Unelte și materiale necesare pentru montarea gips-cartonului

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriamenajari interioare, materiale de constructii, unelte
Ultima actualizareMiercuri 2 noiembrie 2022
Vizualizari345

Voteaza & Distribuie

Descriere

Rigipsul, cunoscut și sub numele de gips-carton, a devenit treptat materialul cel mai îndrăgit și utilizat pentru realizarea diferitelor lucrări de amenajare interioară. Rigipsul servește la construirea de pereți interiori, la compartimentare, la realizarea de scafe sau de închideri pentru sisteme de izolare cu vată minerală. Află care sunt uneltele și materialele necesare pentru montarea acestui material, dar și câteva secrete pe care ar trebui să le știi.

Benzi pentru gips carton

Atunci când se face montajul plăcilor de rigips, indiferent de tipul lucrării realizate, este necesară protejarea zonelor de îmbinare. Plăcile se montează întotdeauna una lângă cealaltă, însă la nivelul îmbinării acestora pot apărea microspații, importante mai ales în contextul izolării termice. Se pot folosi așadar benzi de îmbinare pentru rigips de la MatHaus care asigură acoperirea perfectă a suprafețelor și etanșarea corectă a acestora. Unele tipuri de benzi pot fi din hârtie adezivă, însă superioare din punct de vedere al calității sunt benzile autoadezive din fibră de sticlă, care au de asemenea și rol de armare.

Elemente de măsurat

Acolo unde este nevoie de montarea plăcilor de rigips, întotdeauna va fi nevoie de ustensile de măsurat. Ruleta nu ar trebui să lipsească așadar, însă nici ustensilele de mici dimensiuni, precum rigla sau echerul, care asigură măsurători corecte pe suprafețe reduse. De asemenea, fiind gradate, aceste ustensile ajută foarte mult și în ceea ce privește stabilirea punctelor corecte de tăiere a plăcilor sau de decupare a acestora.

Instrumente de măsurare a planeității

Dacă se realizează pereți sau închideri verticale cu ajutorul rigipsului, cea mai bună soluție pentru măsurarea planeității este telemetrul cu laser sau nivela. Lucrurile devin mai complicate în plan vertical și mai ales în lucrări deasupra capului, acolo de unde nivela nu trebuie să lipsească sub nicio formă, deoarece aceasta asigură realizarea corectă și plană a suprafețelor.

Ipsos sau ipsos de îmbinare

Pentru că vorbim despre elemente care se îmbină și care se dispun pe anumite tipuri de substrat, pot fi necesare anumite tipuri de reparații. Acoperirea unor fisuri, etanșarea joncțiunilor la nivelul plăcilor și orice alt tip de lucrare de reparație necesită folosirea ipsosului de îmbinare. Acest material este de fapt o pulbere care necesită apă pentru realizarea prizei și pentru asigurarea lucrabilității.

Scule de mână pentru aplicarea ipsosului


Ca și în cazul lucrărilor normale de aplicare a gletului, pentru rigips vei avea nevoie de o mistrie, de un șpaclu și de o gletieră. Aceste scule te vor ajuta să aplici eficient ipsosul pe suprafețe, astfel încât acestea să arate impecabil în final.

Scule pentru șlefuire


Rigipsul nu este un material la fel de rezistent precum betonul, spre exemplu, astfel că la șlefuire, după armarea îmbinărilor, poți folosi bureți speciali pentru această etapă. Aceștia au două fețe, iar tu vei putea alege suprafața dorită în funcție de cât de rugos sau fin vrei să arate suportul la final. Se pot folosi de asemenea foile abrazive, acestea având efecte similare de șlefuire, dar și costuri reduse care te vor ajuta să lucrezi eficient.

Dibluri pentru rigips

Pentru fixarea panourilor de rigips, mai ales acolo unde vorbim despre elemente masive, precum în cazul pereților de compartimentare, este nevoie de susținerea și prinderea rigipsului cu ajutorul diblurilor. Există dibluri speciale pentru acest material, la fel de importantă în procesul de montaj fiind și bormașina cu ajutorul căreia vei putea realiza prinderile.

Acestea sunt sculele și dispozitivele de care ai nevoie pentru montajul rigipsului, indiferent de tipul lucrărilor realizate. Încearcă să le ai pregătite pe fiecare în parte, ca să te asiguri că lucrările tale de montare a rigipsului se desfășoară într-un mod cât mai eficient.

Sursa foto: unsplash.com/photos/3coKbdfnAFg