Nu am avut timp să merg la școală, am avut servici și am abandonat - din cronicile abandonului școlar în Dâmbovița și Proiectul Viitorul Începe Azi

Detalii

CategoriiEducatie
Tagurieducatie, scoala
Ultima actualizareMiercuri 21 septembrie 2022
Vizualizari281

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ion este din Dâmbovița, are 24 de ani, este căsătorit și lucrează cu ziua pe unde găsește ca să-și poată întreține soția și copilul de 8 luni. Cu toate că este un băiat de încredere, muncitor și îndemânatic, cea mai mare nemulțumire a să este că nu a terminat studiile la timp, iar asta înseamnă că nu se poate angaja pe un salariu mai mare și nici nu poate găsi ușor un loc de muncă stabil.

Când a aflat de proiectul "Viitorul Începe Azi", inițiat și promovat de Asociația "Institutul Pentru Politici Sociale" și derulat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Ion a avut o sclipire de speranță. Renunțase deja la ideea de a mai merge la școală sau de a se putea pregăti formal pentru o profesie mai bănoasă, așa că a văzut în oportunitatea nou oferită, o șansă pentru un viitor mai bun.

Ce este de fapt Proiectul "Viitorul Începe Azi" realizat cu bani europeni?

Acest proiect de viață este gândit special pentru tinerii care au vârsta între 16 și 29 de ani, care au renunțat timpuriu la studiile obligatorii, din varii motive. Într-o lume în care se pune tot mai mult accent pe educație și tehnologie, pe dezvoltare personală și profesională, pentru unii, este greu să-și imagineze că mai ales în mediul rural există familii în care copiii nu sunt suficient susținuți moral și financiar pentru a merge la școală.

Există cazuri dese când părinții, cu bună știință, nu își mai lasă copiii să frecventeze școala, pentru că au nevoie de ei la treburi gospodărești ori ca să aibă grijă de frații mai mici. În astfel de situații, tinerii ajung să abandoneze școala înainte de a finaliza studiile obligatorii. Mai departe, devin deseori ținta bullying-ului și acumulează o mulțime de frustrări și nerealizări, pentru că nu reușesc să se bucure de stabilitate și un stil de viață sănătos, din cauza lipsurilor financiare, a stimei de sine foarte scăzută.

Fiind într-o situație materială și morală foarte vulnerabilă, din păcate unii din ei pot ajunge să săvârșească acte de delincvență, să devină părinți la o vârstă prea mică, să devină violenți sau dimpotrivă, să se retragă la umbra societății.

Aceștia sunt tinerii NEETs. Iar Proiectul "Viitorul Începe Azi" a fost special conceput pentru ajutorarea lor

Vorbim de un proiect foarte complex, cu aplicabilitate la nivelul Județului Dâmbovița, acolo unde există câteva localități ce inregistreaza rate alarmante de abandon școlar. Complexitatea proiectului vine din faptul că este structurat pe mai multe componente, toate desfășurându-se cu o coerență impecabilă. De altfel, proiectul se inspiră din modelul serviciului de probațiune francez, un model renumit și recunoscut la nivelul UE pentru eficacitatea sa.

Astfel, Proiectul "Viitorul Începe Azi" prevede o etapă destinată identificării tinerilor din grupul țintă, consilierea și îndrumarea acestora pentru a se înscrie pe listele potrivite la cursuri (în acord cu pregătirea, cunoștințele, competențele și preferințele lor inițiale), programul "A Doua Șansă", o strânsă colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, cât și cu ANOFM/ AJOFM, pentru găsirea locurilor de muncă vacante, pregătirea CV-urilor și chiar stabilirea interviurilor cu angajatorii.

Prin urmare, tinerii NEETs care vor fi acceptați în proiect vor urma un lung parcurs de pregătire și consiliere, până în faza în care vor putea să se angajeze pe un post stabil și un salariu mai bun. Toate acestea reprezintă o provocare uriașă pentru inițiatorii proiectului, însă având în vedere experiența și implicarea totală a Asociației "Institutul Pentru Politici Sociale", cu siguranță toate obiectivele urmărite vor fi bifate cu succes.

"A Doua Șansă" pentru 410 tineri NEETs din Dâmbovița

O componentă importantă a Proiectului "Viitorul Începe Azi' o reprezintă programul "A Doua Șansă", care prevede că 410 tineri NEETs se vor putea înscrie pentru a urma gratuit o serie de cursuri de calificare.

Unele din cele mai importante avantaje ale Programului "A Doua Șansă" le reprezintă:
- posibilitatea de finalizare a studiilor într-un timp mai scurt
- o procedură foarte simplă de înscriere (doar cu depunerea unui dosar la unitățile de învățământ agreate și selectarea domeniului preferat pentru dezvoltare profesională)
- posibilitatea de a frecventa cursurile în mod flexibil (inclusiv în sistem seral și în weekend)
- grupe compacte de studiu și sprijin din partea inițiatorilor și partenerilor în proiect
- oportunitatea pentru un business start-up pentru tinerii interesați de antreprenoriat
- orientare în carieră, identificarea și dezvoltarea abilităților fiecărui tânăr înscris în proiect.

Pentru a fi acceptați în proiectul "Viitorul Începe Azi" și în programul "A Doua Șansă" din cadrul proiectului aplicat în Județul Dâmbovița, tinerii trebuie să se încadreze în grupul țintă: să nu aibă un contract de muncă în prezent, să aibă între 16 și 29 de ani, domiciliul în una din localitățile din Dâmbovița și studiile nefinalizate (nu contează cauza care a determina abandonarea școlii în mod timpuriu). Proiectul este valabil inclusiv pentru tinerii NEETs de etnie romă.

Cine este Asociația "Institutul Pentru Politici Sociale"?


A implementat peste 20 milioane de euro în servicii sociale pentru circa 5000 adulți și copii, în derularea de cursuri de formare profesională pentru circa 4000 de persoane, în servicii de mediere în muncă pentru circa 500 de persoane, și în tot acest timp a creat peste 300 de locuri de muncă în toată țara, iar din 2019 a creat 12 întreprinderi sociale care la randul lor au creat 42 de locuri de muncă. Acestea sunt cifrele și atributele care descriu cel mai bine activitatea desfășurată de Institutul Pentru Politici Sociale, în al cărui portofoliu se află acum și Proiectul "Viitorul Începe Azi" pentru tinerii NEETs din Dâmbovița.

Puteți afla informații suplimentare de pe pagina oficială a Proiectului https://politicisociale.ro/viitorul-incepe-azi/