Vineri - 13

Vineri - 13

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3091

Voteaza & Distribuie

Descriere

Superstitiile se afla peste tot. Sunt unele persoane care gasesc la fiecare pas cate un semn rau si incep fie sa se intoarca din drum, fie sa scuipe in san ori sa faca niste pasi in stanga-dreapta. Cert e ca au ritualul lor specific pentru a trece mai usor si fara teama prin zi.


Se stie in aceasta "breasla" ca marti e ziua cu trei ceasuri rele, iar daca e si marti si 13, categoric ghinionul pandeste de sub pres, gata-gata sa atace oamenii cu mintea atacata de ganduri ce nu-si au rostul. Insa sunt si persoane care au dat ziua de marti – 13, pe vineri -13 sau vinerea neagra.
Vineri, 13 - superstitii


Vineri, 13 - superstitiiIn timp ce multi asociaza aceasta zi cu inceputul relaxant de weekend, mare ghinion cred altii ca au in aceasta zi si nu isi dau seama ca doar gandindu-se il atrag dublat. S-au facut filme, desene animate, s-au scris carti, au aparut diverse articole cu acest titlu: Vineri 13, incat a ramas un nume bine infipt in imaginatia grabita a multor oameni.


Cei supertitiosi l-au imbratisat automat si se tem de aceasta zi in acelasi mod precum ii fascineaza, ca doar oameni suntem si ne sta in fire sa ne-o cautam si lumanarea. Pe principiul "de ce ti-e frica, nu scapi!", cred ca superstitiile, dincolo de a fi transportate din stramosi, tot de oameni au fost inventate ori li s-a dat un nume unor stari, iar ca sa fie autentice, starile au luat amploare in moduri deranjante uneori. Insa toate acestea pot sa fie stiluri de viata pentru unii.


In calendarul gregorian, ziua de 13, pica intr-o vineri de circa trei ori pe ani. Iar daca lunile respective incep cu duminica, e automat clar ca ziua de 13 va fi intr-o vineri. Se pare ca prima dovada asupra superstitiilor legate de ziua de 13, intr-o vineri, a aparut intr-o biografie scrisa de Gioachino Rossini in 1869, autor care a murit chiar intr-o asa zi, intarind foarte mult sentimentele oamenilor ce i-au citit cartea.

Vineri - 13, o zi de temut


Vineri - 13, o zi de temutBineinteles ca acest specific al zilei de vineri – 13 vine, pe de o parte, din numerologie, caci aici se stie de perfectiunea numarului 12, tocmai de aceea 13 intervine ca sa strice cercul calm. De asemenea, foarte multe intamplari triste ale istoriei s-au petrecut vinerea, ziua capatand si denumirea de "vinerea neagra". Spre exemplu, Iisus a fost rastignit intr-o vineri.


De asemenea, pornind de la aceasta zi, dar nu numai, in functie de principiile fiecaruia, ziua de vineri - 13 a fost aleasa de multe ori ca data initiala in cadrul unui eveniment de importanta globala.


Au fost realizate, dupa cum am spus, filme despre acest subiect, este vorba de 12 filme din aceasta serie, iar patru dintre ele au fost lansate chiar intr-o zi de vineri, 13. Pana si filmul cu scenariu apocaliptic, "2012" a fost lansat intr-o astfel de zi.


Bineinteles, precum si filmele si acest blestem cu numarul 13 intr-o zi de vineri, este tipic american, caci ei au atatea reprezentative peste tot. Fara sa mai respecte regulile matematicii, numarul 13 ajunge sa lipseasca cu desavarsire atat de la case, cat si in avion sau in diverse sali cu scaune numerotate.

Vineri - 13, deloc o zi normala


Vineri - 13, deloc o zi normalaSi pentru ca vine de la americani, precum o sarbatoare, caci romanii au preluat astfel un al doilea Halloween, a devenit in foarte scurt timp extrem de populara. Frica de numarul 13 se cheama triskaidekafobie si unora chiar le e teama sa pronunte acest cuvant, asta pentru a observa pana unde s-a ajuns cu temerile nefondate. De asemenea, la fel si teama de vineri -13 are o denumire aparte, mult mai complicata si la fel de temut, este vorba de: paraskevidekatriafobie.


Totusi, sa nu trecem cu vederea ca la masa Cinei cele de Taina au fost 13 persoane, iar a 13-a era si cea mai importanta, este vorba de Iisus Hristos. La fel, la nordici se vorbeste despre 12 zeitati, insa zeul intunericului nu a fost invitat nicaieri. Si pentru ca de cele mai multe ori, cea de-a 13-a adaugare pare a fi sinistra, oamenii raman fideli acestei frici care le alimtnteaza superstitiile zilnice.