Vinul roșu: 9 beneficii pentru sănătate

Vinul roșu: 9 beneficii pentru sănătate

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate, vin
Ultima actualizareMiercuri 25 noiembrie 2020
Vizualizari106

Voteaza & Distribuie

Descriere

Vinul roșu este una dintre cele mai populare băuturi alcoolice din lume, însă, puțini știu că această licoare are nenumărate beneficii. Cât timp este consumat în cantități moderate, vinul roșu poate ajuta la prevenirea unor afecțiuni grave, datorită conținutului bogat în antioxidanți, resveratrol, flavonoide și melatonină. Ce face, mai exact? Află din rândurile următoare.

Previne dezvoltarea celulelor canceroase

Vinul roșu conține resveratrol, un antioxidant care are puterea de a reduce incidența tumorilor, deoarece inhibă dezvoltarea celulelor canceroase. Totodată, resveratrolul are și efect antiinflamator, proprietate care contribuie la scăderea riscului de îmbolnăvire de cancer precum și la scăderea evoluției bolii. Mai multe studii de laborator au dovedit că efectul anti-cancer al resveratrolului este vizibil în cazul leucemiei, al cancerului de piele, sân și prostată.

Îți oferă un somn mai odihnitor

Vinul roșu este un bun stimulent pentru producția de melatonină, ceea ce înseamnă că un pahar de vin poate fi de ajutor în tratarea tulburărilor de somn. De multe ori, persoanele care consumă vin roșu seara, se confruntă cu stări de somnolență. De aceea, toți cei care au probleme cu insomnia pot bea un pahar de vin roșu, la cină.

Previne ateroscleroza

Cercetările au dovedit că substanțele antioxidante din vinul roșu stimulează producerea de oxid nitric, un agent vasodilatator care ajută la menținerea sănătății arterelor. De asemenea, oxidul nitric funcționează și ca neurotransmitățor, facilitând transmiterea mai rapidă a informațiilor și având o importanță deosebită și pentru funcția cerebrală.

Reduce riscul apariției pietrelor la rinichi

Un studiu efectuat la Universitatea Catolică Sacro Cuore din Roma a demonstrat că un pahar de vin roșu, consumat în fiecare zi, poate reduce cu 31% riscul apariției pietrelor la rinichi.

Proprietăți antiinflamatoare

Resveratrolul din compoziția vinului roșu are proprietăți antiinflamatoare, ceea ce ajută la menținerea sănătății fizice generale, din moment ce multe boli și maladii sunt atribuite inflamațiilor.

Întărește imunitatea și ține răcelile departe


Studiile efectuate de cercetătorii europeni au demonstrat că persoanele care consumă mai mult de două pahare de vin roșu pe zi manifestă cu 44% mai puține răceli decât cei care nu consumă deloc această licoare.

Scade riscul îmbolnăvirii de Alzheimer

Cercetătorii au descoperit ca resveratrolul, un polifenol al vinului roșu, produce efecte neuroprotective. Astfel, cei care beau un pahar de vin roșu pe zi au un risc mai scăzut de a se îmbolnăvi de Alzheimer.

Are efect afrodisiac


În Grecia Antică, vinul roșu era recunoscut drept un puternic afrodisiac, iar această băutură și-a păstrat acest efect și în zilele noastre. Vinul roșu stimulează circulația sângelui, iar alcoolul are un efect dezinhibator. Studiile au demonstrat că femeile care beau vin roșu, în mod regulat, au un apetit sexual mai mare decât cele care beau alte tipuri de alcool.

Are efect relaxant

Un pahar de vin roșu poate fi cel mai bun remediu după o zi stresantă, mai ales, atunci când simți nevoia să te relaxezi. Vinul conține alcool dar și polifenoli și melatonină, care te ajută să te relaxezi. De aceea, cel mai bun moment ca să-l bei este seara, în timpul cinei. Efectele se vor vedea după.

Soiurile de vin roșu

Vinurile roșii au, în general, proprietăți asemanătoare, însă, unele soiuri se deosebesc într-o oarecare măsură, așa că iată ce beneficii au acestea:
•Pinot Noir – vinurile de acest soi au cea mai mare concentrație de resveratrol, având efecte de anti-îmbătrânire și anti-tumorale mai puternice.
•Cabernetul, Shyraz, Merlot – aceste soiuri au un conținut ridicat de procianide, flavonoide care ajută la menținerea vaselor de sânge sănătoase și reduc riscul unui atac de cord sau accident vascular cerebral.
•Sagrantino, Cabernet Sauvignon – au cel mai ridicat nivel de polifenoli.

Așadar, pentru majoritatea persoanelor, vinul roșu poate veni, la pachet, cu numeroase efecte pozitive. Reține, însă, că persoanele care beau vin roșu în cantități mai mari decât cele recomandate pot experimenta efecte opuse. Pentru a alege cel mai bun vin roșu, îți recomandăm să vezi recenzii de vinuri, astfel încât să optezi pentru cel mai bun sortiment.


Sursa foto: unsplash.com/photos/udj2tD3WKsY