Despre vin

Despre vin

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriCulinar
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3758

Voteaza & Distribuie

Descriere


O sticla de vin contine mai multa filozofie in ea decat orice alta carte din lume. Louis Pasteur



Considerat licoarea zeilor, vinul este o bautura gustoasa, savurata de multi dintre noi. De asemenea, aceasta bautura este recunoscuta pentru efectele sale terapeutica, bineinteles, administrata in cantitati decente. Vinul rosu este recomandat pentru cei care au tensiunea mica, de asemenea, este cunoscuta vorba cu un pahar de vin pe zi, care te pastreaza in forma, dar ajuta si in cazul problemelor cardiace. Totodata, langa o friptura si chiar si in tava cu friptura, vinul isi are un loc important.





Vin rosu


Vin rosu





Vinul este acea bautura care se obtine numai prin fermentatia alcoolica a strugurilor proaspeti ori a mustului din struguri. Este o bautura unde aromele sau alte extracte sunt interzisa. O singura aroma este acceptata, cea a lemnului de stejar din care sunt facute butoaiele unde pastram vinul.


Unora le plac vinurile dulci, alE?ii prefera sa bea un E?priE? cu un vin acru, unii il beau demisesc, alE?ii, mai devotaE?i il accepta E?i sec ori ii dau un alt gust cu un sirop, dupa caz. Cert e ca exista foarte multe tipuri de vinuri, pentru toate gusturile. Avem de-a face, aE?adar cu vinuri clasificate dupa:




  • culoare - vin alb, rosu si rose;




  • continutul de alcool – la vin, concentratia alcoolului poate fi de la 8,5 la 15%;




  • zaharul din vin – vin sec, demisec, dulce, demidulce;


    Un alt mod de a analiza tipurile de vin se refera la modul de obtinere si, in special, la strugurii din care este facut.




  • Vin din struguri albi superior – Chardonnay, Pinot Gris, Furmint, Riesling, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc.




  • Vin din struguri albi pentru consum curent – Neuburger, Saint Emilion, Aligote, Rkatiteli.




  • Vin din struguri rosii superior – Cabernet Sauvignon, Grenache, Merlot, Pinot Noir, Sangiovese, Shiraz.




  • Vin din struguri rosii pentru consum curent – Oporto, Burgund Mare, Alicante Bouschet.




  • Vinul condimentat cu pelin – Vinul Pelin.




  • Vinul obtinut prin intreruperea fermentatiei cu spirt de vin – Vermut.




  • Vinul facut din celebrul strugure „Nebibiolo", care se gaseste doar in Italia, intr-o zona mica – Barolo si Barbaresco.




  • La noi, cele mai cunoscute tipuri de vin sunt: Pinot-alb, Riesling, Sauvignon Blanc, Feteasca Regala/Alba/Neagra, Tamaioasa Romaneasca, Grasa, Muscat-Ottonel.




Este cunoscut faptul ca zonele romanesti unde se face vin au reprezentat, dupa Franta, Italia si Spania, importanta majora in producerea de vinuri in Europa. La noi au fost crescute si intretinute soriuri locale de vita de vie.


Degustarea vinului

Degustarea vinului poate fi o arta. Examinarea si evaluarea vinului nu sunt deloc usoare, chiar daca suna tentant. Vinurile au in compozitie compusi chimici similari cu cei din fructe, legume, dar si condimente. Daca un vin e dulce, acest lucru e determinat de cantitatea de dupa fermentare, de zahar rezidual.





Degustarea vinului


Degustarea vinului



Astfel, pentru ca se realizaeaza o combinatie complexa de "esteri" si "terpene" - care sunt niste molecule organice din sucul de struguri si vin – aromele individuale din vin pot fi detectate


Cei care au experienta in degustatul vinului reusesc foarte usor sa distinga intre aromele unui vin sau must de struguri.


Vinul ca medicament




vin


vin




Revenind la puterea terapeutica a vinului, s-a constatat ca, datorita faptului ca este lipsit de grasimi, colesterol, fibre si pentru ca ne ajuta la digestie, poate fi de folos sau chiar sa inlocuiasca o cura de slabire.


Se recomanda, totusi, consumul moderat, caci degeaba capeti o suplete a trupului, daca te pierzi printre aburii alcoolului. Este un antioxidant foarte bun si, in acelasi timp, un energizant.


Pe langa bere, care se consuma zi de zi, cu orice ocazie, vinul apare mai rafinat, dar si mai scump, insa multi oameni sunt dispusi sa-si satisfaca aceste mici placeri.


Este mult prea folosita afirmatia cum ca un vin vechi este mai bun decat altele, mai noi. Insa sunt unele vinuri unde vechimea nu conteaza, caci acestea nu necesita sa fie invechite pentru a capata un gust bun, ele trebuie sa fie consumate cat sunt proaspete.


De regula, vinurile rosii sunt mai bune daca-s scoase dupa cativa ani la suprafata. La fel se poate discuta si despre pretul vinului, care nu consta numai in gustul bauturii, ci si de tipul de struguri, varsta vinului, renumele podgoriei, imbuteliere.