Masina de scris

Masina de scris

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5864

Voteaza & Distribuie

Descriere

Era masinii de scris, cea cu tastele care au ajutat atat de mult pentru tomurile ultimelei perioade, se incheie curand. Se pare ca ultima fabrica din lume care mai fabrica masini de scris, Godrej & Boyce din Mumbai, India, se va inchide in urmatoarele zile.


Compania mai are numai 500 de masini de scris in stoc. Fapt socant daca ne gandim ca in urma cu 30 de ani se vindeau de aici 50.000 de masini pe an, iar anul trecut n-au ajuns nici la 800. Prima masina de scris cu tastatura Qwerty si care a avut un succes rasunator pe plan comercial a fost masina de scris Sholes.

masina de scris


masina de scrisDin nefericire, nu este doar o persoana care sa fie cunoscuta drept cea care a inventat masina de scris in forma sa standard, deoarece sunt numerosi inventatorii care au pus bazele aparitiei acestui aparat. Printre cei care au realizat dispozitivul se numara urmatorii: Henry Mill, Pellegrino Turri si William Austin Burt.


Se cunoaste faptul ca masina de scris se numara printre cele mai importante inventii din lumea moderna, mai ales pentru ca sta la baza procesului de comunicare, iar acest lucru se intampla inca din secolul al XVIII-lea.


Masina de scris este un dispozitiv mecanic care e folosit pentru dactilografierea textelor si pentru ca acest domeniu are nenumarate nevoie, masina de scris a fost reinventata in toate formele si marimile de circa 52 de ori.


In data de 6 ianuarie 1714, Henry Mill, inginerul englez, a brevetat pentru prima data o masina care reusea sa imprime litere consecutiv. Prima masina de scris a fost inventata de Pellegrino Turri in 1808 ca sa ajute persoanele oarbe care aveau nevoie.

masina de scris - tort


masina de scris - tort"Globul de scris" a fost prezentat in 1870 de catre Pastorul din Danemarca, Rasmus Hansen si semana cu o perna cu ace. Apoi, masina a fost transformata intr-un produs comercial, iar prima masina de scris comerciala a fost inscrisa in 1868, din dorinta lui Christopher Latham Sholes, un inginer mecanic din Statele Unite.


Inginerul si-a intis apoi creatia si a adaugat taste pentru tot alfabetul, produsul fiind vandul apoi pentru 12.000 de dolari.


Cat despre masina de scris electrica, prima a fost construita in anul 1902, iar in 1920, aceasta devine un obiect un design standard, iar firmele producatoare au incetat sa introduca diferente majore in ceea ce priveste aspectul.

tastele trecutului


tastele trecutuluiAcum cativa ani masina de scris era in voga si reprezenta un simbol social, fiind nelipsita din birouri. Chiar daca in perioada comunismului puteai fi arestat daca nu declarai ce ai in casa, masinile de scris mai sunt inca prezente in multe birouri din tarile din lumea a treia.


Astazi, insa, nu mai pot fi cumparate decat second-hand si nu mai sunt functionale, fiind utilizate pe post de obiect de muzeu pentru nostalgici.