Focul Viu de la Andreiasu de Jos

Detalii

CategoriiTurism
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9621

Voteaza & Distribuie

Descriere

Focul Viu de la Andreiasu de Jos este un fenomen natural produs de emanatiile de gaze naturale din pamant, gaze ce se aprind in bataia razelor de soare. Din 1973, zona ce se intinde pe o suprafata de aproximativ 400 de metri patrati in judetul Vrancea a fost declarata rezervatie geologica.



Focul Viu de la Andreiasu de Jos


Focul Viu de la Andreiasu de Jos




Focurile Vii, cauzate de emanatiile de gaze

Fenomenul de la Andreiasu de Jos nu este unic in Romania, nici in lume, dar este cu siguranta spectaculos. Zone cu emanatii spontane de hidrocarburi gazoase se mai intalnesc si in Sicilia sau Azerbaidjan. Insusi numele de Azerbaidjan inseamna Tara Focurilor in limba azera veche. In Romania au mai fost localizate emanatii de gaze in zona muntilor Apuseni si in centrul Depresiunii Colinare a Transilvaniei.




Focul Viu de la Andreiasu de Jos flacari albastre


Flacari albastre la Andreiasu de Jos




Solul format cu precadere din roci sedimentare permite iesirea gazelor prin crapaturile gresiilor si argilelor, fara a antrena si apele subterane. Acest fenomen poarta denumirea de emanatii de gaze uscate si se aprinde singure, de regula de la soare. Flacarile sunt viu colorate, pornind de la nuante de rosu si galben pana la albastru. Cel mai bun moment al zilei pentru a admira Focul Viu de la Andreiasu de Jos este noaptea, cand se disting cel mai bine culorile.




Focul Viu de la Andreiasu de Jos


Focul Viu de la Andreiasu de Jos in timpul noptii




Inaltimea flacarilor variaza de la cativa centimetri pana la 2 metri si au un diametru la baza de circa 20-30 de centimetri. Specialistii spun ca cele mai inalte flacari se formeaza in zonele cu microforme cu aspect alveolar. Debitul anual de gaze emanate in rezervatia Focul Viu de la Andreiasu de Jos este de 50 de tone de metan pe an. Numai prin 6 dintre orificiile analizate s-a stabilit ca sunt emanate anual aproximativ 24 de tone de gaz metan. Pe langa metan, din sol mai ies si alte gaze precum dioxidul de carbon, azotul si heliul.



Din pacate, desi este declarata monument al naturii si are potential turistic ridicat, rezervatia Focul Viu de la Andreiasu de Jos nu este deloc amenajata de autoritati. Puteti, insa, sa o includeti in traseul pe care il aveti stabilit pentru vacanta, alaturi de celelalte obiective turistice din zona. In apropierea Focului Viu de la Andreiasu de Jos se afla trei lacuri, Mocearu, Meledic si Lacul Limpede. De asemenea, puteti vizita Vulcanii Noroiosi si pesterile din zona.


Acces

Calea de acces cea mai la indemana este drumul national 2M Focsani – Odobesti – Andreiasu de Jos. Traseul urmareste valea raului Milcov iar localitatea Andreiasu de Jos se afla la 37 de kilometri distanta de Focsani.



Focul Viu de la Andreiasu de Jos


Focul Viu de la Andreiasu de Jos



Daca aveti o masina de teren, va puteti aventura cu ea pe drumul pana la Focul Viu de la Andreiasu de Jos. Conditiile de cazare nu sunt foarte diverse, insa exista posibilitatea amplasarii corturilor pe Valea Milcovului. Puteti, de asemenea, sa va orientati catre una dintre pensiunile din apropierea localitatii Andreiasu de Jos sau la localnicii din zona, unde preturile sunt mici insa conditiile de confort sunt reduse (fara apa curenta si canalizare).