McDonald's

Detalii

CategoriiEconomie
Taguritrattorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari14325

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1955, Ray Kroc a achizitionat franciza McDonald's si a deschis primul sau restaurant in localitatea Des Plaines, statul Illinois. In prezent, aici se gaseste Muzeul oficial al Corporatiei McDonald’s. Dupa ce a experimentat toate activitatile posibile, de la agent imobiliar la sofer de ambulanta, Kroc a ales in final sa vanda Mult-A-Mixere, aparate proiectate sa faca simultan cinci milkshakeuri. Unul dintre clientii sai era rastaurantul detinut de Mac (Maurice) si Dick (Richard) McDonald, loc in care vanduse opt astfel de aparate.

Kroc a fost fermecat de oferta lor de meniu standardizat si de linia de productie de hamburgeri (ca sa nu mai vorbim de popularitatea restaurantului), iar in 1954 le-a propus fratilor McDonalds sa-i permita sa incheie contracte de franciza cu privire la restaurantul lor. Kroc a vandut compania Mult-A-Mixer si in urmatorii sase ani a deschis 228 de restaurante McDonald’s. El a insistat ca beneficiarii francizei sa conduca personal restaurantul, si a instituit un program de pregatire, pentru a se asigura ca deosebita calitate a restaurantelor McDonald’s avea sa ramana aceeasi. Kroc a cumparat compania fratilor McDonald’s in 1961 si a continuat sa conduca aceasta companie din functia de presedinte intre 1955-68 si de director al consiliului de administratie intre 1969-77.

La momentul mortii sale, existau 7500 de restaurante McDonald’s in intreaga lume. In 1990, primul restaurant al francizei McDonald's este deschis in Uniunea Sovietica. Primul restaurant fast food McDonald’s din Uniunea Sovietica se deschide la Moscova. Sute de oameni stau la coada, dorind sa plateasca echivalentul salariului pe cateva zile pentru a primi in schimb specialitatea Big Mac, milkshake-uri si cartofi prajiti. Aparitia acestui cunoscut simbol al capitalismului si primirea sa entuziasta care i s-a facut de catre poporul rus, erau simboluri ale faptului ca lucrurile se schimbau in Uniunea Sovietica. Un ziarist american aflat acolo a transmis ca clientii pareau uimiti ca "vedeau vanzatori politicosi… in aceasta natiune de impolitete comerciala".

Un ziarist sovietic a avut o opinie mai practica, afirmand ca restaurantul era "expresia rationalismului si pragmatismului american in ceea ce priveste mancarea". El a remarcat de asemenea ca "contrastul cu propriile noastre pretentii nerealizate este atat trist, cat si provocator". Sosirea francizei McDonald’s la Moscova era un semn minuscul, dar sigur, ca se prefigura schimbarea. Intr-adevar, in mai putin de doi ani, Uniunea Sovietica a incetat sa existe ca natiune, Mihail Gorbachov a demisionat din functia de presedinte al tarii, iar mai multe republici sovietice si-au proclamat independenta. Dupa cum transmite reporterul american, clientii primului restaurant McDonald’s din Rusia "au vazut viitorul, iar acesta este luminos, cel putin in ceea ce priveste tubul lor digestiv".