Semne că părinții tăi au nevoie să facă tranziția la traiul asistat

Detalii

CategoriiSocial
Taguriazil de batrani, camin de batrani, Snagov
Ultima actualizareVineri 28 octombrie 2022
Vizualizari379

Voteaza & Distribuie

Descriere

De unde știi când unul dintre părinții tăi are nevoie de mai mult ajutor decât îi poți tu oferi? Uneori, semnele sunt vizibile. Poate că mama sau tatăl tău în vârstă au suferit un accident casnic și s-au lovit sau medicul lor ți-a recomandat să iei în calcul o modalitate de trai asistat. Sau ești îngrijorată pentru că mama ta a uitat, în repetate rânduri, să încuie ușa de la intrare sau să oprească aragazul. Sau tatăl tău a uitat să își ia medicamentele, de mai multe ori, iar asta te face să te întrebi dacă este într-un declin cognitiv.

Alteori, însă, aceste semne sunt mai greu de văzut. Iată cum îți poți da seama în ce fel să ai mai bine grijă de ei, cu ajutorul unor persoane specializate:

Când au părinții nevoie de supraveghere?

Dacă ai observat semnele pierderilor de memorie sau schimbări în comportamentul părinților tăi, te-ai putea gândi că au fost întâmplări izolate sau ai lua imediat în calcul eventualitatea instalării afecțiunilor neurologice degenerative? Realitatea este că astfel de indicii sunt piese dintr-un puzzle pe care, uneori, e dificil să-l asamblezi singur pentru a obține o imagine de ansamblu fidelă realității.

Câteva dintre semnele obișnuite care îți pot sugera că mama sau tatăl tău ar avea numai beneficii dacă ar locui într-un camin de batrani Snagov de lux:

  • Uită să își ia medicamentele;
  • Au slăbit sau s-au îngrășat vizibil;
  • Și-au pierdut mobilitatea și s-au accidentat în mod repetat;
  • Neglijează igiena personală și pe cea a locuinței;
  • Nu mai au abilitatea de a-și îndeplini acțiunile zilnice obișnuite, precum dușul sau pregătirea mesei;
  • S-au izolat;
  • Și-au pierdut interesul pentru activitățile de timp liber care le făceau plăcere.

Pe lângă acestea, mai sunt și semnele care indică apariția unor afecțiuni degenerative. Unitățile premium oferă, însă, și servicii suplimentare pentru astfel de situații. Iată care sunt semnele care ar trebui să te pună pe gânduri în acest sens și să te determine să iei în calcul doar acele cămine de bătrâni care se potrivesc nevoilor părinților tăi, dacă aceștia suferă de afecțiuni precum demența sau Alzheimer, care impun supraveghere 24/7:

  • Comportamente agresive;
  • Pierderea capacității de orientare în spațiu;
  • Repetarea povestirilor și a întrebărilor pe care ți le adresează;
  • Dificultăți de vorbire și de a găsi cuvintele potrivite pentru a se exprima.

Ce poate oferi un cămin de bătrâni mai mult decât tine?

De cele mai multe ori, copiii deveniți adulți care observă astfel de semne la părinții lor aleg să trăiască împreună cu aceștia. Dar asta e o provocare cu mai multe straturi, care îți poate afecta viața de familie și te poate, totodată, împiedica să îi oferi părintelui tău grija de care are nevoie. O astfel de responsabilitate este copleșitoare și stresantă; în plus, șansele ca tu să cunoști mai bine anumite măsuri și proceduri necesare decât o echipă întreagă de îngrijitori, asistenți și medici sunt aproape inexistente.

În primul rând, pentru că nu îți poți pune propria viață pe pauză pentru a îngriji pe cineva. Vei avea în continuare serviciul, partenerul și, eventual copiii în responsabilitate și, dacă nu vrei să ajungi în punctul în care să îți neglijezi familia sau viața profesională, traiul împreună cu un părinte în vârstă, aflat în incapacitate de a-și purta singur de grijă, nu este tocmai recomandat.

În al doilea rând, părintele tău nu beneficiază, într-o locuință, de același grad de siguranță pe care i l-ar putea oferi traiul într-un mediu special conceput pentru asta. Există case de bătrâni care dedică spații întregi și pachete adaptate nevoilor beneficiarilor, pe care nu le vei putea echivala de unul singur, în limitele impuse de un apartament sau de o casă.

Mai mult decât atât, în ceea ce privește investigațiile și serviciile medicale, o casă de seniori de lux va asigura accesul facil la tot ce înseamnă sănătate, pe când tu poți opta, cel mult, pentru vizite regulate la domiciliu din partea unui medic sau a unui asistent medical.

În concluzie, păstrează-ți deschiderea pentru a te informa corespunzător și a lua cea mai bună decizie pentru tine și familia ta extinsă, atunci când vine vorba despre îngrijirea unui bătrân, indiferent dacă este vorba despre părinții tăi sau despre socrii. În zilele noastre, există o mulțime de facilități de care aceștia pot beneficia, de la confort la sănătate, pentru a-și trăi în siguranță ultimii ani din viață, într-un centru special conceput să îi susțină în această perioadă dificilă și mai puțin plăcută a vieții.
Foto: Freepik.com