Razboiul dintre Nord si Sud

Razboiul dintre Nord si Sud

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9907

Voteaza & Distribuie

Descriere

Izbucnit in 1861, in urma alegerilor lui Abraham Lincoln, Razboiul de Secesiune (numit si Razboiul dintre Nord si Sud) a devastat sudul Statelor Unite timp de patru ani. Considerat de multi un adevarat razboi civil, acesta a invrajbit statele din Sud, care faceau parte din confederatie, si cele din Nord, care formau Uniunea, pe subiectul sclaviei. Astfel, pe parcursul anilor de lupte sangeroase se hotaraste soarta sclavilor negri din sud.
Sclavia negrilor


Sclavia negrilorRuptura intre Nord si Sud

Incepand cu secolul al XIX-lea, statele din Nord si cele din Sud se opun deja din mai multe puncte de vedere: culturale, politice si economice. In centrul diferitelor tensiuni, principalul motiv de disputa intre cele doua regiuni ramane sclavia. Economia Sudului se bazeaza in principal pe monocultura bumbacului, care necesita o forta de munca formata din sclavi negri. Nordul, in schimb, s-a dezvoltat considerabil din punct de vedere industrial si a scos sclavia, in mod oficial, in afara legii. Mai mult decat atat, ca rezultat al sistemului economic, statele din Nord se angajeaza in politici protectioniste, in timp ce populatia din Sud nu poate evolua decat prin intermediul comertului liber.De-a lungul anilor, conducatorii tarii, mai ales presedintele Jackson, au reusit sa calmeze tensiunile. Dar atunci cand candidatul Partidului Republican, Abraham Lincoln, a fost ales presedinte al Statelor Unite in 1860, reactia Sudului a fost imediata. Intr-adevar, Lincoln a luptat din greu ani de zile impotriva sclaviei. Prin urmare, Carolina de Sud se separa imediat, i se alatura in curand Georgia, Alabama, Florida, Mississippi, Louisiana si Texas. Impreuna au format Statele Confederate ale Americii, la conducerea carora este Jefferson Davis.


Izbucnirea conflictului armat

Presedintele Abraham Lincoln incearca sa mentina Uniunea americana asa cum a fost creata si refuza sa-i acorde Confederatiei independenta. Din acest motiv, el refuza sa retraga garnizoanele Nordului stabilite in Sud. Fort Sumter este una dintre cetatile ocupate. Cand Sudistii deschid focul, incepe razboiul.Superioara numeric - 22 milioane de Nordisti impotriva a 9 milioane de Sudisti - armata Uniunii vrea sa puna capat rapid conflictului, insa fara sa se bazeze pe talentele militare ale soldatilor Confederatiei. Astfel, prima batalie de la Bull Run, s-a incheiat cu o infrangere zdrobitoare a fortelor Nordului. Conflictul se dovedeste mult mai dificil decat se asteptau ei.


Victorii si infrangeri ale Sudului

Dupa prima victorie de la Bull Run, armata confederata este hotarata sa lupte cu orice pret. Astfel, cand armata din Potomac marsaluieste spre Richmond, capitala Confederatiei, iar aceasta, aflata sub comanda generalului Robert Lee, raspunde cu tarie. Dupa sapte zile de lupte, castiga un avantaj si resping fortele inamice.Cu toate acestea, trupele care se infrunta pierd un numar considerabil de oameni si situatia nu progreseaza. Abia la Batalia de la Gettysburg se vede o evolutie clara a conflictului. Armata lui Lee, care lansase ofensiva, este fortata sa se retraga in Virginia.Incepand de-atunci, Nordul continua sa avanseze. In timp ce Generalul Farragut a pus deja stapanire pe New Orleans, in sud, generalul-sef Grant cauta sa controleze Valea Mississippi-ului si Vestul. Generalul Sherman, intre timp, marsaluieste spre sud-vest, captureaza Atlanta, traverseaza Georgia pana la mare si urca apoi spre nord. Trupele confederate, deja impartite intre atacurile inamice, sunt invaluite si nu mai au nici o scapare. Generalul Lee a fost fortat sa se predea la Appomattox pe 9 aprilie 1865.


Abolirea sclaviei in urma razboiului

In timpul razboiului, Abraham Lincoln intervenise deja in problema sclaviei din Sud. In 1862, a proclamat chiar emanciparea sclavilor negri din zonele confederate. Astfel, spera sa slabeasca statele din sud din punct de vedere economic, in timp ce respecta o retinere maxima vis-a-vis de statele sclavagiste care au ales sa se alieze cu Nordul. Ucis inainte de capitularea ultimelor state din Sud, Lincoln nu va participa la adoptarea formala a abolirii sclaviei pe 6 decembrie 1865.Presedintelui Johnson ii va reveni sarcina dificila de a finaliza reconstructia tarii. Dar reconcilierea intre Sud si Nord este departe de a fi efectiva mai ales ca republicanii incearca, fara succes, sa elimine elitele politice sudiste. Mai mult decat atat, discriminarea impotriva negrilor, care au drept de vot in 1867, devine tot mai virulenta. Grant preia stafeta de la Johnson, insa fara succes. Jafurile si violenta devin rutina vietii de zi cu zi in sud. Abia in anul 1870, cand Partidul Republican pierde majoritatea in Congres, tensiunile incep sa scada.Dupa patru ani de conflict, Razboiul dintre Nord si Sud lasa in constiinta Statelor Unite urme de nesters. Acesta este considerat primul razboi „modern", datorita resurselor umane si tehnice (cuirasate) care au fost puse in aplicare si a bilantului uman deosebit de mare (peste 615 000 de morti). Nu va pune capat luptei dintre Nord si Sud, ci mai degraba va duce la instalarea unei anumite dominatii a statelor nordice. In ceea ce priveste problema sclaviei, negrii care tocmai isi castigasera libertatea, nu poate scapa si de mentalitatea lor de sclavii. Vor fi subiectul urii rasiale pana in secolul XX.