Reguli de eticheta si bune maniere la restaurant

Reguli de eticheta si bune maniere la restaurant

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriCulinar, trattorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6197

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atunci cand clientii restaurantelor respecta regulile de eticheta in timp ce mananca, se pot astepta sa beneficieze de cele mai bune servicii. Fie ca mergi la restaurant cu familia, prietenii, sau ai un pranz de afaceri, trebuie sa stii cum sa faci o rezervare, cum sa vorbesti, cum sa mananci, cat bacsis sa lasi si, intr-un cuvant, sa dai dovada de bune maniere atunci cand iei masa intr-un loc public.


1. Nu uita sa faci rezervarea din timp

Trebuie sa rezervi masa din timp daca vrei sa ai parte de cele mai bune servicii si nu vrei sa fii pus in situatia penibila de a ajunge la restaurant si de a nu gasi mese libere. In cazul in care ti-ai schimbat planurile, este foarte frumos sa suni la restaurant pentru a anula rezervarea si pentru a te scuza in mod politicos.


2. Cum sa comanzi

  • Spune "te rog" atunci cand comanzi si "multumesc" atunci cand primesti mancarea. Aceste mici dovezi de politete denota bune maniere;

  • Oricat de mult ti-ar placea, nu incerca sa aflii informatii personale despre cel sau cea care te serveste. Nu doar ca nu e treaba ta, dar mai e si un gest foarte grosolan;

  • Nu-ti flutura mana prin restaurant, ridica paharul sau striga pentru a atrage atentia chelnerului. Un mic contact vizual sau o inclinare a capului vor fi suficiente;

  • Nu striga "mi-e foame" atunci cand chelnarul te saluta doar. Nu e amuzat deloc!

  • Nu cere bauturi sau mancare de la usa restaurantului. Atunci cand chelnerul iti spune "voi veni imediat" sa-l si crezi pe cuvant.




Bune-maniere


Buna maniere la restaurant




3. Cum sa mananci

  • Atunci cand mananci, este nepoliticos sa plescai, sa ragai, sa manaci cu gura deschisa, sa sorbi sau sa-ti lingi degetele. Servetelul trebuie plasat in poala si trebuie folosit cu regularitatea pentru a sterge orice urma de mancare din jurul gurii;

  • Foloseste cu incredere lingura, cutitul si furculita dar nu uita ca anumite mancaruri, cum este pizza, se pot manca si cu mana. Daca ai indoieli, uita-te la ce fac ceilalti din jurul tau pentru a da dovada de bune maniere;

  • Taie doar cate o bucate de carne inainte de a o manca, nu pe toata deodata;

  • Daca exista un singur cos cu paine la masa, acela trebuie impartit in mod egal intre toti comesenii, asa ca nu te indopa;

  • Untul, gemul, mierea sau salata nu se servesc direct din farfuria sau bolurile unde au fost puse. Foloseste cutitul, lingura sau spatula puse la dispozitie de chelnar pentru a-ti pune pe farfurie exact atat cat mananci tu;

  • Nu lua farfuria sau bolul de supa in maini. Chiar si daca manaci supa cu taitei sau orez, farfuria trebuie sa ramana in orice moment pe masa;

  • Nu sufla in mancarea sau lichidele fierbinti pana se racesc. Este politicos sa astepti o vreme pana sa racesc;

  • La masa, fie ca e la restaurant sau acasa, se sta drept, picioarele nu se tin sub scaun, dar nci prea departe in fata, altfel iti incomodezi comesenii. Bratele si coatele nu stau pe masa, ci doar incheieturile mainilor. In timp ce mananci, coatele trebuie pastrate lipite de trunchi. Nu ai voie sa manaci grabit sau nervos.




femeie-pizza


Pizza se mananca cu mana




4. Cand sa incepi sa manaci

Poti incepe sa mananci doar in momentul in care cea mai in varsta dintre femei s-a asezat la masa (sau cel mai in varsta barbat, daca nu sunt femei la masa). Trebuie sa astepti pana cand toti se aseaza si sunt serviti, mai ales daca este vorba de un grup mai mare. Doar daca incepe sa ti se raceasca mancarea, te poti adresa grupului pentru a-i intreba deca este in regula sa incepi inaintea lor. Felul urmator nu poate fi servit decat dupa ce toti au terminat de mancat.


5. Cum sa lasi bacsis

Atunci cand mananci la restaurant, este de asteptat sa lasi celui care te-a servit un bacsis intre 10 si 20% din nota de plata. In mai multe tari europene dar si in America, chelnerul obisnuieste sa te intrebe in timpul mesei daca totul este in ordine. Acest gest care denote bune maniere ar trebui rasplatit cu un "multumesc" generos. Nu este obligatoriu sa te ridici de la masa dupa ce ai primit nota, termina-ti vinul, bucura-te de conversatie si atmosfera. Doar daca restaurantul este foarte aglomerat iar oamenii asteapta dupa o masa libera, atunci ar fi potiticos sa pleci imediat dupa ce ai platiti.



maniere-masa-restaurant


Bunele maniere nu trebuie sa lipseasca de la masa



6. Cum sa te plangi de serviciile proaste

Din pacate, se poate intampla oricum sa nu beneficieze de cele mai bune servicii atunci cand ia masa la un restaurant. Daca acesta este si cazul tau, ai tot dreptul sa atragi atentia managerului doar ca trebuie sa respecti si bunele maniere.



  • Vorbeste politicos si pe un ton calm despre nemultumirea ta. Oricat de suparat ai fi, nu ridica tonul;

  • Explica-i mangerului ce s-a intamplat fara sa exagerezi. De exeplu "Am asteptat 20 de minute pana sa vina cineva la mine" suna mult mai bine decat "Idiotul m-a ignorat timp de 20 de minute";

  • Ai dreptul sa reduci cu 10 sau 15% nivelul bacsisului.