Simptomele leucemiei

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari16337

Voteaza & Distribuie

Descriere



leucemie


leucemia



Leucemia este o boala care nu se vindeca, ci mai degraba intra in remisie. Acesta este motivul pentru care, daca ati fost tratat de leucemie o data in viata, exista nevoia urgenta de monitorizare pentru observarea recidivarii simptomelor de leucemie.



Termenul „leucemie" face referire de termenul "leucocite". Leucocitele sunt un fel de celule albe din sange, care sunt utilizate pentru a combate infectiile exterioare. O persoana este cunoscuta ca fiind suferinda de leucemie atunci cand exista o productie anormala de celule albe nedezvoltate in maduva osoasa. Maduva osoasa este responsabila pentru producerea de celule sanguine sanatoase. Acestea includ celulele albe din sange care au rolul de a combate infectiile, celulele rosii din sange care sunt responsabile de transportul oxigenului in tot corpul, si trombocitele, responsabile pentru formarea cheagurilor de sange.


Leucemia implica formarea de celule sanguine albe anormale si nedezvoltate in maduva osoasa, care la randul lor impiedica producerea de celule sanguine sanatoase mentionate anterior punand astfel viata in pericol. Tratamentul depinde de tipul de leucemie de care persoana in cauza sufera, si, chiar daca tratamentul este urmat, exista sanse ca boala sa recidiveze, motiv pentru care medicii prefera sa utilizeze termenul de "remisie" in loc de "vindecare".


Recidivarea leucemiei la copii si adulti: Tipuri si simptome

Leucemia este clasificata fie ca "acuta" fie ca "cronica". In cazul in care exista o crestere anormala a celulelor albe din sange ("celule leucemice") intr-un ritm rapid, care nu reusesc sa indeplineasca nicio functie a celulelor albe sanatoase, este vorba despre leucemie acuta. Pe de alta parte, exista leucemia cronica, in cadrul careia cresterea celulelor albe nedezvoltate este foarte lenta, de cele mai multe ori fara semne si simptome semnificative. In acest caz, celulele leucemice sunt capabile sa indeplineasca functiile celulelor albe normale, dar pe masura ce numarul celulelor leucemice din maduva osoasa creste, functiile celulor sanguine albe incep sa nu se mai deruleze in mod normal, inrautatind starea pacientului. Mentionate mai jos sunt diferite tipuri de leucemie si simptomele de recidivare, care sunt destul de asemanatoare cu cele care apar pentru prima data.


Leucemie limfocitara cronica (LLC)

Cunoscuta si sub numele de "leucemie limfoblastica cronica", acest tip de leucemie, in general, afecteaza adultii cu varsta mai mare de 55 de ani. In acest caz, exista o crestere lenta a celulelor sanguine albe mature cunoscute sub numele de limfocite B in maduva osoasa. Aceste celule canceroase pot afecta, de asemenea, sangele, ganglionii limfatici si unele dintre organele vitale ale corpului cum ar fi ficatul si splina. Mentionate mai jos sunt simptomele de recidivare a LLC.



* Febra

* Scadere neasteptata in greutate

* Infectii recurente

* Transpiratie excesiva

* Cresterea in dimensiune a ganglionilor limfatici

* Marirea ficatului sau splinei

* Oboseala

* Pierderea apetitului

* Transpiratii pe timpul noptii

* Durere in ganglionii limfatici, splina si ficat


Leucemie limfocitara acuta (LLA)

Acest tip de leucemie apare in 80% din cazuri la copii, insa poate fi intalnita si la adulti. In aceasta boala, exista o productie rapida de celule sanguine albe imature cunoscute sub numele de limfocite care inlocuiesc celulele albe sanatoase din sange determinand astfel urmatoarele simptome:



* Febra

* Pierdere in greutate

* Pierderea apetitului

* Transpiratii pe durata noptii

* Oboseala si slabiciune

* Sangerari ale gingiilor, nasului, pielii si dereglari menstruale

* Glandele de la nivelul gatului, inghinale, axile tind sa se umfle si sa doara

* Durere sub coaste

* Pete rosii pe piele, cunoscut sub numele de petesii, care sunt la fel de mici ca varful unui ac


Leucemie mieloida cronica (LMC)

Alte terminologii pentru acest tip de leucemie este "leucemie granulocitara cronica" sau "leucemie mieloida cronica". Aceasta este intalnita, in general, la adultii de varsta mijlocie si copii. Atunci cand o persoana sufera de LMC, organismul tinde sa produca un numar foarte mare de celule albe, atat imature si cat si mature. Celulele albe din sange produse sunt cunoscute sub numele de mielocite. Aceasta boala are 3 faze. Faza cronica in care nu exista semne si simptome, faza accelerata, in care numarul celulelor creste foarte repede si criza blastica faza in care pot sa apara simptome severe. Simptomele de recidivare ale leucemiei mieloide cronice sunt:



* Febra

* Dureri in oase

* Vanatai si probleme de sangerare

* Oboseala si slabiciune

* Petesii

* Transpiratii

* Umflarea splinei, care cauzeaza presiune sub coasta stanga


Leucemie mieloida acuta (LMA)

Aceasta este considerata a fi una dintre cele mai comune tipuri de leucemie in randul adultilor, afectand rareori copii. De fapt, studiile arata ca este mai mare sansa ca LAM sa apara la barbati decat la femei. Atunci cand o persoana sufera de leucemie acuta mieloida, organismul tinde sa produca o cantitate mare de celule albe, cunoscute sub numele de mielocite. Aceste celule sunt produse intr-o cantitate anormala si, prin urmare, iau locul celulelelor sanatoase din sange, provocand urmatoarele simptome:



* Febra

* Pierdere in greutate

* Oboseala

* Durere in oase

* Dificultati de respiratie

* Vanatai

* Leziuni sau eruptii cutanate

* Sangerari ale gingiilor, nasului si perioade menstruale dificile



Dupa cum ati observat, cele mai multe dintre simptomele fiecarui tip de leucemie sunt mai mult sau mai putin aceleasi. Prin urmare, daca ati fost sub tratament de leucemie cum ar fi radiatii si chimioterapie si l-ati incheiat cu succes, trebuie sa continuati monitorizarea acestor simptome si sa luati legatura cu specialistul cat mai curand posibil, astfel incat tratamentul necesar sa poata fi pornit pentru remisia bolii.