RADAR

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriInventii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10995

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1935, sistemul RADAR (Radio Detection and Ranging) a fost demonstrat pentru prima oara de catre Robert Watson-Watt. Radar este un acronim pentru sintagma radio detection and ranging.

Este un sistem utilizat pentru detectarea, determinarea distantei si plasarea pe o harta a unor obiecte, cum ar fi avioanele sau ploaia. Prin acest sistem, sunt transmise unde radio puternice, iar receptorul asculta, pentru a descoperi ecouri. Prin analizarea semnalului reflectat, obiectul reflector poate fi localizat si uneori chiar identificat. Desi semnalul primit este slab, semnalele radio pot fi cu usurinta detectate si amplificate. Undele radio emise de radar pot fi generate cu usurinta la orice intensitate dorita, detectata chiar la intensitati mici si ulterior amplificata de mai multe ori.

Astfel, radarul este potrivit pentru a detecta obiecte aflate la distante foarte mari, unde alte reflexii, cum ar fi sunetul sau lumina vizibila, ar fi prea slabe pentru a fi detectate. Undele electromagnetice se reflecta in urma oricarei modificari importante a constantelor dielectrice si diamagnetice. Aceasta inseamna ca un obiect solid din aer sau vid, sau orice alta modificare semnificativa a densitatii atomice dintre obiecte si ceea ce le inconjoara, va reflecta de obicei undele radar. Aceasta afirmatie este adevarata mai ales in cazul materialelor conductoare de electricitate, spre exemplu metalul, fapt care face ca radarul sa fie optim pentru detectarea avioanelor si navelor. Undele radar se reflecteaza intr-o sumedenie de feluri, depinzand de dimensiunile undei radio si de forma obiectului-tinta. In cazul in care unda radio este mult mai scurta decat dimensiunea obiectului reflector, unda se va reflecta intr-un mod similar celui in care lumina se reflecta pe o oglinda.

Radarele mai vechi utilizau lungimi de unda foarte mari, care erau mai mari decat obiectele-tinta, primind doar semnale vagi, in timp ce sistemele moderne utilizeaza lungimi de unda mai mici (de doar cativa centimetri), pe baza carora se poate forma imaginea unor obiecte de dimensiuni reduse, ca de exemplu o franzela. Undele radio se reflecta intotdeauna de pe suprafete curbate si de pe colturi, intr-un mod similar cu stralucirea unei bucati rotunde de sticla. Obiectele-tinta care reflecta cel mai bine au unghiuri de 90 de grade intre suprafetele reflectorizante. O suprafata compusa din trei suprafete plate care se intalnesc intr-un singur colt, cum ar fi coltul unui bloc, va reflecta intotdeauna unda inapoi la sursa.

Aceste asa-numite colturi cubice sunt de obicei utilizate pentru a reflecta undele radar, in scopul de a face mai usor detectabile obiectele care in mod normal sunt dificil de detectat si pot fi deseori gasite pe barci, pentru a putea imbunatati detectarea lor intr-o situatie de salvare. Aproximativ pentru aceleasi motive, obiectele pentru care se incearca evitarea detectarii, trebuie sa aiba unghiurile suprafetelor in asa fel incat colturile sa fie eliminate, fapt care conduce la aparitia unor "avioane-invizibile" care arata foarte ciudat.

Undele electromagnetice nu se deplaseaza prea lesne pe sub apa; astfel, pentru aplicatiile submarine, in locul radarului trebuie utilizat sonarul, a carui functionare e bazata pe unde sonore.