4 remedii naturiste pentru inflamarea mucoasei bronșice

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriremedii naturiste
Ultima actualizareVineri 14 august 2020
Vizualizari511

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atunci când inspiri, aerul trece prin trahee. Aceasta se împarte la un moment dat în două bronhii principale care conectează traheea la plămâni. Afecțiunile apărute la nivelul pasajelor bronșice pot provoca numeroase probleme respiratorii, precum bronșiectazia, bronșita, bronhospasmul și bronșiolita. Dintre aceste afecțiuni, cel mai des apare bronșita, o inflamare a căilor bronșice care poate fi acută sau cronică. Persoanele care suferă de această afecțiune pot prezenta probleme respiratorii cauzate de capacitatea redusă de oxigen și de acumularea de mucus în căile aeriene.

Cu toate acestea însă, există numeroase tratamente și remedii care pot fi efectuate acasă, menite să trateze bronșita acută și simptomele acesteia. Înainte de-a trece direct la tratament, este recomandat să faci o vizită medicului de familie pentru a înlătura alte posibile cauze pentru simptomele prezentate, pentru a diagnostica cu precizie afecțiunea pe care o ai și pentru a-ți recomanda cele mai bune metode de tratament.

Remedii pe care le poți efectua acasă

Este important să tratezi simptomele imediat după ce apar, pentru a asigura o recuperare rapidă. Urmând un program corect de autoîngrijire te refaci rapid, dar dacă simptomele se agravează atunci trebuie să apelezi la un consult medical.

Consumă multe lichide, de preferat calde

Atunci când suferi de bronșită este recomandat să fii bine hidratat, ca să subțiezi mucusul și să-l faci mai ușor de expectorat. Mai mult decât atât, dacă prezinți și febră este posibil să fii deja deshidratat, ceea ce înseamnă că ai nevoie de multe lichide pentru a le înlocui pe cele pierdute.

Apa este o alegere bună, însă lichidele calde au un efect și mai puternic. Poți adăuga și miere la apa consumată, aceasta fiind utilizată ca medicament încă din antichitate datorită proprietăților sale antibacteriene. În cazul bronșitei, mierea poate ajuta la calmarea mucoasei iritate. De menționat însă că nu trebuie să dai niciodată miere unui copil sub vârsta de 1 an deoarece poate cauza botulism, o intoxicație alimentară rară, dar potențial fatală.

Supa de pui

Un studiu realizat de B. O. Rennard, R.F. Ertl si R. A. Robbins intitulat "Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro" a descoperit că supa de pui are anumite proprietăți terapeutice datorită substanțelor pe care le conține. Aceasta ameliorează inflamația căilor aeriene, ceea ce duce la simptome mai ușoare ale infecțiilor tractului respirator.

Uleiuri esențiale


Multe persoane cu bronșită folosesc uleiuri esențiale pentru ameliorarea unor simptome precum inflamația și problemele respiratorii.

Un studiu realizat de U. Rantzsch, G. Vacca si A. Gillissen intitulat "Anti-inflammatory effects of myrtol standardized and other essential oils on alveolar macrophages from patients with chronic obstructive pulmonary disease" arată că inflamația căilor respiratorii poate fi redusă prin utilizarea uleiului de eucalipt și de portocale

Uleiurile esențiale se inhalează direct prin adaugarea unui număr mic de picături într-un bol cu apă caldă și inhalarea aburilor sau prin folosirea unui dispozitiv special care răspândește uleiul în toată camera. Uleiurile esențiale nu trebuie administrate niciodată pe cale internă sau direct pe piele.

Usturoiul


Proprietățile benefice ale usturoiului sunt binecunoscute. În ceea ce privește bronșita însă, un studiu realizat de Tabassom Mohajer Shojai, Vahid Karimi și mulți alții, intitulat "The effect of Allium sativum (Garlic) extract on infectious bronchitis virus in specific pathogen free embryonic egg" a evidențiat faptul că usturoiul a încetinit dezvoltarea virusului care provoacă bronșita infecțioasă.

Aceste descoperiri sugerează că usturoiul este un remediu natural pentru bronșită. Usturoiul proaspăt este alegerea cea mai bună, dar dacă nu îți place gustul atunci poți opta și pentru usturoiul găsit sub formă de capsule. De reținut însă, ca usturoiul trebuie consumat cu mare atenție dacă suferi de tulburări de sângerare.

Surse:
Rennard BO;Ertl RF;Gossman GL;Robbins RA;Rennard SI; Chicken Soup Inhibits Neutrophil Chemotaxis in Vitro. 2000, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11035691/.
A. Gillissen, A. Bartling, et al. “Anti-Inflammatory Effects of Myrtol Standardized and Other Essential Oils on Alveolar Macrophages from Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease.” European Journal of Medical Research, BioMed Central, 2009, eurjmedres.biomedcentral.com/articles/10.1186/2047-783X-14-S4-205.
Mohajer Shojai T;Ghalyanchi Langeroudi A;Karimi V;Barin A;Sadri N; “The Effect of Allium Sativum (Garlic) Extract on Infectious Bronchitis Virus in Specific Pathogen Free Embryonic Egg.” Avicenna Journal of Phytomedicine, U.S. National Library of Medicine, 2016, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27516987/.

Sursa foto: pixabay.com/photos/lemon-honey-homemade-lemonade-drink-3010065/