4 criterii în funcție de care să alegi materialele de construcții

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurimateriale de constructii
Ultima actualizareLuni 15 mai 2023
Vizualizari224

Voteaza & Distribuie

Descriere

Piața materialelor de construcții este foarte diversificată, astfel că în prezent acestea se pot alege în funcție de specificul lucrărilor, dar și în funcție de preferințele fiecărui beneficiar. Alegerea materialelor înseamnă însă mai mult de atât. De aceea, discutăm în acest material despre criteriile în funcție de care ar trebui să alegi materialele de construcții necesare pentru realizarea oricărui tip de proiect.

Alege materialele din magazine cunoscute

Un aspect foarte important este cel care ține seama de magazinul din care cumperi. Chiar dacă pare că nu există nicio diferență între un magazin de cartier și un magazin specializat, de tip platformă de materiale de construcții, în realitate discutăm despre o mulțime de lucruri distincte. Spre exemplu, poți găsi materiale de construcții pe piatraonline.ro, un magazin unde se pune preț pe tot ceea ce înseamnă calitate, logistică, depozitare și distribuție către client. Acest flux este total diferit de ceea ce vei găsi în magazinele care doar distribuie anumite materiale în spații neadecvate.

Astfel, contează foarte mult magazinul din care cumperi, deoarece este important să alegi acele unități comerciale care îți oferă cu adevărat soluții pentru nevoile tale și nu doar materiale surogat pe care să le folosești în lipsă de alternative. Diversitatea devine astfel importantă mai ales că sunt atât de multe opțiuni care te pot ajuta să îți realizezi proiectele dorite și care îți oferă caracteristicile necesare pentru ca acestea să fie durabile și rezistente.

Alege materialele în funcție de specificațiile proiectului

Atunci când se proiectează o construcție, materialele de construcție sunt indicate în cadrul documentației tehnice. Aceasta este realizată de către un inginer proiectant care calculează practic necesarul în funcție de complexitatea construcției. Este nevoie să respecți cerințele din proiect pentru că acesta reflectă nevoile pe care le va avea construcția în termeni de rezistență și de durabilitate. De asemenea, poți cere sfatul și inginerului care proiectează construcția pentru a avea certitudinea că alegerile sunt cele mai bune.

Alege materialele în funcție de tipul lucrărilor


Construirea, reparațiile sau amenajarea interioară sau exterioară a spațiilor reprezintă etape de lucru distincte. În consecință, acestea necesită materiale de construcții diferite, care să poată răspunde cerințelor din punct de vedere funcțional.

Dacă vorbim despre construirea de elemente structurale, acestea vor necesita materiale de construcții durabile și foarte rezistente, capabile să preia încărcări și solicitări alături de celelalte materiale ale elementului structural. Pe de altă parte, dacă vorbim despre reparații sau amenajări, acestea vor necesita materiale care să poată oferi aderență, rezistență și finisaje cât mai calitative.

Este importantă, așadar, demarcarea fiecărui tip de lucrări pentru a ști exact ce anume trebuie să alegi și cum să aplici acel material pentru ca rezultatele să fie pe măsura așteptărilor. Vei observa că materialele de finisare sunt diferite de materialele grosiere din etapele de construire și reparare, așadar și aici va fi nevoie de o atenție sporită în cazul alegerii.

Alege materialele de construcții în funcție de cantitate

Un aspect important este și cantitatea de materiale de construcții de care ai nevoie pentru a realiza anumite lucrări. Este nevoie să calculezi foarte bine necesarul, luând în calcul proiectul tehnic pentru a nu cumpăra o cantitatea prea mare sau, din contră, o prea mică de material. Adaugă întotdeauna o marjă de 5-10% în plus pentru a avea certitudinea că materialele sunt acoperitoare, însă nu depăși această valoare pentru a nu cheltui mai mult decât este necesar.

Alegerea materialelor de construcții ar trebui să țină cont de aceste aspecte tocmai pentru că de această etapă depind rezultatele finale. Alege corect materialul de unde cumperi și investește eficient, luând în calcul calitatea, durabilitatea și celelalte caracteristici de interes ale materialelor.

Sursa foto: unsplash.com/photos/kO8f82u73Es