Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Detalii

CategoriiReligie
TaguriSfinti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5244

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil reprezinta prilejul cu care Biserica Ortodoxa ii serbeaza pe toti ingerii laolalta. Inca din veacul al cincelea, pe data de 8 noiembrie Biserica praznuieste sarbatoarea acestor ingeri.


In calendarul bisericesc, arhanghelii sunt conducatorii cetelor de ingeri, sunt inarmati cu sabii si au aripi, rolul lor fiind acela de a calauzi sufletele spre Rai. Ingerii sunt ocrotitorii pe care Dumnezeu i-a randuit pentru oameni, fiecare om in parte avand cate un inger pazitor.
sf mihail si gavriil


Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil
Arhanghelul Mihail

Conform Scripturii si Traditiei bisericesti, Sfantul Arhanghel Mihail este conducatorul ingerilor buni care au refuzat sa-l urmeze pe Lucifer, el devenind aparatorul credintei in Dumnezeu. Numele de Mihail asta inseamna: "Cine este ca Dumnezeu" sau "Acela care este ca Dumnezeu". Mihail apare pentru prima data in Vechiul Testament, in Cartea lui Iosua, cand se vorbeste de caderea Ierihonului. Desi numele lui nu este mentionat in mod explicit in text, Arhanghelul este cel care i se arata lui Iosua spunandu-i "Eu sunt capetenia ostirii Domnului si am venit acum!"


In vremurile Noului Testament, Sfantul Arhanghel Mihail este cel care-l salveaza pe un tanar, aruncat de niste talhari in mare cu o piatra atarnandu-i de gat, pe tarmul de la Muntele Athos. Cea mai cunoscuta minune a sa este insa salvarea bisericii din Colose, pe care paganii au incercat sa o distruga. Arhanghelul a impiedicat apele involburate ale caror cursuri fusesera schimbate de catre pagani pentru a rade biserica de pe fata pamantului. El a aparut in mijlocul apelor purtant o cruce in mana si a facut raurile sa intre in pamant inainte de a ajunge in dreptul bisericii. Din acea zi, izvorul care exista acum acolo are puteri tamaduitoare.
sf mihail si gavriil


Sfintii Arhangheli sunt ocrotitorii oamenilor
Arhanghelul Gavriil

Conform Sfintei Scripturi, Sfantul Arhanghel Gavriil este cel care a fost trimis sa-i vesteasca Maicii Domnului nasterea Mantuitorului de la Duhul Sfant. Numele sau este cel mai des asociat cu sarbatoarea Bunei Vestiri (26 martie), Biserica considerand ca cel mai important rol al sau este de vestitor al mantuirii oamenilor. Gavriil sau Gabriel este conducatorul ostilor ceresti iar numele sau provine din limba ebraica si inseamna "Omul lui Dumnezeu" sau "Dumnezeu este puternic".


In Vechiul Testament Arhanghelul este mentionat in proroocia lui Daniil, Gavriil fiind cel care i-a aratat acestuia intelesul celor saptezeci de saptamani de ani pana la venirea lui Mesia. Traditia mai spune ca tot el este cel care le-a vestit lui Ioachim si Ana nasterea Sfintei Maria.


In Noul Testament, Sfantul Arhanghel Gavriil este cel care ii descopera preotului Zaharia nasterea lui Ioan Botezatorul. Tot Gavriil o anunta pe Fecioara de nasterea Fiului Sau. De asemenea, unii zic ca el este ingerul invesmantat in alb care a rasturnat piatra de pe usa mormantului Mantuitorului si le-a vestit mironositelor Invierea Sa. Gavriil a luat parte la Patimile si Invierea Domnului, fiind misteriosul "tanar imbracat doar cu o fasie de panza… care il urma pe Iisus" (Marcu 14, 51-52).
sf mihail si gavriil


Sfintii Arhangheli calauzesc sufletele oamenilor in Rai
In folclorul romanesc, Arhanghelul Mihail este mai venerat decat Arhanghelul Gavriil pentru ca poarta cheile Raiului, lupta impotriva diavolului si ii vegheaza pe cei care trebuie sa moara, pentru a le duce sufletele in rai. In icoane, Arhanghelul Mihail este infatisat stand alaturi de Sfantul Ilie, atunci cand acesta trimite tunete sau trasnete. In viziunea populara, Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil vor asista la Judecata de Apoi alaturi de Dumnezeu. Tot ei sunt cei care le protejeaza oamenilor constiintele, protejandu-i de pacate.