Tipuri de neuropatii și cum pot fi acestea tratate

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate
Ultima actualizareJoi 8 februarie 2024
Vizualizari558

Voteaza & Distribuie

Descriere

Neuropatiile sunt tulburări ale sistemului nervos periferic. În cele mai multe cazuri, neuropatiile se manifestă prin:

  • slăbiciune musculară;
  • amorțeală;
  • durere la nivelul mâinilor și picioarelor.

În acest articol, explicăm câte tipuri de neuropatii există și care sunt opțiunile de tratament pentru acest diagnostic. Simptomele pot fi tratate cu medicamente, iar tratamentele pot opri progresia afecțiunii.

Tipuri de neuropatii


Neuropatia este adesea definită prin natura și gravitatea simptomelor. Cu toate acestea, afecțiunea poate fi clasificată în funcție de numărul de nervi afectați. În acest sens, există 2 tipuri de neuropatii:

  • mononeuropatie: afectează un singur nerv sau grup de nervi. Mononeuropatia poate fi rezultatul unei traume fizice sau leziuni, sau poate fi consecința unui timp îndelungat petrecut la pat sau pe scaun. Compresia locală, inflamația cronică și mișcările repetitive pot de asemenea contribui la dezvoltarea mononeuropatiei. Sindromul tunelului carpian este cea mai frecventă formă de mononeuropatie. Dacă sindromul tunelului carpian se dezvoltă la ambele încheieturi, literatura medicală menționează termenul de mononeuropatie multiplă.
  • polineuropatie: apare atunci când neuropatia afectează mai mulți nervi și tipuri de nervi, provocând o disfuncție generalizată la nivelul sistemului nervos periferic. Afecțiunea apare de obicei atunci când o problemă de sănătate determină funcționarea defectuoasă a mai multor nervi periferici diferiți în același timp. O formă frecventă de polineuropatie este neuropatia diabetică, care afectează până la 50% dintre persoanele cu diabet. Se manifestă prin furnicături și/sau amorțeală la nivelul picioarelor și al gambelor. Poate progresa până la dureri de arsură sau pierderea completă a senzației. Simptomele polineuropatiei pot fi ușoare și intermitente, sau severe și continue, în funcție de tipul, localizarea și extinderea nervilor implicați.

Afectarea nervilor autonomi poate duce la o frecvență cardiacă neregulată, transpirație excesivă, probleme ale vezicii urinare și intestinale, simptome gastrointestinale persistente și modificări rapide ale tensiunii arteriale care pot declanșa amețeli. Neuropatia poate afecta nervi diferiți. De asemenea, un pacient poate avea mai multe tipuri de neuropatie.

Neuropatie periferică


Neuropatia periferică afectează nervii care controlează mișcarea și senzația membrelor. Neuropatia periferică afectează de obicei mâinile și picioarele mai grav decât alte zone ale corpului. Neuropatia periferică afectează adesea nervii de pe ambele părți ale corpului, în mod simetric. Printre cauzele frecvente se numără diabetul (mai ales dacă nivelul de zahăr din sânge nu este bine controlat), consumul mare de alcool, medicația (chimioterapie).

Neuropatie autonomă


Neuropatia autonomă afectează nervii involuntari care controlează organele interne. Acești nervi controlează mișcarea intestinelor, ritmul cardiac, puterea de contracție a inimii, tensiunea arterială, urinarea și multe altele. Neuropatia autonomă este asociată cu diabetul sever și cu bolile sistemice (insuficiența renală și cancerul).

Neuropatia proximală


Neuropatia proximală este cea care afectează nervii membrelor mai apropiate de trunchi (nervii din partea superioară a brațului, umărului sau coapselor). Este mai puțin frecventă decât alte tipuri de neuropatie și se poate dezvolta singură sau împreună cu neuropatia periferică). De obicei, această neuropatie este asimetrică (nu afectează ambele părți ale corpului în mod egal). Cauzele pot include cancerul și bolile inflamatorii, cum ar fi sindromul Guillain-Barré, sindromul Miller Fisher și polineuropatia demielinizantă inflamatorie cronică.

Neuropatia focală


Neuropatia focală este frecventă. Ea include afecțiuni precum sindromul tunelului carpian și neuropatia ulnară, care sunt cauzate de compresia unor nervi specifici diferiți (ambele afectează mâna și încheietura mâinii). Compresia poate apărea din cauza presiunii, ca urmare a unor poziții prelungite, sau din cauza suprasolicitării membrului într-un mod care provoacă inflamație. Paralizia Bell este un tip de neuropatie focală (a porțiunii motorii a nervului facial). Tot o neuropatie focală este nevralgia de trigemen (iritarea nervului care controlează senzația feței).

