Pestera Muierilor

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4474

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pestera Muierilor (sau Pestera Muierii) este unul dintre cele mai fascinante monumente ale naturii din Romania si se afla in comuna Baia de Fier (Judetul Gorj), langa raul Galben, la o altitudine de 700 de metri. Pestera este sapata in formatiunile calcaroase situate pe marginea sudica a Masivului Parang. Locul are o istorie foarte bogata, pestera fiind folosita pe post de adapost pentru femei si copii in timpul razboaielor (de aici i se trage si numele).


Dimensiuni

Pestera Muierilor are cam 7000 de metri lungime si este dispusa pe 4 niveluri. Nivelul inferior are statut de rezervatie si poate fi accesat doar de speologi. Nivelul superior se afla la 40 de metri inaltime si este amenajat pentru turisti. Pe toata distanta pesterii exista formatiuni carstice: stalagmite, stalactite si coloane.
pestera-muierii


Pestera Muierii, loc fascinant in Masivul Parang
Formatiuni

In functie de formele pe care le iau, coloanele, stalactitele si stalagmitele din Pestera Muierilor au primit denumiri interesante: Orga, Domul Mic (cu aspectul unei cupole gotice), Sala Altarului, Amvonul, Candelabrul Mare, Stanca Insangerata (datorita scurgerilor de oxid de fier) si Cupola (inalta de 17 metri, ea adaposteste o colonie de lilieci).


Alte atractii din pestera mai sunt Valul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele Impietrite, Dantela de Piatra, Poarta si Sala cu Guano. Ajungand mai adanc in interiorul muntelui, la Sala Turcului vizitatorii sint intimpinati de Mos Craciun, Cadina sau de Turc.
pestera-muierilor


Pestera Muierilor din Romania
Cu adevarat interesanta in Pestera Muierilor este Galeria Ursilor, unde speologii au gasit schelete animale precum ursi, lei, vulpi, lupi, hiene, capre salbatice si mistreti. In Sala Musteriana au fost descoperite obiecte apartinand unor culturi de mult disparute. De asemenea, in 1952 in pestera au fost identificate fragmente de oase provenind de la trei indivizi. Fragmentele de craniu care apartin unuia dintre indivizi, de sex feminin, au o vechime de 30.000 de ani.
schelet-pestera-muierilor


Schelet din Pestera Muierilor
Capacitati curative

Se spune ca in Pestera Muierilor se petrec minuni datorita salilor interioare scobite in stanca. Astfel, femeile sterile pot ramane insarcinate dupa o vizita in pestera. Mai multi dintre cei care au vizitat pestera au experimentat senzatii ciudate. Oamenii obositi se invioreaza, devin mai tonici si mai plini de viata.


Dupa cateva ore petrecute in pestera, cei care sufera de astm bronsic, diabet, reumatism, dereglari hormonale, depresii, stres sau insomni au marturisit schimbari in bine in privinta starii psihice, precum si o ameliorare a afectiunilor lor.
pestera-muierii


Formatiuni din Pestera Muierii