Tipuri de ciroza hepatica

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7089

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ficatul este singurul organ din corpul uman care se poate regenera. Astfel, este foarte dur si rezistent. Se poate redobandi rapid functionarea sanatoasa a acestuia in cazul unor daune minore. Cu toate acestea, o afectiune numita ciroza poate afecta functionarea ficatului pentru totdeauna. Aceasta este o boala ireversibila care poate duce la insuficienta hepatica si chiar provoca moartea unei persoane.




ciroza hepatica


ciroza hepatica




Ciroza hepatica este in esenta o afectiune caracterizata prin cresterea anormala de tesut cicatricial. Tesutul cicatricial impiedica celulele hepatice sa se regenereze si sa functioneze corect. Cresterea extensiva a tesutului cicatricial in ficat cauzeaza disfunctionarea ficatului. Exista numeroase tipuri de ciroza hepatica, la care stau la baza variate cauze.


Tipuri comune de ciroza hepatica

Ciroza hepatica se dezvolta pe o perioada lunga de timp. Stadiile initiale de ciroza hepatica sunt asimptomatice si de cele multe ori sunt diagnosticate in timpul testarii altor boli. Tratamentul este indicat in functie de cauza si tipul de ciroza hepatica. Diferitele tipuri de ciroza hepatica sunt dupa cum se mentioneaza mai jos.


Ciroza hepatica alcoolica

Alcoolismul este evaluat ca fiind cauza cea mai frecventa a cirozei hepatice. Acesta este un tip de ciroza nutritionala sau portala. Oamenii consumatori de alcool in mod excesiv, timp de 10 ani sau mai mult, au sanse de 70% de a dezvolta ciroza hepatica la un moment dat in viata lor. De multe ori, ficatul gras (steatoza hepatica) este un precursor al cirozei hepatice alcoolice. In cazul in care steatoza hepatica este diagnosticata si tratata la timp, se poate evita cu usurinta stadiul de final al distrugerii ficatului din cauza cirozei hepatice alcoolice.


Hepatita asociata cu ciroza (Ciroza hepatica)

Hepatita este o infectie virala care cauzeaza inflamarea ficatului. Hepatitele B si C sunt in principal responsabile pentru cicatrizarea ficatului. Aproximativ 20-30% dintre pacientii care sufera de hepatita sunt susceptibili de a dezvolta ciroza. Riscul de ciroza hepatica dobandita creste daca pacientii care sufera de hepatita B consuma alcool.


Ciroza criptogenica

La unele persoane, nu poate fi stabilita cauza exacta a cirozei hepatice. De obicei, o biopsie hepatica poate stabili in mod eficient tipul si cauza cirozei hepatice. O astfel de afectiune a carei cauza este necunoscuta sau inexplicabila este numita ciroza criptogenica.


Tipuri rare de ciroza hepatica

Dupa ce am acoperit informatii privind tipurile comune de ciroza hepatica, sa ne documentan si de unele tipuri rare de ciroza hepatica. In cazul acestora, ciroza apare din cauza unei conditii autoimune, a unei inclinatii genetice spre dobandirea cirozei sau in cazul in care este afectat canalul biliar.


Ciroza biliara primara

Aceasta este o boala autoimuna a ficatului, in care celulele hepatice incep sa se autodistruga. Celulele hepatice pierdute sunt inlocuite cu tesut cicatricial. Boala ataca canalul biliar si il distruge. Acesta este apoi inlocuit cu tesut cicatricial, care mai tarziu se extinde la intregul ficat.


Ciroza biliara secundara

Ciroza biliara secundara este cauzata de o leziune a canalului biliar. Tesutul cicatricial incepe inlocuirea celulelor distruse din canalul biliar. Apoi cicatricea se extinde in intregul ficat, determinand in cele din urma oprirea functiei hepatice.


Colangita sclerozanta primara

Aceasta este o boala a canalului biliar care cauzeaza in cele din urma ciroza hepatica. Bila este produsa in ficat si este esentiala pentru digestia grasimilor. Acesta este transportata in colecist si intestinele mici printr-un tub mic numit canal biliar. Colangita sclerozanta primara este o boala care provoaca inflamarea canalului biliar. Datorita acestui fapt, canalul se strange impiedicand astfel bila sa treaca afara din ficat. Bila saturat cauzeaza inflamarea ficatului si in cele din urma duce la ciroza. Tesutul cicatricial incepe apoi sa se raspandeasca si in celulele hepatice sanatoase si in cele din urma duce la insuficienta hepatica.


Boli genetice de ficat

Anumite persoane sunt predispuse genetic sa dobandeasca ciroza din cauza acumularii anumitor substante. Hemocromatoza este un tip de ciroza hepatica cauzata de acumularea de fier in ficat, ceea ce duce la cicatrizare. Boala lui Wilson este o afectiune similara cauzata acumularea de cupru, care duce la ciroza. In mod similar, pot sa apara cicatrici ale ficatului ca urmare a depunerilor de alfa 1-antitripsina, o proteina anormala produsa de catre ficat.



Deoarece ciroza hepatica este o boala fatala, fiecare sa fie „cu ochii in patru" la semnele si simptomele acestei boli, cu atat mai mult daca e vorba de un istoric de hepatita sau de alcoolism. Depistarea precoce si tratamentul corespunzator poate preveni progresul cirozei si degenerarea in insuficienta hepatica. Transplantul hepatic este singura optiune de tratament pentru insuficienta hepatica.