Simptomele neuropatiei


Simptomele neuropatiei periferice, ale neuropatiei proximale și ale neuropatiei focale pot include parestezii, diminuarea senzației și slăbiciune. Adesea, parestezile sunt primele simptome vizibile. Simptomele pot apărea și dispărea, dar fără tratament, simptomele vor continua să progreseze în timp. Neuropatia autonomă cauzează simptome care pot include diaree, constipație, incontinență urinară, amețeli, bufeuri și multe altele.

Prognosticul neuropatiei


Neuropatia nu se vindecă, doar se ameliorează simptomele. Excepție face neuropatia focală care se poate ameliora cu tratament, adesea cu rezolvarea completă a simptomelor. În schimb, neuropatia diabetică și neuropatia alcoolică se pot stabiliza cu tratament, dar nu este probabil ca leziunile să se vindece.

Tratamentul neuropatiei


Neuropatia poate apărea din cauza deteriorării mielinei, care este un strat gras de protecție ce înconjoară nervii, sau, în cazuri grave, poate apărea o deteriorare a nervilor. Organismul poate reînnoi în mod natural mielina, astfel încât, uneori, demielinizarea (pierderea de mielină) se poate vindeca dacă leziunile încetează să mai apară. De obicei, tratamentul neuropatiei se concentrează pe prevenirea deteriorării nervilor și a mielinei prin controlul cauzei care stă la baza acesteia. Tratamentul simptomatic este de obicei necesar pentru a ameliora disconfortul sau durerea.

Tratamentele pentru neuropatie pot include:

  • controlul optim al glicemiei pentru a preveni progresia neuropatiei diabetice;
  • întreruperea consumului de alcool pentru a preveni progresia neuropatiei asociate cu alcoolul;
  • utilizarea medicamentelor antiinflamatorii pentru a reduce leziunile nervilor și ale mielinei atunci când neuropatia este cauzată de o afecțiune inflamatorie sistemică;
  • odihna, purtarea de atele și fizioterapie pentru neuropatia cauzată de presiune (cum ar fi sindromul de tunel carpian);
  • efectuarea unei intervenții chirurgicale pentru a trata compresia, cum ar fi în cazul sindromului de tunel carpian sau al neuropatiei ulnare.

Nu există tratamente care pot vindeca în mod specific un nerv, dar este recomandată fizioterapia pentru a îmbunătăți funcția motorie și pentru a evita leziunile. Pacienții învață să se adapteze și să maximizeze abilitățile.
Durerea provocată de neuropatie poate fi supărătoare și poate interfera cu calitatea vieții pacientului și cu capacitatea acestuia de a fi activ. Tratamentul simptomatic este important, dar nu vindecă mielina sau nervul și nici nu împiedică înrăutățirea neuropatiei.

Medicamentele care sunt adesea folosite pentru a controla durerea neuropată includ antidepresivele și medicamentele antiepileptice. Aceste medicamente afectează activitatea nervoasă într-un mod care poate domoli durerea. În general, medicamentele trebuie luate de mai multe ori pe zi pentru ameliorarea durerii. De-a lungul timpului, durerea neuropată se poate schimba și este posibil să fie nevoie ca pacientul să folosească doze mai mari de medicamente. Medicamentele standard pentru durere nu sunt de obicei eficiente pentru controlul durerii neuropatice.

În concluzie, neuropatia reprezintă deteriorarea sau disfuncția unui nerv. Această afecțiune poate afecta orice nerv din organism, iar tipul de nervi și modelul de implicare depind de cauză. Neuropatia periferică, un tip comun, este de obicei cauzată de diabet, abuz de alcool sau chimioterapie. Neuropatia autonomă și neuropatia proximală afectează nervii mai mari și pot provoca simptome substanțiale. Neuropatia focală este adesea cauzată de compresia nervilor. Tratamentul neuropatiei este foarte important pentru a preveni leziunile nervoase permanente și grave.

Este important ca pacientul diagnosticat cu neuropatie să primească tratamentul potrivit. Poate dura săptămâni sau mai mult până când se vor observa efectele tratamentului. Unele neuropatii se pot rezolva complet, iar cele care nu pot fi inversate pot fi adesea gestionate pentru a preveni progresia.