Profilaxia bolilor si tratarea lor prin nutritie optima (2)

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurimedicamente, sanatate
Ultima actualizareJoi 2 aprilie 2015
Vizualizari1190

Voteaza & Distribuie

Descriere

Medicamentele prescrise în timpurile noastre ucid mai mulți oameni decât accidentele în trafic, uimitor, dar aceasta este realitatea. Efectele medicamentelor prescrise corect și folosite, conform dr. Barbara Starfield, omoară peste 100.000 persoane anual – ”Jurnal of the American Medical Association”, anul 2000. La acestea, se mai adugă și supradozele accidentale, sau cele peste 7000 de cazuri anuale de moarte datorate erorilor de medicație din spitale și cele 20.000 de cazuri de moarte, care nu au legătură cu medicația, de tipul erorilor de funcționare a aparatelor, monitorizate sau programate incorect; mai sunt și 80.000 de cazuri de moarte cauzate de infecții luate din spitale; peste 2.000 de cazuri anuale de moarte datorate intervențiilor chirurgicale inutile… Drumul cu ambulanța pare să fie una dintre cele mai sigure părți a unui bolnav. Și, paradoxul pare a fi că, cu cât costurile de îngrijire a bolnavilor crește, cu atât devenim și mai bolnavi și mai mulți…

Există situații și aspect în care supremația medicamentelor este evidentă, cum ar fi situațiile în care este necesar intervenția rapidă, prin rapiditatea efectului. Iată o funcție de necontestat, prin medicamente putem uneori să câștigăm timp, restabilind starea de echilibru și de funcționare a organismului afectat.
În cazul malnutriției, un supliment poate salva vieți pe termen scurt, prin câștigarea de timp pentru formarea de sisteme pe termen lung, care să ofere o nutriție suficient de echilibrată din hrana reală.
Nutriția va căpăta poziția ei de frunte printre preocupările oamenilor, tot mai mulți dintre noi au început a fi constienți de importanța felului în care aleg hrana, în starea lor generală, în prosperitatea și echilibrul personal, acestea toate pe lângă susținerea optimă de sănătate. Dintr-un anumit punct de vedere, căutarea complexității este de fapt mai ușoară decât cea a cauzalității rigide. Reducționismul poate funcționa din modele simple de cauzare, dar acele modele oferă deseori descoperiri neașteptate și inexplicabile, sugerând în final soluții complicate, care creează confuzie. Abordarea holistică, pe de altă parte, presupune modele de cauzare complexe, într-un mod care sugerează soluții simple. De aici vine și îndemnul Dr. Colin Campbell: ”nimic nu este mai simplu decât să rezolvăm majoritatea problemelor noastre de sănătate, prin alimentație cu mai multe alimente integrale de origine vegetală.”
La o analiză comparativă a felului în care se practica medicina la început de secol XX, față de prezent, este evident avansul științific și tehnlogic al acesteia. La început de an 1900, medicina nu trata într-o manieră de încredere infecțiile, nu putea să facă transplant de organe sau să țină persoane în viață cu ajutorul aparatelor de respirat și nu se putea privi omul în adâncul său, prin tehnicile de azi, cum ar fi MRI sau CT. Acestea, plus multe altele, ne fac a crede că progresele noastre în domeniul medicinei au fost amețitoare. Ne putem gândi că și cele ce urmează în timp vor fi pe măsură, remarcabile și astfel ne gândim că noi tehnici și noi descoperiri vor salva multe vieți, de la multe maladii ce chinuie astăzi omenirea.
Medicina actuală este mult mai bine pregătită acum să intervină chirurgical sau de urgență, în cazul unui accident de mașină sau a unui infarct miocardic, însă nu este deloc mai bine pregătită decât acum 50 de ani în a preveni boli cardiovasculare dau alte boli degenerative, precum și cancerul. Iar omenirea are așteptări în acest sens… Dar, ceva nu funcționează cum ar trebui, ne poticnim undeva…
”Medicina viitorului va fi nutriția optima…”, a spus un om cu două premii Nobel, Linus Pauling. Iată o pistă salvatoare care ne poate spune cât de greșit ne îndreptăm atenția în ce privește căutările din prezent, ce la îndemnână și cât de simple par a fi răspunsurile la frământările actuale.
Alimentația potrivită nu doar poate preveni afecțiunea, dar pot repara diferite vătămări la nivel de gene vătămate, deseori anulând simptomele bolii pe măsură ce ele apar sau prevenindu-le complet, uneori fără nici o altă medicație sau formă de tratament. Genele noastre sunt punctul de plecare pentru situațiile de sănătate și boală, ele predispun spre anumite disfunții sau boli. Însă, noi, prin felul în care ne adaptăm la mediu, declanșăm acestea sau nu. Altfel spus, genele predispun, iar noi suntem cei care ”apăsăm pe tragaci” în declanșarea acestor maladii sau nu. Raportarea mentală, și stilul de viață, partea de hrană este cea care controlează felul în care respectivele gene sunt exprimate, influența hranei are mult mai multă influență asupra sănătății și bolilor decât caracteristicile genelor. Unde nutriția și genetica se intersectează, nutriția fiind considerată ca și subdisciplină a geneticii, în domenii relativ noi cercetate: EPIGENETICA, GENOMICA NUTRIȚIONALĂ.
Nici nutriția nu poate vindeca chiar orice, nu există nici o dietă prin care un picior amputat să fie readus în plan material, să fie regenerat, însă capacitatea ei de a preveni și de repara stări și boli nu mai poate fi pusă la îndoilă. Clinici din lumea întreagă, cu specific de cercetat în domeniu nutrițional, vindecă și aduc la viață oameni pentru care medicina actuală ”și-a închis porțile”. Speranțe de viață pierdute sunt reînviate prin tratamente aparent simpliste, formate dintr-o dietă controlată, exclusiv de origine vegetală. Peste tot în lume avem astfel de clinici a căror prestigii trebuie adânc căutate, pare-se că nu există nici un interes spre a fi făcute cunoscute, ba din contra…
Au apărut tot mai mulți medici celebrii ai lumii care lucrează ”mână-n mână cu nutriția”, atât în psihiatrie, dar și în boli cauzate –fără nici o îndoială!- de o alimentație deficitară. Pași se fac, să sperăm că tot mai repezi, pe viitor. Acesta ar însemmna cu adevărat un progres al zilelor noastre, din punct e vedere medical!
Oameni de știință spun despre sistemul curent medical, că ne obligă să facem alegeri forțate, alegând mereu anumite ”remedii magice” care pot sau nu a funcționa, întotdeauna cu un ansamblu de efecte secundare ulterioare. Cumpărăm ce ni se vinde, astfel donăm bani și energie către societăți anti-boli, în vederea obținerii unei mai bune stări de sănătate pentru noi și pentru alții, însă, tot ce facem este că intrăm într-un cerc vicios de confuzie, boală și dereglări ale altor sisteme, alimentând în același timp cu bani pe cei care controlează și gestionează sistemul. Cu cât cumpărăm mai puține ”pastile” sau mai puțină medicație, cu atât facem un bine nouă și omenirii, în general. Iar căutarea de remedii simple și la îndemână, prin nutriția optimă și prin remediile naturale, cu ajutorul plantelor, cu atât mai repede vom putea ieși din această capcană, din acest regres al momentului actual în care se află medicina.
Mereu alegeri conștiente în viața de zi cu zi, în dieta și atitudinea în fața vieții!

Clinica Brol Timișoara