SoNoRo Conac în Banatul baroc

Detalii

CategoriiCultura
TaguriTimisoara
Ultima actualizareMiercuri 9 mai 2018
Vizualizari1151

Voteaza & Distribuie

Descriere

Două dintre cele mai reprezentative clădiri aparținând stilului baroc din Banat vor fi gazdele turneului SoNoRo Conac la acest sfârșit de săptămână. Astfel, sâmbătă, 12 mai, la Palatul Baroc – Muzeul de Artă din Timișoara șiduminică, 13 mai, la Teatrul Vechi “Mihai Eminescu” din Oravița vor avea loc concerte de muzică de cameră ce propun publicului o întâlnire cu arhitectura reprezentativă a țării noastre.

SoNoRo Conac este un proiect concertistic ce își propune să redea muzicii de cameră spațiul originar, sălile de muzică ale palatelor și conacelor, un context propice dialogului cultural. Demersul SoNoRo Conac este acela de sensibilizare a opiniei publice privitor la multitudinea clădirilor de patrimoniu reabilitate din țara noastră, care trebuie reintroduse în circuitul cultural prin evenimente adecvate destinației inițiale a spațiului.

Programul muzical al concertelor va cuprinde lucrări de Johann Sebastian Bach, Luigi Boccherini, Ludwig van Beethoven, Bela Bartók, György Ligeti, Serghei Prokofiev, George Enescu și Frank Bridge, în interpretarea artiștilor Erik Schumann (vioară), Francesco Ionașcu (vioară), Răzvan Popovici (violă), Christian Naș (violă) și Marcin Sieniawski (violoncel).

“Palatul Baroc din Timișoara este una dintre cele mai frumoase clădiri de patrimoniu din România și, chiar dacă am mai concertat aici, trebuia să marcăm acest punct și pe harta Conac. În cei șase ani de existență SoNoRo Conac, am plasat prin concerte pe harta României peste 70 de case, conace, palate și castele, dintre care puține erau cunoscute publicului și pe care ne-am bucurat să le relevăm ca pe niște comori ascunse. O astfel de descoperire este pentru noi anul acesta Teatrul Vechi “Mihai Eminescu” din Oravița, o altă splendidă clădire reprezentativă pentru stilul baroc, cu o acustică minunată, în care ne bucurăm că vom concerta” declară Răzvan Popovici, inițiatorul SoNoRo Conac și directorul Festivalului de Muzică de Cameră SoNoRo.

Palatul Baroc, ce adăpostește în prezent Muzeul de Artă din Timișoara, a fost construit în 1754 și a găzduit mari pesonalități ale vremii, precum Iosif al II-lea (1767), Franz Iosef (1872) şi Regele Ferdinand (1923). Lăsat în paragină în perioada comunistă a fost restaurat ulterior după imagini vechi, pentru a fi păstrată originalitatea construcției inițiale. Printre marii muzicieni ce au concertat în Palatul Baroc se numără Franz Liszt, Johannes Brahms sau George Enescu.

Teatrul Vechi “Mihai Eminescu” din Oravița a fost inaugurat în 1817, în același an cu aniversarea a 100 de ani de la proclamarea independenței Banatului de sub ocupația otomană. A fost construit de arhitectul aromân Ion Niuny, după modelul Burgteater-ului din capitala Imperiului Austro-Ungar și va deveni una dintre cele mai reprezentative clădiri din Banat pentru perioada de expansiune a barocului vienez. Arhitectura originală s-a păstrat nealterată și la fel câteva dintre elementele de interior ale teatrului, precum scaunele montate în 1893. Numele “Mihai Eminescu” se datorează faptului că în 1868 poetul a activat aici vremelnic în calitate de sufleor, aflat în turneu cu trupa lui Mihail Pascaly.

Următoarele concerte SoNoRo Conac vor avea loc după următorul program:
- Universitatea de Artă și Design din Cluj – Casa Matei Corvin, județul Cluj, 14 mai
- Palatul Culturii din Târgu Mureș, jud. Mureș, 16 mai
- Castelul Mikes din Zăbala, jud. Covasna, 17 mai
- Conacul Pană Filipescu din Filipeștii de Târg, jud. Prahova, 18 mai
- Palatul Mogoșoaia, București, 19 mai
- Conacul Sturdza-Cantacuzino-Pașcanu de la Popești, jud. Iași, 30 mai
- Castelul MIMI, Republica Moldova, 31 mai
- Palatul Culturii din Blaj, județul Alba, 4 iunie
- Muzeul Secuiesc al Ciucului - Castelul Miko, jud. Harghita, 5 iunie
- Institutul Francez, București, 18 septembrie
- Teatrul Municipal “Maior Gheorghe Pastia”, jud. Vrancea, 19 septembrie.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit și se face pe bază de invitație sau rezervare, în limita locurilor disponibile, la: alexa.petre@sonoro.ro sau 0741190470.
După fiecare concert, publicul este așteptat la un cocktail oferit de Illy și crama Avincis.
Pentru mai multe informații și programul complet: www.conac.sonoro.ro