Parchetul din lemn si climatul ambiental

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriBucuresti, parchet
Ultima actualizareMiercuri 31 octombrie 2018
Vizualizari899

Voteaza & Distribuie

Descriere

Umiditatea este una dintre principalele cauze ale instabilitatii lemnului. Secretul pardoselii din lemn de inalta calitate sta in atentia acordata fibrei lemnului.

Climatul ambiental

Perceptia umana in ceea ce priveste temperatura este mai dezvoltata decat cea care se refera la determinarea umiditatii aerului. Controlul umiditatii in interiorul unei cladiri este adesea neglijat, fapt ce duce la crearea unor conditii critice de existenta pentru podelele din lemn. Pe de o parte, in timpul iernii, functionarea diverselor aparate si sisteme de incalzire are ca rezultat scaderea substantiala a umiditatii relative a aerului (uscarea aerului), fapt ce poate duce la contractarea lemnului (aparitia rosturilor in parchet). Pe de alta parte, in timpul anotimpului cald, lemnul reactioneaza in sens opus situatiei descrise mai sus. Umiditatea crescuta a aerului poate duce la dilatarea lemnului (umflarea parchetului).

Parchetul din lemn pierde si capteaza umiditatea

Parchetul din lemn este un material viu si, in consecinta, reactioneaza la schimbarile ce se petrec in mediul sau inconjurator. El prezinta diverse reactii la variatiile umiditatii aerului si se adapteaza corespunzator intr-o masura mai mare sau mai mica. Daca parchetul din lemn este asezat intr-o camera cu o umiditate a aerului foarte ridicata, lemnul va tinde sa absoarba o parte din umiditatea existenta. Daca, din contra, aceeasi parchet este asezat intr-un mediu cu aer uscat, ea va reactiona in mod opus, eliberand umiditate intr-un grad mai ridicat sau mai scazut.

Stabilitate si deplasare

Avand in vedere faptul ca parchetul lemnul tinde intotdeauna sa fie in echilibru cu mediul in care se afla, va realiza in mod inevitabil deplasari foarte lente, insa reale, care vor determina o modificare a formei si a dimensiunii lemnului. In mod evident, acest „comportament” poate crea probleme atunci cand lemnul este folosit la realizarea podelei din lemn (parchet); in afara de faptul ca lemnul este puternic influentat de schimbarile climatice, el poate fi supus si contactului ocazional cu apa. Din fericire, expertii in domeniu au dezvoltat tehnologii menite sa ofere solutii practice acestei probleme, astfel ca, in ziua de astazi, lemnul si stabilitatea au devenit sinonime.

Lemnul, in timpul procesului de uscare, pierde intreaga cantitate de apa (seva) localizata in cavitatile celulare. Acest proces se petrece fara a cauza nici un fel de deformare. Dupa incheierea acestei prime faze, apa de pe peretii celulelor se va evapora. In consecinta, greutatea peretilor celulari va scadea, ducand la producerea fenomenului numit contractarea lemnului. La nivel macroscopic, acest comportament creeaza modificari ale formei si dimensiunilor: asa-numitele „miscari ale lemnului”.

Despre fibrele lemnului

Lemnul este un material cu proprietati tipice neuniforme. Cu alte cuvinte, aceasta inseamna ca lemnul are o structura neomogena si se deplaseaza in directii diferite. Avand in vedere ca lemnul are o structura de fibre paralele, deplasarile sale mecanice sunt direct influentate de directia fibrelor. In consecinta, utilizarea si intrebuintarea in mod rational din punct de vedere tehnologic a lemnului presupune o cunoastere amanuntita a aspectelor descrise mai sus.

  • Directie axiala (directia fibrelor)
  • Directie radiala (sensul de crestere)
  • Directie tangentiala (tangenta pe inelele de crestere)

Aceeasi esenta de lemn poate prezenta deplasari diferite in functie de directia fibrelor:

  • particula radiala
  • particula tangentiala

Tendinta de miscare a particulei tangentiale este de doua ori mai mare fata de cea radiala. In directia fibrelor, deplasarea lemnului este minima si rezistenta mecanica este maxima. In cazul directiei perpendiculare a fibrelor sau, comportamentul este opus, cu tendinta ridicata de deplasare si rezistenta minima.

O noua formula pentru asigurarea stabilitatii parchetului

Gratie compensarii rezultate in urma tensiunilor introduse prin cunostintele tehnice, parchetul a dobandit o noua formula de asigurare a stabilitatii. Asa a luat nastere produsul care astazi il cunoastem sub denumirea de parchet stratificat. Datorita tehnicii de lipire a straturilor cu fibre imbinate, este posibila fabricarea unui produs de inalta calitate tehnologica, cu performante structurale notabile pentru un simplu material natural. Acest proces de fabricatie a permis largirea orizonturilor in folosirea lemnului, pentru realizarea unora dintre cele mai solicitante si sofisticate lucrari (de la fabricarea avioanelor, pana la realizarea podelelor din lemn).