce este voyeurismul? De ce si in ce fel profita mass-media de tendinta naturala a oamenilor spre voyeurismul? Sunt voyeurismul si exhibitionism neaparat legate intre ele? In acest articol, vom incerca sa raspundem la aceste intrebari.


Ce este voyeurismul?

Voyeurismul desemneaza actul unui individ de a-si obtine satisfactia sexuala prin observarea altor oameni dezbracati, in lenjerie intima sau in timp ce intretin relatii sexuale, pe scurt, in situatii de obicei rezervate sferei private. Pentru un voyeur, emotia nu este prezenta decat daca barbatul sau femeia pe care il/o urmareste nu este constient/a ca e vazut/a. Deci, intruziunea in viata privata este cea care ii induce placerea observatorului.


Povestea voyeurului Tom

Primul caz de voyeurism din istorie se refera la legenda lui Lady Godiva. Se povesteste ca Lady Godiva, sotia Lordului de Coventry, voia ca sotul ei sa reduca taxele impuse supusilor sai. Acesta i-a propus un fel de provocare: i-a promis ca nu-si va mai asupri supusii, daca sotia sa va fi de acord sa traverseze orasul gola, calare pe calul ei. Godiva accepta si isi da cuvantul cu conditia ca toti oamenii sa ramana incuiati in casele lor. Totusi, un croitor pe nume Tom, profita de oportunitatea de a o observa in secret pe tanara femeie si legenda spune ca a orbit pe loc. De atunci, limba engleza foloseste sintagma „Peeping Tom" (Tom privitorul) pentru a desemna un voyeur.


Perversiune sau fantezie?

La fel ca si exhibitionismul, voyeurismul pare a fi o fantezie foarte des intalnita, dar nu pare sa se mai limiteze doar la sexualitate. A spune ca fiintele umane au o tendinta naturala de spre voyeurism nu este nici o exagerare, iar dezvoltarea reality-show-urilor este o dovada flagranta. Internetul a jucat de asemenea un rol important in acest domeniu si exista nenumarate site-uri pe care iubitii dezamagiti le expun celorlati fotografii de-ale fostelor iubiri in pielea goala.De la fantezie la perversiune nu e decat un pas: unii isi gasesc placerea fara a viola intimitatea celorlalti, altii simt o bucurie cand patrund in viata privata a celor din jur pur si simplu pentru a le faca rau.


Complementaritatea cu exhibitionismul

Daca in cazul exhibitionismului excitarea provine din placerea sau din posibilitatea de a fi vazut, excitarea voyeuristica se trage din riscul de a fi prins tragand cu ochiul. In unele tari exista sex-shop-uri care ofera asa numitele „peep show"-uri, in care un voyeur, ascuns in spatele unui geam cu oglinda, priveste o stripteuza sau cupluri care fac sex, fara ca acestia sa-l poata vedea. Voyeurism este pus in scena si ia forma jocului de rol, persoana observata fiind constienta de faptul ca cineva se uita.Cluburile de swingeri sunt, de asemenea, locuri deosebit de apreciate de voyeuri: multe cupluri le frecventeaza pentru a fi vazute si gasesc astfel multi amatori bucurosi de a-i privi mai mult sau mai putin discret. Toata lumea este astfel multumita!