Sfantul Gheorghe

Detalii

CategoriiReligie
TaguriSfinti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5808

Voteaza & Distribuie

Descriere

In fiecare an, pe 23 aprilie, este sarbatorit de catre romani si nu numai, Sfantul Mucenic Gheorghe, cunoscut drept "purtatorul de biruinta". Sfantul Gheorghe a fost un vestit si marit mucenic care a trait in perioada domniei imparatului Diocletian. Mucenicul vine dintr-un neam stralucit, o ceata a ostasilor numiti tribuni, neamul Capadochia.


Legenda Sfantului Gheorghe

In vremea in care imparatul avea de gand sa porneasca un razboi contra crestinilor, a spus ca aceia care se vor lepada de Iisus Hristos vor primi daruri. Sfantul Gheorghe a declarat atunci ca este crestin si nu s-a amagit precum ceilalti. A fost, din aceasta cauza, strapuns cu o sulita, insa nu a fost vatamat. Apoi l-au legat de o roata cu fiare ascutite si trupul i-a fost rupt in multe bucati, dar, avand ajutor de la Dumnezeu, acesta a ramas intreg si sanatos.

Sfantul Mucenic Gheorghe


Sfantul Mucenic GheorgheDe asemenea, Sfantul Gheorghe s-a impotrivit si hotararilor luate in cadrul Consiliului de la Nicomedia in anul 303, ajungand astfel sa fie persecutat de imparatul Diocletian.


Cand a aparut apoi in fata imparatului si a celor care aduceau jertfa, acesta a reusit sa atraga multi oameni inapoi, spre credinta in Hristos. Pana si imparateasa Alexandra si-a marturisit credinta. Sfantul Gheorghe a trecut prin multe capcane, insa a scapat de fiecare data. A fost nevoie ca mucenicul sa realizeze niste minuni ca sa creada si ceilalti in credinta sa. Dupa toate acestea, Sfantului Gheorghe i-a fost taiat capul.


Acest sfant a devenit intre timp unul dintre cei mai cunoscuti, apreciati si celebrati sfinti ai crestinismului. Istoria figurii sale este foarte slab cunoscuta, insa in majoritatea legendelor acesta apare precum un erou.


Un ierarh din secoul V a spus:Numele Sfantului Gheorghe este onorat de credinciosii de pretutindeni, dar adevaratele sale fapte sunt stiute numai de Dumnezeu.Atat Biserica Ortodoxa cat si cea Romano Catolica il sarbatoresc si se incred in vitejia lui. Sfantul Gheorghe este cunoscut drept patronul Angliei.

Sfantul Gheorghe omorand balaurul


Sfantul Gheorghe omorand balaurulRecent, unele cercetari atesta ca Sfantul Gheorghe ar fi murit drept martir in Palestina la Diospolis. Alte scrieri, datand din secolele VI-VIII si care apartin lui Teodosius, Antonius si Arculphus, prezinta zona Diospolis drept locul de venerare al Sfantului Gheorghe.


Insemnele acestui Sfant au fost introduse mai apoi de Richard Inima de Leu , iar Crucea Sfantul Gheorghe, care este rosie pe fond alb, a aparut prima data in 1284 drept steag al corabiei "Lyme Regis".


Credinta populara ni-l prezinta pe Sfantul Gheorghe drept cel care a omorat balaurul. Legenda este cunoscuta din secolul XII, iar o varianta asa este "Legenda Aurea".


Se spune ca un balaur urias a aparut in orasul Selena, iar locuitorii il hraneau cu oi pentru a-l feri de ei si cand au ramas fara hrana pentru bestie, acesta a cerut-o pe fata imparatului. A aparut apoi un "viteaz crestin" care a rapus balaurul. Sfantul Gheorghe chiar apare in unele icoane din bisericile crestine precum rapune un balaur.