Care sunt cauzele noptilor petrecute cu ochii in tavan, cu incercari esuate de a adormi? Insomnia poate sa apara accidental, ca urmare a unei cesti de cafea foarte tare sau a unei cine prea grea pentru stomac. Insa daca numarul noptilor nedormite, datorate insomniei, creste pe zi ce trece, e un semnal de alarma asupra faptului ca trebuie luate masuri.
Insomnia este o afectiune cu urmari grave pentru organism, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung.
Insomnia – manifestare
imposibilitatea de a dormi
trezirea brusca, dupa 1-2 ore de somn.
Insomnia – cauze
surmenajul fizic sau psihic
sedentarismul
stresul
nevrozele
alimentatie dezechilibrata
nerespectarea orelor de somn
Specialistii recomanda sa ne culcam si sa ne trezim la aceeasi ora. Intr-adevar, un astfel de program e greu de respectat, tinand cont de joburile solicitante si o viata supraaglomerata. In orice caz, trebuie sa incercam sa evitam dereglarile severe de somn, provocate de nopti pierdute care se incearca a fi recuperate in timpul zilei. Somniferele nu sunt solutia cea mai potrivita pentru a adormi datorita implicatiilor tot mai controversate. In schimb, poti alege cu incredere remediile naturiste, care nu au efecte adverse si eficienta lor e aproape garantata:
Insomnia – remedii naturiste
Ceai de ciubotica cucului
Se foloseste sub forma de infuzie, se lasa sa se raceasca si se bea cate o lingura de ceai de 3-4 ori pe zi, dintre care ultima trebuie sa fie cu 30 de minute inainte de culcare.
Ceai de mac
Se prepara tot o infuzie, o lingurita de mac la o cana, si se consuma 2-3 linguri inainte de culcare.
Ceai de marar
Se obtine infuzia de marar dintr-o lingura de seminte de marar la o cana clocotita. Se serveste in 3 doze, fiecare a cate 100 ml, pe parcusul intregii zile. Ceai de paducel
Se prepara infuzia dintr-o lingurita de paducel la o cana cu apa fiarta. Se recomanda consumul a 2 doua cani pe zi pentru efecte maxime. Ceai de tei
Ceaiul de tei e recunoscut pe piata medicinala datorita proprietatilor sale calmante, ajutandu-ne sa ne bucuram de un somn odihnitor. In acest scop, ceaiul de tei se bea de doua ori pe zi, ultima cana seara. Adaugand miere, marim efectele benefice.