Cheile Bicazului

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10604

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cheile Bicazului reprezinta una dintre cele mai cunoscute, vizitate si mai frumoase regiuni geografice din Romania. Cheile s-au format in Muntii Hasmas, intre judetele Neamt si Harghita si leaga Moldova de Transilvania. Sapate de raul Bicaz in rocile calcaroase ale muntelui, Cheile Bicazului au o lungime de 6 kilometri si se intind, in toata maretia lor, intre Lacul Rosu si localitatea Bicazul Ardelean.




Cheile Bicazului


Cheile Bicazului




Cheile Bicazului fac parte din Parcul National Cheile Bicazului-Hasmas, o arie protejata de o importanta deosebita atat din punct geomorfologic si al biodiversitatii, cat si peisagistic si turistic. Cheile sunt impresionante prin lungimea lor, prin spectaculozitatea si pitorescul peisajelor si prin obiectivele turistice pe care le regasim de-a lungul traiectoriei lor.


Puncte de atractie pe Cheile Bicazului

Cheile Bicazului inglobeaza mai multe puncte de atractie pe care turistii nu trebuie sa le rateze. Lacul Rosu este unul dintre ele. Este un lac de baraj natural format in anul 1837 prin prabusirea unui perete calcaros din Muntele Ghilcos. Numele lacului provine de la apele de culoare rosiatica aduse de Paraul Rosu, bogate in oxizi de fier. O legenda locala spune ca, in momentul surparii masivului muntos, un cioban cu turma sa de oi a fost ingropat sub daramaturi. Lacul mai este impresionant si pentru trunchiurile de copaci care ies din apa si care nu au putrezit, ci s-au cristalizat in timp.




Lacul Rosu


Lacul Rosu




Masivul Ghilcos este un alt punct de atractie pe Cheile Bicazului, alaturi de avenul Licas, Varful Hasmasul Mare, Piatra Singuratica si Poiana Alba. Fauna si flora sunt deosebite, cu paduri de molid, fag, pajisti alpine si specii rare de plante. Impresionante sunt varietatile de orhidee care cresc in aceasta regiune, de altfel, protejate prin lege, dar si floarea de colt, sangele voinicului si tisa.


In padurile de pe Cheile Bicazului vietuiesc acvile de munte, cerbi carpatini, capre negre, ursi, lupi, cocosi de munte, dar si vipere si serpi de alun.



Trasee turistice

Pasionatii de munte pot realiza trasee turistice de diferite dificultati si lungimi. Un traseu scurt, de aproximativ o ora si care se intinde pe o lungime de 3,5 kilometri este restaurantul statiunii Lacul Rosu – Balconul de Piatra (punct de belvedere) – Drumul lui Marton Ferenc (drum forestier) – Pastravarie – Debarcader – inapoi la centrul statiunii.


Un traseu accesibil tot anul este cel care porneste din centrul statiunii Lacul Rosu si ajunge la Varful Suhardul Mic, bifand pe traseu Vila Bucur, Cabana Suhard si Saua suhard. Traseul se parcurge intr-o ora si un sfert si are 3 kilometri lungime.




Cheile Bicazului, invadate de turisti


Cheile Bicazului, invadate de turisti




Un traseu mai lung, de 8 ore, cu o lungime de 22 de kilometri, incepe din Pasul Pangarati si se sfarseste cu Varful Tarcau si Saua Tarcaului. De-a lungul sau, se viziteaza Saua Loduj, Varful Medias, Poiana Varful Calului, Poiana Ciofranca, Poiana Alba, Curmatura si Saua Curmatura, Cabana Piatra Singuratica si varful Ecem. Se recomanda ca traseul sa fie facut vara, iar iarna sa fie impartit in doua segmente, din cauza dificultatii.


Un alt traseu circular ce incepe si se termina in centrul statiunii Lacul Rosu bifeaza Cheile Bicazului, Cheile Bicazului Mic, Drumul Surducului si Saua Piatra Rosie. Are 10 kilometri lungime ce se parcurg in circa 10 ore si este accesibil tot anul.




Raul Bicaz


Raul Bicaz a format, prin eroziune, Cheile cu acelasi nume




Acces si cazare

Cheile Bicazului sunt strabatute de DN12C, un drum transcarpatic ce leaga orasele Gheorghieni de Bicaz. Turistii care vin dinspre Bucuresti trebuie sa mearga pe E60 pana la Brasov, DN11 pana la Sfantu Gheorghe si DN12 pana la Gheorghieni.


Zona este presarata cu campinguri, pensiuni, cabane si hoteluri. Preturile pe noapte incep de la 60 de lei de persoana si ajung si pana la 120 de lei.