Ce este agnosticismul?

Ce este agnosticismul?

Detalii

CategoriiReligie
TaguriSfinti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2278

Voteaza & Distribuie

Descriere

Agnosticismul este conceptia potrivit careia se crede ca existenta sau non-existenta lui Dumnezeu este imposibil de cunoscut sau dovedit. In acest sens, agnosticismul este corect. Existenta lui Dumnezeu nu poate fi demonstrata empiric dar nici nu poate fi infirmata. Agnosticismul este scepticismul cu privire la toate lucrurile teologice in conditiile in care cunoasterea umana este limitata la lumea naturala, iar mintea este incapabila de cunoasterea supranaturala.
agnosticism


Agnosticii cred ca nu exista probe suficiente pentru a doveni existenta lui Dumnezeu
Termenul "agnostic" a fost inventat de Thomas H. Huxley. Cuvantul provine din greaca, si in esenta inseamna „fara cunoastere". Huxley spune ca a creat termenul pentru a descrie ceea ce l-a facut unic printre ganditorii perioadei sale: ei erau destul de siguri ca au rezolvat problema existentei lui Dumnezeu, in timp ce Huxley era convins ca problema aceasta nu are o solutie plauzibila.


In teorie, agnosticismul este compatibil cu toate credintele religioase, dar, in practica, majoritatea agnosticilor sunt perceputi ca fiind atei. Agnosticii cred ca nu exista probe suficiente care ar dovedi existenta lui Dumnezeu, si ca ne lipsesc cunostinte pentru a determina daca exista sau nu.
th huxley


Thomas Huxley, parintele agnosticismului
In functie de modul in care credintele lor se pot antrena in practica, sunt agnostici atei sau teisti. Teistii cred ca Dumnezeu exista pe cand ateii cred ca El nu exista. Agnosticii sustin ca nu ar trebui sa credem sau sa negam existenta Lui, pentru ca este imposibil sa stim. Putem insa trai si actiona ca si cum nu exista nici un Dumnezeu si nici o religie sau traditie religioasa nu este corecta.


Ateismul agnostic sustine ca exista dovezi suficiente pentru a respinge un zeu, insa recunosc ca acestea ar putea fi o ipoteza gresita. Diferenta dintre atei si ateii agnostici este subtila si nu poate fi intotdeauna vizibila. Ateii agnostici sunt, in general, mult mai toleranti fata de religie, pe cind ateii pur sange exclud religia. Teismul agnostic mentine credinta in Dumnezeu, dar recunoaste incertitudinea. Unii cred ca Dumnezeu a creat universul. Crezand, agnosticii se identifica adesea ca fiind fideistsi, un termen inventat pentru persoanele care aleg sa creada in Dumnezeu, nu din motive intelectuale ci pentru ca ii "mangaie".
agnosticism


Agnosticismul nu pune la indoiala infinitatea lui Dumnezeu
Din cauza indoielilor, exista multe lucruri in aceasta lume pe care nu le intelegem. Adesea, oamenii se indoiesc de existenta lui Dumnezeu, pentru ca ei nu inteleg sau nu sunt de acord cu lucrurile pe care le face si le permite. Cu toate acestea, ca fiinte finite umane nu trebuie sa ne asteptam sa intelegem infinitatea lui Dumnezeu.


Se considera ca agnosticismul este singura pozitie intelectuala onesta cu privire la orice fel de zei. Astfel, teismul si ateismul sunt afirmatii arogante de a fii sigur de ceva care este imposibil de cunoscut in conditiile in care exista dovezi care arata clar ca zeii pot fi rodul unor imaginatii "bolnave".


Scris de Luminita Sandu