Dintre vinurile românești, Feteasca Neagră este unul dintre cele mai apreciate. Este un soi vechi, care se obține din struguri cultivați în special în centrul și sudul Moldovei (Vaslui, Galați, Vrancea) și în zonele muntenești Ștefănești-Argeș și Dealu Mare. Feteasca Neagră are o culoare intensă, rubinie, și este de obicei sec sau demisec. Nivelul de alcool este de 12-12,5%, dar poate ajunge până la 15%, dacă strugurii recoltați au fost foarte dulci. Gustul vinului este robust și, în același timp, catifelat. Notele de coacăze negre, care devin mai puternice odată cu învechirea, îl fac un vin special. Descoperă în continuare 5 ocazii la care merită să-l servești.
1. Grătar cu prietenii Un vin obținut din Fetească Neagră se potrivește cu anumite feluri de carne preparate prin frigere. Cele mai indicate sunt coastele de porc sau vită, care sunt suculente și au destulă grăsime pentru a dezvolta o aromă intensă. Fumul de lemne sau cărbuni intră bine în fibră și colorează frumos carnea și oasele. Puține persoane pot rezista în fața unor coaste făcute la grătar, iar un pahar de vin din Fetească Neagră reprezintă cea mai bună încheiere a unui astfel de festin. Alte tipuri de carne friptă care se potrivesc cu Feteasca Neagră sunt mușchiul de vită, pieptul de rață și mielul. Prietenii tăi vor fi, cu siguranță, încântați de asociere și îți vor aminti cu plăcere de grătarul distractiv și plin de arome.
2. Nuntă sau botez Evenimentele cu mulți invitați care marchează un moment fericit sunt deseori problematice din perspectiva meniului. Nu știi exact ce preferințe are fiecare invitat, atât în materie de băutură, cât și de mâncare. Cel mai bine este să ai atât feluri ușoare, pe care să le asociezi cu vinuri lejere, cât și feluri mai consistente, pe care să le servești alături de un vin roșu corpolent. Feteasca Neagră este un soi cu corpolență mare, care se potrivește cu sosuri grele și carne roșie. Printre invitați ai sigur și carnivori, de aceea este bine să iei în calcul și Feteasca Neagră.
3. Petrecere cu specific vânătoresc Dacă ești pasionat de vânătoare sau doar participi la petreceri cu specific vânătoresc, știi cât de savuroasă și specială este carnea de vânat. Feteasca Neagră se potrivește foarte bine cu carnea de animal sălbatic. Iepurele, rața, gâsca, mistrețul, căprioara, ciuta sunt câteva dintre animalele a căror carne este delicioasă când o servești alături de un pahar de Fetească Neagră.
4. Cină formală O întâlnire de afaceri sau alt eveniment formal nu este complet fără o masă gustoasă. Oamenii sunt mereu mai deschiși și mai dornici de a colabora după ce mănâncă bine. Preparatele care se potrivesc la un astfel de eveniment, ca o friptură de vită în stil italian, diferite tipuri de paste și deserturi cu ciocolată, merg foarte bine cu Feteasca Neagră. Alege un sortiment mai învechit, care a dezvoltat arome subtile și note intense de fructe.
5. Cină cu familia Întâlnirile cu familia sunt mereu speciale, pentru că regăsești căldura pe care ți-o oferă aceasta și rememorezi întâmplări petrecute împreună. O cină în familie este deseori și un adevărat festin culinar, în special dacă fiecare contribuie la prepararea felurilor de mâncare. În plus, cinele în familie au loc în special de sărbători. Cum mâncarea tradițională este consistentă și grasă, trebuie să alegi un vin care să complementeze preparatele. Feteasca Neagră este perfectă în acest sens, pentru că are o corpolență puternică și un nivel ridicat de alcool.
Vinul din Fetească Neagră este intens și plin de arome. Îl poți consuma la numeroase evenimente, dacă alegi preparate care se potrivesc cu el.