Abraham Lincoln

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10641

Voteaza & Distribuie

Descriere

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln

In 1865 este impuscat presedintele american Abraham Lincoln. La teatrul Ford din Washington D.C., John Wilkes Booth, actor si simpatizant al confederatilor, il raneste mortal pe presedintele Abraham Lincoln. Atacul a venit la doar cinci zile dupa ce generalul Confederatiei Robert E. Lee si-a predat imensa armata la Appomattox, punand capat razboiului civil american. Booth, care a ramas in nord in timpul razboiului, in ciuda faptului ca simpatiza Confederatia, a planuit initial sa-l captureze pe presedintele Lincoln si sa-l duca la Richmond, capitala Confederatiei.
Totusi, la 20 martie 1865, in ziua planificata pentru rapirea presedintelui, acesta nu a aparut in locul in care il astepta Booth si cei sase co-conspiratori ai sai. Doua saptamani mai tarziu, orasul Richmond a fost capturat de fortele Uniunii. In aprilie, in timp ce armatele Confederatiei erau aproape de a fi invinse in Sud, Booth a intocmit un plan disperat prin care sa salveze Confederatia. Afland ca Lincoln urma sa mearga la Teatrul Ford pe 14 aprilie, pentru a o urmari pe actrita Laura Keene in piesa Varul nostru din America, Both a planuit sa-I asasineze simultan pe Lincoln, pe vice-presedintele Andrew Johnson si pe secretarul de stat William H. Seward.
Asasinandu-l pe presedinte si pe cei doi posibili succesori ai sai, Booth si partenerii lui sperau sa paralizeze guvernul american. In seara zilei de 14 aprilie, conspiratorul Lewis T. Powell a patruns in casa secretarului de stat Seward, ranindu-l foarte grav pe acesta si pe inca trei persoane, in timp ce George A. Atzerodt, desemnat sa il ucida pe vice-presedintele Johnson, si-a pierdut cumpatul si a fugit. In acelasi timp, imediat dupa ora 22, Booth a intrat neobservat in loja privata a lui Lincoln si l-a impuscat pe presedinte in cap, cu un singur glont. Dupa ce l-a injunghiat pe un ofiter care incerca sa-l aresteze, Booth a sarit pe scena si a strigat "Sic semper tyrannis! [Asa vor pati intotdeauna tiranii!]—Sudul e razbunat! " Desi Booth isi rupsese piciorul dupa ce a sarit din loja lui Lincoln, a reusit sa fuga din Washington. Presedintele, ranit de moarte, a fost transportat intr-un internat situat vizavi de Teatrul Ford. In dimineata urmatoare, la ora 7:22, Lincoln a murit, fiind primul presedinte american asasinat.
Booth, urmarit de armata si serviciile secrete, a fost in sfarsit prins intr-un hambar in apropiere de localitatea Bowling Green, Virginia, si a murit din cauza unei plagi impuscate, pe care probabil si-a provocat-o singur, in timp ce hambarul era in flacari. Dintre cele opt persoane care au fost ulterior acuzate de aceasta conspiratie, patru au fost spanzurate, iar patru au fost trimise la inchisoare.