Omega 3 Natural Fish Oil

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3206

Voteaza & Distribuie

Descriere

Acizii grasi sunt esentiali pentru pastrarea sanatatii si se gasesc in corpurile vii sub forma de: acizi grasi mononesaturati sau polinesaturati ( ex: omega 3 ) numiti si acizi grasi esentiali pentru ca nu pot fi sintetizati de organism, ci ei se obtin numai din alimente. Exista o familie intreaga de acizi grasi omega 3 ( acid linoleic ) in numar de 8 incepand cu ALA (acid alfa linoleic ), EPA (acid eicosapentaenoic ), ...DHA ( acid docosahexaenoic)

Actiune: mecanismul de actiune al acizilor grasi nesaturati se manifesta la nivel de celule deoarece membrana celulara este alcatuita din acizi grasi, ea permitand nutrientilor sa hraneasca celula iar deseurile celulare sa se elimine; cand membrana celulara contine acizi grasi omega 3 , acestia o protejeaza de atacul radicalilor liberi; daca membrana celulara este alterata procesul fiziologic de comunicare dintre celule este intrerupt si astfel apar disfunctionalitatile.

Importanta:
Acizii grasi esentiali sunt importanti in organism deoarece sunt precursori ai prostaglandinelor, care au rol important in buna functionare a aparatului cardio-vascular, reglarea tensiunii arteriale, procesul de coagulare al sangelui ( scad vascozitatea, contribuie la inbunatatirea fluxului sanguin, crescand aportul de oxigen in tesuturi
Intervin in mecanismul alergiilor
Asigura buna functionare a tractului gastro-intestinal,
Participa la metabolismul lipidic
In 1982 J.E,.Nane a primit Premiul Nobel pentru Medicina cand a demonstrat ca omega 3 previne bolile mentale, creste capacitatea de invatare si concentrare, previne bolile de inima, hraneste pancreasul, lubrefiaza colonul; se stie ca eschimosii din Groenlanda au o alimentatie deosebit de bogata in carne de peste, foca si alge marine, iar aparitia infarctului miocardic este de 400 de ori mai scazuta decat in societatile civilizate; la eschimosi nivelul lipidelor din sange este foarte scazut si toleranta lsa glucoza este normala; in tarile civilizate unde consumul de dulciuri este mare, creste nivelul grasimilor in sange iar toleranta la glucoza scade- de altfel este cunoscut faptul ca la diabetici riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare este de 5 ori mai mare. Acizii grasi omega 3 pot sa scada colesterolul, trgliceridele si lipoproteinele, impiedica agrgarea trombocitara, scade riscul aterosclerozei si infarctului de miocard

Cresc metabolismul carbohidratilor

Experientele efectuate de catre medicul american David P. Rose au aratat ca acizii grasi omega 3 impiedica aparitia cancerului de san, prostata, precum si al celui de colon si a leucemiilor prin inhibarea unei enzime care pare sa fie implicata in procesul dezvoltarii tumorilor
Cercetatori japonezi au obtinut rezultate remarcabile in tratamentul psoriazisului cu acid eicosopentaenoic
Cercetatorul dr. Eyal Shahal a demonstrat scaderea riscului bronsitei , emfizemului si altor boli respiratorii la fumatorii care consuma consecutiv cantitati mari de peste sau alimente bogate in acizi omega 3.

Au rol antiinflamator in organism, combat inflamatia fara reactii adverse

- Acizii grasi nesaturati asigura optimizarea functiilor creierului: puterea de concentrare, memorare, performantele cognitive, creste puterea de reactie si starea de spirit
- Consumul regulat de acizi grasi reduce riscul bolilor cardio-vasculare, artritele reumatismale, bolile autoimune, stari depresive, boli mintale, precum si cancerul mamar, de prostata, de colon

In 1970 pe baza unor date statistice si a unor studii efectuate de cercetatori de la Universitatea Columbia din New York depresia si rata sinuciderilor a fost pentru prima data asociata cu nivelul scazut al acizilor grasi omega 3 in sange; in 1995 dr. Jeseph Hibbeln si un psihiatru american Andrew L.Stoll au demonstrat legatura intre declansarea crizelor maniaco depresive si absenta acizilor omega 3 in organism

Aportul, conform OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii ) pentru femeile gravide trebuie sa fie cel putin 2,6 g de acizi grasi dintre care 100-300mg DHA= acid docosahexaenoic, acidul structural principal al creierului (studii complementare au demonstrat ca acei copii ai caror mame consuma acizi grasi esentiali pe perioada sarcinii isi dezvolta functiile psihomotorii si coeficientul de inteligenta , foarte mult). Fatul primeste DHA pe cale placentara iar in perioada de alaptare nevoia de acizi grasi a noului nascut este asigurata prin laptele matern

Carenta sau deficientele de acizi grasi sunt intalnite la toate categoriile sociale si de grupe de varsta, deoarece cele mai consumate grasimi sunt cele saturate, existente in prajeli, alimente semipreparate, fast food, etc. Conform cercetarilor efectuate in domeniul nutritiei s-a constatat ca in alimentatia sramosilor nostri timp de 1-2 milioane de ani, acizii grasi omega 3 si omega 6 se gaseau in acelasi raport in timp ce in zilele noastre nivelul acizilor grasi omega 3 a scazut ceea ce poate cauza diverse boli specifice civilizatiei actuale

Surse naturale de acizi grasi mono si polinesaturati : acizii grasi omega 3 se gasesc in carne de peste (hering, sardine, somon, ton, macrou), alge marine, ulei de masline iar omega 6 (acid linoleic) se gasesc in cereale, germeni de grau, ulai de in (are cantitate dubla de omega fata de peste), conopida, varza, ulei de floarea soarelui, soia, fructe oleaginoase, samburi de struguri, oua, carne de pasare

Doza zinica recomandata: variaza in functie de varsta, sex, stare generala de sanatate, insa se poate incadra in intervalul 1-4 g /zi

Indicatii: obezitate, diabet, HTA, boli coronariene, reumatism articular, boli neurologice: scleroza in placi, B.Alzheimer, afectiuni dermatologice: psoriazis, dermite, eczema, alergii, etc

Precautie: Nu s-a stabilit o limita superioara a aportului zinic de acizi grasi omega 3, furnizat de alimente peste care sa devina toxici, dar suplimentarea medicamentoasa cu acizi grasi omega 3 trebuie facuta la indicatia medicului

Atentie!
  • Copii nu sunt mari iubitori de peste, de aceea cea mai simpla modalitate de a le asigura acizii grasi esentiali necesari este de a administra suplimente alimentare care sa contina ulei de peste, acizi grasi nesaturati
  • Acizii grasi nesaturati sunt deosebit de sensibili fata de actiunea radicalilor liberi, sub actiunea acestora devenind si ei nocividand nastere la peroxiszi cancerigeni; de aceea in paralel cu administrarea uleiului de peste se recomanda consumul de antioxidanti (ex:vitamina C); toate grasimile prin expunere la factorii de mediu (lumina, caldura, oxigen) rancezesc si astfel pe langa alterarea gustului si mirosului, scade valoarea nutritionala si devin toxici.