Sfintii 40 de Mucenici

Detalii

CategoriiReligie
TaguriSfinti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2074

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sarbatoarea celor 40 de Mucenici este praznuita de Biserica Ortodoxa in fiecare an pe 9 martie si ii comemoreaza pe cei 40 de ostasi romani care au fost ucisi pentru ca au decis sa devina crestini.


Cei 40 de ostasi, printre care nu erau doar romani ci si greci si armeni, faceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata, care stationa in Armenia in perioada imparatului Licinius (308-324), mare prigonitor al crestinilor.


mucenici


Afland de credinta lor, guvernatorul Armeniei, Agricola, s-a maniat foarte tare si a decis sa-i oblige sa se inchine la idoli. Ei au refuzat si au fost intemnitati si batuti cu pietre timp de 8 zile. Pentru ca soldatii crestini au supravietuit torturilor, guvernatorul a decis sa-i inece in lacul inghetat al Sevastiei. In timpul noptii, insa, soldatii crestini au inceput sa se roage. Apoi s-a petrecut o mare minune si 40 de cununi de foc s-au pogorat asupra mucenicilor, incalzind apa si topind gheata.


mucenici


Guvernatorul Agricola s-a inspaimantat cand a aflat ca cei 40 au fost scosi vii din lac, si a hotarat sa scape de ei cat mai repede cu putinta. El le-a ars trupurile iar oasele ramase au fost aruncate in lac. Dupa 3 zile de la moartea lor, sfintii s-au aratat episcopului locului, Petre, si au cerut sa fie scosi din lac. Ulterior, oasele lor au fost ingropate cu mare cinste. Dupa o vreme, particele din oasele lor au ajuns la mai multe biserici si manastiri din Europa, printre care se numara si Manastirea "Sfantul Antim" din Bucuresti.


arat


In timp, Sarbatoarea celor 40 de Mucenici s-a suprapus peste inceperea noului an agricol si a generat o sarbatoare tipc romaneasca, Mucenicii sau Macinicii. In aceasta zi femeile din Romania pregatesc asa-numitii "macinici", care imbraca diverse forme, in functie de regiune. Daca 8 martie este ziua femeilor, 9 martie poste fi considerata cea a barbatilor. Conform traditiei, acestia trebuie sa bea 40 de pahare cu vin, acestea reprezentand sangele varsat de cei 40 de ostasi care au refuzat sa renunte la credinta lor.


In traditia populara, Mucenicii incheie ciclul zilelor babelor, lasand loc zilelor mosilor. In aceasta zi au loc ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi lovirea pamantului cu maiul, descantatul sau jocul copiilor peste foc. Pe 9 martie, in comunitatile rurale din Romania se scoate plugul la arat. In acest mod se deschide ciclul sarbatorilor de primavara, care culmineaza cu Sarbatoarea Pastelui.