Abandonul școlar în Dâmbovița: cauzele și efectele acestuia

Detalii

CategoriiEducatie
Tagurieducatie, scoala
Ultima actualizareJoi 31 martie 2022
Vizualizari414

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cei mai mulți tineri care abandonează școala sunt de cele mai multe ori din mediul rural, provin din familii destrămate sau sărace și depind în majoritatea cazurilor de ajutorul social. Din păcate, acest fenomen poate fi observat și în Județul Dâmbovița, acolo unde numărul tinerilor cu vârsta între 16 și 29 de ani, fără 8 clase obligatorii și fără un loc de muncă, este unul îngrijorător.

Cauze ale abandonului școlar în Dâmbovița Tinerii de azi ar trebui să aibă valori morale foarte bine definite, o stimă de sine puternică și respect pentru educație. Dar, din păcate, nu toți tinerii au acces la educație, unii din ei fiind nevoiți să renunțe la școală de timpuriu, din diverse cauze: unii sunt solicitați la muncă intensă în gospodărie sau pentru a avea grijă de frații mai mici (acest lucru se întâmplă cu precădere în familiile sărace cu mulți copii), alții nu au bani de rechizite, manuale, haine și alte lucruri necesare pentru a merge la școală.

Există de asemenea, familii care nu recunosc importanța esențială a educației formale. De asemenea, în familiile în care părinții divorțează sau acolo unde există violență domestică, tinerii și copiii sunt nevoiți să renunțe la studii înainte de a finaliza 8 clase pentru a-și putea lua diploma. Dar, educația formală este un factor critic și declanșator în formarea tinerilor. Dobândind cunoștințele necesare, o diplomă într-un anumit domeniu, acestora le va fi mai ușor să își găsească un loc de muncă stabil după terminarea studiilor și să își aducă aportul pentru dezvoltarea societății și a comunității din care fac parte.

Efectele abandonului școlar în Dâmbovița Neavând studii, tinerii întâmpină dificultăți în a-și găsi un loc de muncă stabil ceea ce duce la afectarea familiei și la creșterea ratei de șomaj la nivel local. Apoi, tinerii fără educație de bază sunt mai predispuși la abuzul social, la luarea unor decizii greșite ce duc la un viitor compromis.

Aici putem vorbi despre alcool, droguri și alte vicii care vor îngreuna și mai mult situația actuală a acestor tineri care oricum sunt lăsați undeva la marginea societății din cauza lipsei de studii și dificultății de a-și găsi un loc de muncă stabil. Tot din cauza lipsei educației și a unui loc de muncă stabil apar din ce în ce mai des certurile în familie, divorțurile și chiar abandonarea propriilor copii (pentru ca întreținerea copiilor și a familiei presupune niște resurse financiare stabile).

Unii tineri fără școală ajung să-și întemeieze familii mult prea devreme și din cauza imposibilității de susținere a responsabilităților ce decurg de aici se ajunge la violență, neînțelegeri, depresii, nemulțumire, sănătate fizică și psihică precare, precum și alte lucruri mai grave. Toate acestea sunt efecte directe ale problemei abandonului școlar în rândul tinerilor, un fenomen care continuă să se manifeste și în Județul Dâmbovița.

"Viitorul Începe Azi" - o șansă la un viitor mai bun pentru tinerii NEETs Tinerii care fac parte din categoria NEETs (tinerii care nu urmează un program de educație sau formare și nu sunt angajați) sunt acei tineri care nu au studiile obligatorii finalizate (8 clase) și nici un loc de muncă. Despre NEETs se vorbește la nivelul întregii Uniuni Europene, nu doar în România, astfel că există mai multe politici și programe sociale care vizează acești tineri și care vin cu soluții concrete pentru ajutorarea lor.

De-a lungul timpului s-au dezvoltat mai multe proiecte la nivel european, dar și în România, pentru reintegrarea tinerilor NEETs în școli și mai apoi pe piața muncii, pentru combaterea problemelor cu care se confruntă aceștia și pentru a le oferi șansa la un viitor mai bun.

"Viitorul Începe Azi" este o astfel de inițiativă la nivelul Județului Dâmbovița, un proiect implementat de către Asociația Institutul pentru Politici Sociale și Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, cu finanțare din fonduri europene. Proiectul are în vedere tinerii NEETs cu vârstă cuprinsă între 16 și 29 de ani, care locuiesc în Județul Dâmbovița, care nu au studii și nici un loc de muncă în prezent. Se adresează unui număr de 410 tineri, inclusiv celor de etnie rromă sau celor care se confruntă cu o situație financiară precară și nu au bani pentru a frecventa cursurile.

Proiectul are ca scop reintegrarea socială pe piața muncii a tinerilor și se desfășoară pe o perioadă de 3 ani. Beneficiind de un ajutor specializat, tinerii din zonele defavorizate din Județul Dâmbovița vor putea spera la un viitor mai bun, cu un loc de muncă conform cu pregătirea lor, venituri financiare mai bune și bătrâneți mai liniștite. Luând contact cu sistemul de învățământ, tinerii NEETs se vor integra mai ușor în societate, dar și pe piața muncii, micșorându-se astfel și rata șomajului la nivel local.

Dacă ești unul din tinerii din categoria NEETs, cu domiciliul în Județul Dâmbovița sau dacă știi un astfel de tânăr care se încadrează în condițiile de acceptare în proiect, poți lua legătura cu Asociația Institutul Pentru Politici Sociale.

Vizitează pagina oficială a proiectului https://politicisociale.ro/viitorul-începe-azi/ sau sună la numărul de telefon 0756 075 222.

"Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman."