Când vrei să construiești o casă, ai nevoie de diverse materiale pentru a realiza fundația, planșeul parterului, zidăria, placa dintre etaje și șarpanta. În acest articol ți-am pregătit o listă cu principalele materiale necesare și rolul lor. Te va ajuta să privești proiectul în ansamblu și să poți gestiona eficient lucrările efectuate de constructor.
Beton de egalizare
Are o concentrație mică de ciment. Se toarnă după ce a fost săpată fundația.
Carton bitumat
Se așază peste fundație, înainte de a începe construirea zidurilor sau la acoperișuri și terase. Hidroizolează, împiedicând infiltrarea umezelii. Blocuri de zidărie
Pentru ridicarea zidurilor se pot folosi cărămizi, piatră naturală, bolțari. Cărămida poate fi arsă sau nearsă, plină sau cu goluri de diverse dimensiuni (porotherm). Piatra naturală se utilizează în lucrările care au un scop estetic. Bolțarii sau blocheții din beton au în interior camere de aer și sunt utili la construirea fundației, zidurilor, stâlpilor de gard și a oricăror construcții unde este necesară armarea.
Liant
Pentru realizarea pereților din cărămidă se folosește mortar de zidărie, rezistent la compresie, care include în compoziție var, ciment și nisip.
Buiandrugi
Sunt grinzi care se pun transversal în golurile ușilor și ferestrelor, pentru a susține zidăria din partea superioară. Cei mai folosiți buiandrugi sunt cei din beton armat în cofraj și cei prefabricați, din beton armat ceramic.
Plăci de gips-carton
Plăci dintr-un carton special, cu miezul din ipsos, ce pot fi utilizate la realizarea pereților despărțitori fără portanță și a tavanelor false. Pot fi tratate cu diverse substanțe chimice și întărite cu fibre de sticlă pentru a oferi izolare acustică, rezistență la umiditate sau incendiu. Sunt accesibile financiar și bune izolatoare termice. Gresie și faianță
Plăcile din faianță, plăcile ceramice smălțuite și cele din argilă arsă sunt materiale de finisaj durabile și rezistente la uzură. Gresia oferă o bună conductivitate termică, așadar este o soluție potrivită pentru casele cu sistemul de încălzire prin pardoseală. Atât gresia, cât și faianța se găsesc într-o varietate de modele și culori. Piatra naturală
Placări cu rezultate spectaculoase se pot face mai ales cu piatra naturală, precum travertin sau marmură. Odată impermeabilizată, piatra naturală poate dura până la 100 de ani.
Adeziv
Unul dintre cele mai importante materiale necesare pentru construcții este adezivul. Acesta trebuie ales cu grijă, respectând indicațiile producătorilor.
Pentru finisaje: pentru finisajele în plăci este necesar un adeziv adecvat, în funcție de destinație, utilizare interioară sau exterioară, nivelul de absorbție al materialului și culoarea acestuia. Există adezivi speciali pentru gresie și faianță, pentru marmură, granit, ardezie flexibilă.
Pentru termoizolație: se utilizează adezivi speciali pentru vata minerală și polistirenul expandat, extrudat și grafitat.
Chit pentru rosturi
De chitul pentru rosturi depinde aspectul final al finisajelor, așa că trebuie ales în concordanță cu specificațiile de pe ambalaj. Există chit special pentru rosturile dintre plăcile din piatră naturală, din gresie sau faianță. De asemenea, dacă montezi plăci de gips-carton roz, ignifuge, și chitul pentru rosturi trebuie să fie din clasa A1 de reacție la foc. Polistiren pentru termoizolație
Pentru izolări exterioare se folosește polistirenul expandat, pentru izolarea soclului casei cel extrudat, iar cel grafitat poate fi utilizat pentru izolarea termică a pereților interiori, exteriori, a pardoselilor și acoperișurilor. La toate acestea se adaugă și materialele utilizate la finisarea pereților interiori, precum tencuiala, gletul, amorsa și vopseaua.
Fiecare proiect de casă va implica o listă specifică de materiale, stabilită de comun acord de proprietar și constructor. Poți lăsa achiziționarea acestora în seama firmei care se ocupă de construcția casei, sau le poți cumpăra personal. Lista de mai sus nu este exhaustivă, însă constituie un punct de plecare pentru unul dintre cele mai importante proiecte din viața ta.