Știai că locuinta ta dicteaza starea de spirit? Iata cum poți crea o atmosferă ambientală benefică

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguricorpuri de iluminat
Ultima actualizareDuminica 5 februarie 2023
Vizualizari1067

Voteaza & Distribuie

Descriere

O casă caldă, primitoare și decorată cu bun gust și eleganță are un efect surprinzător asupra psihicului și a capacității acestuia de a se relaxa și detașa de stresul cotidian. Psihologii afirmă de altfel că mediul, sau mai corect spus aspectul mediului în care ne întoarcem după cele 8 ore de muncă zilnică, contribuie în proporție de peste 81% la relaxarea mușchilor și a creierului. Alături de personale dragi, aspectul locuinței este foarte important pentru buna dispoziție și fericirea noastră. Astfel, trebuie să acordăm o atenție sporită decorului interior al casei și să încercăm să creăm o atmosferă cât mai intimă și caldă.

5 metode recomandate de psihologi și de designerii de interior în crearea unei atmosfere intime a locuinței


Combinând cunoștințele psihologilor în legătură cu impactul mediului ambiental asupra stării de bine și cele ale designerilor de interior în ceea ce privește îmbinarea armonioasă a elementelor decorative, iată 5 metode prin care putem schimba complet atmosfera din casă.

1. Iluminarea

Este cel mai important aspect prin care poți transforma o cameră normală într-una extrem de primitoare. Lumina caldă a lustrei sau chiar și cea a lampadarului au puterea de permite întregului corp să se relaxeze, transmițând creierului semnale ce indică existența unor sentimente de siguranță, pace și liniște. Dacă în cameră sunt potrivite lampadarele sau veiozele, pe hol se poate instala câte o aplică led cu senzor de mișcare, din loc în loc.

2. Mobilier închis la culoare

Se pare că mobilierul realizate din materiale de culoarea închisă transmit ideea de curat, stilat și siguranță. Pe lângă faptul că acest tip de mobilier este util pentru gospodine, întrucât praful este mai greu de observat pe suprafețele închise la culoare, acesta conferă un sentiment de confort și intimitate. Psihologii confirmă acest lucru explicând că nuanțele închise sunt asemenea persoanelor introvertite, fără dorința de a ieși în evidență prin opulență.

3. Decor minimalist

Din același motiv, decorul minimalist, în linii simple, dar de efect, aduc în mintea și sufletul locuitorilor sentimentul de liniște și calm. Aglomerarea pieselor decorative în stil clasic, vintage, baroc poate, prin multitudinea de linii și forme pot produce, la nivel subconștient, o agitație aparent nejustificată.

4. Plante decorative

Într-un decor minimalist, cu mobilă închisă la culoarea, plantele verzi completează aspectul camerei în mod deosebit prin contrastul cromatic și cel al formelor. În funcție de dimensiunile camerei, plantele pot fi de dimensiuni mai mici, mai mari sau chiar uriașe. În plus, pe lângă efectul vizual deosebit pe care îl creează, plantele au un impact extraordinar asupra psihicului, reducând nivelul de stres prin îmbunătățirea calității aerului din încăpere.

5. Lampadare deosebite

Lumina difuză a lampadarelor estetice sau a veiozelor în forme care mai de care mai deosebite au un impact extraordinar asupra atmosferei generale. Pentru a îmbina însă utilul cu plăcutul, specialiștii recomandă folosirea unor becuri led cu lumină caldă pentru a economisi din consumul de energie, ce se găsesc într-o mare disponibilitate pe https://electric14.ro. În ceea ce privește forma, cele mai apreciate sunt modele înalte din pânză albă sau cele cu trei picioare și abajur rotund din material închis la culoare.

Pe lângă toate acestea, se mai pot adăuga, după preferințe, fotolii cu spătar înalt sau balansoare de interior, pe care se așează pleduri ce imită blana de animale, tablouri, covoare de mici dimensiuni și tot felul de decorațiuni interioare.

Sursă foto: shutterstock.com