Cabernet Sauvignon - Ghid complet pentru incepatori

Cabernet Sauvignon - Ghid complet pentru incepatori

Detalii

CategoriiAlimentatie
Tagurivin
Ultima actualizareMiercuri 20 iulie 2022
Vizualizari101

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cu totii stim ca gusturile nu se discuta, insa vinul obtinut din struguri Cabernet Sauvignon este iubit in toata lumea. La un moment dat, soiul era cel mai des plantat in toate colturile lumii, insa in anii ’90 a fost surclasat de Merlot. Popularitatea vinurilor este usor de inteles, intrucat acestea sunt aromate, fructate si pot fi invechite.

Strugurii provin din Franta secolului al XVII-lea si se spune ca au fost un accident fericit. Strugurii Cabernet au fost amestecati din gresala cu cei Sauvignon Blanc, iar rezultatul este istorie. Vinurile sunt, de regula, taninoase, avand o culoare foarte intensa, iar asta pentru ca boabele strugurilor sunt de dimensiuni reduse si au pielita groasa.

Originari din zona Bordeaux, strugurii sunt plantati in toata lumea, ceea ce este posibil pentru ca nu sunt pretentiosi si se pot adapta cu usurinta la orice context. Ii intalnim adesea in tari unde se bucura de mult soare precum Chile, Australia, Argentina, Italia, Africa de Sud si, bineinteles, Romania, dar si in diferite zone ale Statelor Unite.

Cu un nivel moderat al aciditatii si o multime de arome, vinurile obtinute sunt foarte explozive. Gustul difera de la cirese la mure, cedru sau chiar menta, iar daca vinul se invecheste poate capata note suplimentare de piele sau tabac.

Vinul Cabernet Sauvignon are o afinitate puternica pentru stejar. Aceasta aroma lemnoasa, care se dezvolta fie in timpul fermentatiei, fie in timpul invechirii, in functie de tehnica folosita, completeaza notele mai dulci de vanilie si condimente ale vinului Ardeiul verde este o alta aroma de remarcat si se datoreaza unui compus care se gaseste in mod obisnuit in strugurii necopti. Desi ar putea fi considerat un defect il intalnim in exces, adauga o nota savuroasa atractiva atunci cand este manipulat cu pricepere.

Cabernet Sauvignon este adesea amestecat cu alte soiuri de struguri. Desi este vandut in mod obisnuit ca vin monovarietal, pana la 25% dintr-o sticla de Cabernet Sauvignon poate fi amestecata cu un alt soi struguri (cel mai frecvent Merlot sau Cabernet Franc). Din punct de vedere istoric, aceasta metoda a crescut valoarea vinului obtinut, dar astazi, producatorii o folosesc pentru a echilibra aromele complexe.

Datorita continutului sau ridicat de taninuri, acest vin rosu corpolent necesita o masa bogata in proteine. Cabernet Sauvignon se asorteaza de minune cu preparate din carne rosie, inclusiv coaste, fripturi si chiar un burger consistent de vita. Cu toate acestea, vegetarienii vor fi incantati sa afle ca acest vin rosu popular se potriveste bine cu branzeturile tari precum Stilton si Gruyère.

In timp ce ne face placere sa incercam struguri noi, pur si simplu nu putem rezista sa ne intoarcem la acest clasic vechi de un secol. Descendenta lui Cabernet si Sauvignon Blanc si-a depasit originile franceze si a devenit un vin cu adevarat international apreciat astazi de catre un numar foarte mare de persoane.

Acceseaza magazinul online al Cramei Budureasca daca esti in cautarea unuia de inalta calitate pe care sa te bazezi in orice context. Aici te asteapta o gama suficient de diversificata, motiv pentru care ai toate sansele sa fii multumit pe deplin. Nu degeaba este cunoscut drept „regele vinurilor rosii”, astfel ca inspira virilitate, forta si vigoare. Acest soi de struguri da viata unor vinuri corpolente, foarte intense, rosii cu nuante violacee atunci cand sunt tinere si devin rubiniu inchis odata cu trecerea timpului.

Descopera vinurile disponibile aici, incearca-le pe toate si bucura-te de o experienta de neuitat cu fiecare pahar pe care il servesti!