Parteneriat IPS si IJS pentru sprijinirea tinerilor

Detalii

CategoriiEducatie
Tagurieducatie, scoala
Ultima actualizareJoi 30 septembrie 2021
Vizualizari440

Voteaza & Distribuie

Descriere

Institutul de Politici Sociale a demarat impreuna cu Institutul Scolar Judetean Dambovita un proiect care isi propune sa reintegreze 410 tinerii NEETs din Romania inapoi in piata muncii. Proiectul ID 135129 “Viitorul incepe azi” se bazeaza pe reintegrarea tinerilor care nu si-au finalizat studiile si nu au un loc de munca in sistemul de educatie pentru a putea obtine o calificare si, ulterior, un loc de munca. Pentru aceasta, s-au initiat o serie de obiective si activitati specifice care sa stimuleze tinerii NEETs sa revina la scoala.

Obiectivele alese de partenerii acestui proiect urmaresc indeplinirea nevoilor fiecarui tanar in parte. In principiu, selectia tinerilor care urmeaza a fi reintegrati este realizata in functie de mediul de provenienta, etnie, grad de vulnerabilitate si alte cauze care i-au determinat sa nu isi finalizeze studiile. Grupul tinta al acestui proiect il reprezinta tinerii cu varste cuprinse intre 16-29 de ani care din varii motive nu si-au putut finaliza minimul de studii. Astfel, acestia vor avea sansa de a se reintegra in societate, de a obtine un loc de munca si, in consecinta, o viata mai buna. Prin finalizarea studiilor, tinerii vor dobandi o serie de abilitati socio-profesionale care pot facilita adaptabilitatea si mobilitatea pe piata muncii locale si regionale.

Cine va participa la acest proiect?

Parteneriatul dintre IPS si ISJ este mai degraba un program de formare profesionala initiala a tinerilor cu varste cuprinse intre 16 si 29 de ani din judetul Dambovita care au abandonat sau intrerupt studiile. Acestia nu au un loc de munca stabil, provin din familii monoparentale, nu au avut parte de sustinere si indrumare. Dar acum au ocazia de a se inscrie in proiectul “Viitorul incepe azi” ce ii va ajuta sa isi incheie studiile si sa obtina o calificare profesionala. Pentru acest proiect, vor fi selectati 410 tineri din judetul Dambovita care doresc sa isi duca la bun sfarsit studiile si sa aiba un loc de munca stabil.

Obiectivul principal al Parteneriatului IPS si ISJ


Cresterea numarului de tineri NEETs din judetul Dambovita care au varste cuprinse intre 16 si 29 de ani si nu au finalizat invatamantul primar obligatoriu a dus la o scadere majora a fortei de munca din toata tara. Astfel, parteneriatul IPS si ISJ s-a hotarat sa se implice direct in solutionarea acestei probleme. Prin initierea programului “A Doua Sansa”, tinerii vulnerabili care nu au avut parte de educatie si nu provin dintr-un mediu social propice dezvoltarii profesionale au sansa la un viitor mai bun.

Obiectivul principal al proiectului “Viitorul incepe azi” il reprezinta reintegrarea pe piata muncii a tinerilor din comunitatile marginalizate din judetul Dambovita. In acest sens, s-au luat o serie de masuri care ii pot readuce pe acestia inapoi in sistemul educational, dar si care pot preveni abandonul scolar al generatiilor viitoare.
Pentru indeplinirea acestui obiectiv, tinerii NEETs din judetul Dambovita vor primi consiliere si orientare in cariera. Acestia vor avea parte de sustinere emotionala si motivationala care ii va ajuta sa se mentina in sistemul de educatie. Ei vor fi, de asemenea, incurajati sa intreprinda activitati independente, cum ar fi afaceri proprii.

In special, acest parteneriat urmareste promovarea educatiei in randul tinerilor NEETs din judetul Dambovita. Initierea unei campanii publicitare in acest sens este imperios necesara. Astfel, se vor face cunoscute avantajele participarii la proiectul “Viitorul incepe azi” ID 135129 derulat in judetul Dambovita. Cu cat mai multi tineri cu studii nefinalizate vor sti despre acest proiect, cu atat mai mult rata de inscriere in proiect va fi mai mare.

Importanta proiectului Ips in parteneriat cu ISJ

Tinerii care nu au un loc de munca sau care nu sunt inscrisi intr-o forma de invatamant duc la majorarea gradului de saracie si excluziune sociala. Cu atat mai mult ca tinerii din regiunea Sud-Muntenia ocupa locul 2 pe tara la numar de someri cu varste curprinse intre 16 si 29 de ani. Conform buletinului statistic publicat de MMSPS in martie 2019, 7046 de persoane din judetul Dambovita nu au un loc de munca. Acelasi document ne informeaza ca numarul somerilor neindemnizati doar cu studii primare sau fara studii era de 2148 de persoane.

Abandonul scolar si parasirea timpurie a scolii reprezinta in continuare principala cauza a gradului crescut de someri din judetul Dambovita. De aceea, prin initierea proiectului IPS in parteneriat cu ISJ se preconizeaza ameliorarea acestor probleme pe viitor. Activitatile propuse sustin indeplinirea obiectivelor parteneriatului dintre ISP si ISJ. Acestea reprezinta masuri de sprijin oferite tinerilor NEETs pentru a se reintoarce in sistemul de educatie si a gasi un loc de munca stabil. Includerea lor in proiect printr-un program de tipul “A doua sansa” le ofera posibilitatea de a se reintegra in societate, de a obtine o educatie si o calificare profesionala si chiar de a-si dezvolta activitati independente.

Concluzie


Ingrijorator sau nu, situatia tinerilor care recurg la abandon scolar este extrem de precara. Odata iesiti din sistemul educational, multora le este greu sa mai revina la scoala chiar daca isi doresc acest lucru. Din fericire pentru ei, proiectul “Viitorul incepe azi” derulat de IPS in Parteneriat cu ISJ este menit sa ii ajute in acest sens. Prin inscrierea in proiect, 410 tineri cu varste cuprinse intre 16-29 de ani care nu si-au finalizat studiile vor avea oportunitatea de a reveni la scoala. Mai mult de atat, acestia vor avea chiar posibilitatea de a obtine o calificare profesionala, de a gasi un loc de munca stabil, si chiar sa isi deschida propria afacere.