Importanța folosirii aței dentare în igiena orală

Importanța folosirii aței dentare în igiena orală

Detalii

CategoriiSanatate
Taguristomatolog, stomatologie
Ultima actualizareMiercuri 6 octombrie 2021
Vizualizari322

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ața dentară este un pas important pentru igiena orală. Curăță și îndepărtează alimentele lipite de suprafața și între dinți, ceea ce reduce cantitatea de bacterii și de placă acumulată în cavitatea bucală. Placa este un film lipicios care se acumulează pe dinți și contribuie la afecțiuni ale cavității și ale gingiilor.

Atunci când vine vorba de curățarea dinților, perierea clasică a acestora nu este suficientă, deoarece perii periuței de dinți nu pot pătrunde și curăța zona dintre dinți și gingie. De aceea, medicii stomatologi recomandă utilizarea aței dentare minimum o dată pe zi pentru o igienă orală corespunzătoare.

Cum folosim corect ața dentară?


Folosirea aței dentare este o procedură simplă și ușor de realizat dar este important să ținem cont de câteva aspecte atunci când o folosim:

  • rupeți aproximativ 18 până la 24 de centimetri de ață dentară.
  • pentru a ține corect ața dentară, înfășurați cea mai mare parte a aței în jurul ambelor degete mijlocii
  • lăsați doar aproximativ 1 până la 2 centimetrii de ață pentru dinți. Apoi, țineți ața dentară încordată cu degetele mari și degetele arătătoare.
  • așezați ața dentară între doi dinți.
  • glisați ușor ața în sus și în jos, frecând-o de ambele părți ale fiecărui dinte.

Nu strecurați ața dentară în gingii! Acest lucru vă poate zgâria sau răni gingiile.

  • pe măsură ce ața dentară ajunge la gingiile tale, curbează ața dentară la baza dintelui pentru a forma o formă C. Acest lucru permite ca ața dentară să pătrundă în spațiul dintre gingii și dinte.
  • repetați pașii pe măsură ce vă deplasați din dinte în dinte. Cu fiecare dinte, utilizați o secțiune nouă, curată, de ață.

Atunci când vine vorba de pacienții care poartă aparat dentar, situația se schimbă în ceea ce privește folosirea aței dentare deoarece mâncarea se poate bloca mult mai ușor în aparatul dentar, iar îndepărtarea resturilor alimentare de pe suprafața dinților este la fel de necesară pentru a nu deveni mediul perfect pentru formarea și acumularea bacteriilor, care pot duce la respirație urât mirositoare, carii dentare sau boli ale gingiilor.

Utilizarea aței dentare în cazul pacienților cu aparat dentar

Atunci când avem montat un aparat dentar Dentocare înainte de folosirea aței dentare, este necesar să se realizeze periajul corect al dinților, deoarece mâncarea și placa pot fi prinse între paranteze, fire și dinți, astfel perierea acestora trebuie să acopere toate suprafețele fiecărui dinte (suprafețe exterioare, suprafețe interioare, suprafețe superioare și inferioare). De asemenea, ar trebui să utilizeze un amestec de mișcări, inclusiv mișcări laterale și circulare, pentru a îndepărta toate alimentele și placa, atenția concentrându-se atât pe dinți, cât și pe aparatul dentar.

Ața dentară - instrument cheie pentru purtătorii de aparate dentare

Soluția ideală atunci când îți dorești un zâmbet aliniat și sănătos, o mușcătură perfectă și eliminarea disconfortului la nivelul dinților în anumite momente din viața ta este aparatul dentar. A avea dinți drepți și corect aliniați vă va îmbunătăți atât aspectul, dar și sănătatea generală.

Când folosiți ața dentară cu bretele aparatului dentar, începeți prin a introduce ața prin fiecare spațiu din spatele firului bretelelor, asigurându-vă că nu trageți firul cu ața dentară. Treceți ușor cu ața dentară printre dinți. Repetați acest proces până când ați folosit ață dentară între toți dinții. Este important să folosiți ața dentară acoperită cu ceară, deoarece ața dentară non cerată tinde să rămână prinsă în aparatul dentar și poate lăsa în urmă bucăți de ață.

Un alt instrument util pentru folosirea atei dentare cu bretele este un filet ortodontic. Punctul rigid al acestui dispozitiv asemănător acului vă permite să înșirați cu ușurință ața în spatele firelor dentare. Ața dentară este un instrument cheie pentru menținerea unei bune igiene orale, mai ales în cazul pacienților care poartă aparate dentare, acolo unde eficiența periajul de a îndepărta acumulările de pe suprafețele dinților este ușor redusă.

Deși folosirea aței dentare cu bretele poate fi o sarcină descurajantă, nu este chiar așa de rău. Cu puțină răbdare și angajament, puteți transforma cu ușurință ața dentară într-o parte a rutinei zilnice și vă puteți asigura un zâmbet frumos și de lungă durată.