Istitutia sclaviei

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie, Statele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7168

Voteaza & Distribuie

Descriere

Al 13-lea amendament al Constitutiei SUA, abolind oficial istitutia sclaviei, este ratificat in 06 decembrie 1865. "Nici sclavia nici servitudinea involuntara, exceptand pedeapsa pentru crime pentru care a fost condamnata persoana, nu va mai exista in SUA, sau in orice alt loc sub jurisdictia americana". Cu aceste cuvinte, singura mare schimbare adusa de Razboiul Civil a fost inregistrata oficial in Constitutia SUA. Ratificarea a venit la opt luni dupa sfarsitul razboiului, dar reprezenta culminarea luptei impotriva sclaviei.

Cand a inceput razboiul, multi nordisti erau impotriva luptei in ceea ce considerau a fi o cruciada impotriva sclaviei. Desi multi democrati nordici si republicani conservatori se opuneau extinderii sclaviei, erau ambivalenti in privinta scoaterii in afara legii a intregii institutii. Amplificarea razboiului dupa prima batalie de la Bull Run din iulie 1861 i-a facut pe multi sa regandeasca rolul jucat de sclavie in crearea conflictului. Pana in 1862, Lincoln a realizat ca era o nebunie sa porti un astfel de razboi sangeros fara a planifica si eliminarea sclaviei.

In septembrie 1862, dupa victoria unionista de la Antietam, Lincoln a emis Proclamatia de Emancipare, declarand ca toti sclavii de pe acel teritoriu inca in revolta pe 1 ianuarie 1863, sunt din acel moment liberi pe vecie. Aceasta miscare a fost in mare parte simbolica, ea eliberand doar sclavii din teritoriile ce nu erau inca sub control unionist, dar a schimbat natura conflictului--dintr-un razboi pentru reunificarea statelor intr-un razboi pentru distrugerea sclaviei.

Lincoln credea ca era necesar un amendament in Constitutie pentru a asigura sfarsitul sclaviei. In 1864, Congresul a dezbatut cateva propuneri. Unii au insistat sa se introduca articole pentru a se preveni discriminarea fata de oamenii de culoare, dar Comitetul Judiciar al Senatului a avut ultimul cuvant. Ei s-au inspirat din Ordonanta Nord-vestica din 1787, cand sclavia era interzisa de la nordul raului Ohio incolo. Senatul a aprobat amendamentul in aprilie 1864. Victoria republicana din alegerile din 1864 avea sa garanteze succesul amendamentului.

Platforma republicana cerea "distrugerea totala si completa" a sclaviei, in timp ce democratii favorizau restaurarea drepturilor statelor, ceea ce avea sa includa cel putin o posibilitate pentru state de a mentine sclavia. Victoria zdrobitoare a lui Lincoln a pus in miscare evenimentele ce au dus la ratificarea amendamentului. Casa Alba a aprobat amendamentul in ianuarie 1865 si a fost trimis in state spre ratificare. Cand Georgia l-a ratificat pe 6 decembrie 1865, institutia sclaviei si-a incetat existenta in SUA.