Top 3 reguli de culoare în amenajarea bucătăriei

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriamenajari interioare, mobila bucatarie, scaune
Ultima actualizareVineri 24 iulie 2020
Vizualizari541

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bucătăria reprezintă o parte importantă în proiectarea unei case, aspect vizibil în dezvoltarea de bucătării moderne – aproape toate sunt configurate ca locuri deschise întâlnirilor cu familia și prietenii. Există, însă, multe situații în care nu este posibilă realizarea bucătăriei ideale din cauza predispoziției arhitecturale a camerei. Situația se poate remedia prin alegeri de compoziție, culori, accente adecvate.

În amenajarea unei bucătării este important să țineți cont, în primul rând, de spațiile disponibile. Primul pas este să elaborați un plan al camerei și să identificați elementele cu potențial de iluminare, precum: ferestre, balcoane, grinzi etc. Deoarece bucătăria generează o mulțime de mirosuri, este esențial un sistem de ventilație foarte eficient, pentru a contracara fenomenul de umiditate.

O bucătărie este, așadar, o încăpere funcțională care are nevoie de estetică pentru un plus de confort. Îl obțineți relativ simplu, respectând câteva reguli ce impun atenție la culori și la modul lor de combinare.

1. Culorile deschise oferă luminozitate
Pentru a crea un mediu familiar, alegerea luminilor în bucătărie joacă un rol important. Fiecare compoziție are nevoie de un proiect specific de iluminat: lămpi suspendate, lămpi de perete, spoturi care urmăresc spațiul de lucru (insula), pentru a crea un mediu primitor, profesional și funcțional.

Desigur, amenajarea se face în baza unui buget, iar dacă acesta nu permite achiziții speciale în materie de iluminat, soluția este simplă: folosiți-vă de nuanțele pereților pentru un plus de luminozitate. Culorile în tonuri deschise – precum alb, crem, ivoire, gri, toate nuanțele pastel – vă vor ajuta să aveți o bucătărie mai luminoasă decât dacă ați alege, de pildă, nuanțe închise. Acestea din urmă se folosesc mai degrabă pentru mobilier, gresie, faianță și le aducem în discuție pentru a vă lămuri asupra unui aspect: luminozitatea unei camere dă senzația de lărgime. În consecință, este importantă și alegerea culorilor de mobilier, gresie, faianță, care ocupă spațiu destul de mare într-o bucătărie pe care ne-o dorim mai luminoasă.

2. Nuanța tavanului face diferența pe verticală
Un aspect ceva mai puțin cunoscut este acela că, dincolo de funcția de-a susține elementele necesare iluminării centrale în cameră, tavanul reprezintă un element important atunci când amenajarea cere modificări de percepție a spațiului. Spre exemplu, dacă doriți să obțineți senzația de mai multă înălțime, este necesar să zugrăviți tavanul într-o nuanță mai deschisă decât pereții care îl susțin. În același mod, puteți obține un plus de profunzime într-un anume colț al camerei dacă veți combina o nuanță mai închisă pe laterale cu una mai deschisă pe tavan.

3. Accentele în culori tari imprimă vitalitate
În cazul în care ați optat pentru luminozitatea susținută prin culori deschise în bucătărie, trebuie să țineți cont de faptul că unui astfel de ambient îi sunt necesare câteva puncte de contrast. Așa cum în modă, spre exemplu, o combinație uni cere detalii în culori tari prin accesorii sau încălțăminte, o cameră în nuanțe preponderent deschise va avea nevoie de elemente puternic colorate. Acestea pot fi puncte vizibile din interiorului respectiv: ușile, tocurile ferestrelor, aparatura electrocasnică etc.

Obiectele dorite în mod special pentru a da „culoare” bucătăriei sunt, de obicei, scaunele. Produse în varii modele și nuanțe, sunt comercializate atât în magazinele clasice, cât și pe internet, beneficiind de vizibilitate pe domenii special dedicate precum scauneonline.ro, de exemplu.

Pentru cei cărora le place să aibă grijă în detaliu de amenajarea bucătăriei lor, este momentul să se gândească la stiluri specifice, creând astfel un cadru uniform, ca expresie a modului lor de viață. Există cei care iubesc bucătăria ca mediu de lucru profesionist, dotat cu cele mai noi aparate de uz casnic. În acest caz, materialele arhitecturale vor fi, de asemenea, în stil modern și în nuanțe ce se potrivesc cromaticii încăperii.

Dacă doriți să proiectați o bucătărie ecologică, în prezent o puteți face, alegând materiale naturale și aparate cu un consum redus de energie. Vă puteți gândi, de exemplu, la mobilier din lemn expus și iluminat cu LED-uri, pentru a crea un mediu modern și eco-durabil. Dacă doriți o bucătărie minimalistă, alegeți elemente cu linii ascuțite, fără decorațiuni, care se remarcă prin simplitate.

Oricare ar fi alegerea în acest caz, evaluați cu atenție planul și consultați specialiști în momentul în care apar nelămuriri sau ezitări. Încercați să împăcați utilul cu plăcutul, căci scopul principal al unui proiect de bucătărie este acela de-a face încăperea atât funcțională, cât și agreabilă din punct de vedere estetic.

Sursa foto: unsplash.com/photos/RryFk4n-vOs