Inventii de varf care au schimbat evolutia omenirii

Inventii de varf care au schimbat evolutia omenirii

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriInventii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7638

Voteaza & Distribuie

Descriere

Inventiile care au schimbat evolutia omenirii au aparut in decursul istoriei. Unii dintre autorii lor au ajuns la descoperirile geniale printr-o intamplare, altii le-au obtinut prin studii indelungate si meticuloase. Au existat oameni care au imbunatatit tehnologii existente, ajungand la aplicatii revolutionare. Specia umana este una ingenioasa si de la momentul cand cineva a lovit un obiect de pamant, constatand ca poate fi o unealta si o arma, pana la Internet si telescopul spatial Hubble, a trecut o intreaga istorie a inventiilor. Unele sunt esentiale pentru omenire. Iata cateva din ele:


Roata

Inainte de inventarea rotii, in 3500 i.d.Hr., capacitatea oamenilor de a transporta ceva pe uscat era extrem de limitata. Roata a facilitat aparitia carutelor, agriculturii si comertului, permitand aducerea marfurilor de la mari distante. Astazi, roata face parte din stilul nostru de viata, fiind omniprezenta: de la masinile de Formula 1 si pana la ceasuri si turbine.
Roata


inventarea rotii
Cuiul

Fara cuie, civilizatia umana s-ar fi destramat. Aceasta inventie-cheie dateaza de mai bine de 2000 de ani, devenind posibila numai dupa ce oamenii au putut sa toarne metalul in forme. Inainte de cuie, structurile din lemn erau construite prin imbinari in punctele de sustinere. Se crede ca surubul a fost inventat de Arhimede, in secolul al treilea i.d.Hr.
surubul


surubul, inventat de Arhimede
Busola

Vechii navigatori se orientau dupa stele in explorarile lor pe mare, insa aceasta metoda nu functiona in timpul zilei, sau in noptile noroase, si era periculos sa te aventurezi departe de coasta. Chinezii au inventat busola intr-o perioada intre secolele IX si XI; primele busole erau facute din magnetita, un minereu de fier puternic magnetizat, proprietate pe care ei o studiau de cateva veacuri. Primele busole nu aveau ace magnetice, ci un fel de linguri din magnetita slefuita, asezata pe o suprafata plana. Busola a fost transmisa europenilor si arabilor prin contactele nautice cu chinezii.
busola


busola, inventata de chinezi
Tiparul

Germanul Johannes Gutenberg a inventat prima tiparnita in anul 1440. Vitala pentru realizarea ei, a fost turnarea manuala, o noua tehnica datorita careia au putut fi create, rapid, cantitati mari de piese metalice in miscare. Aparitia tiparnitei a crescut exponential viteza cu care au putut fi raspandite cartile, conducand la diseminarea rapida a cunoasterii, pentru prima data in istorie. Pana in anul 1500, tiparnita a adus Europei peste 20 de milioane de volume. Totodata, tiparnita a permis accesul masiv al populatiei la Biblie, ceea ce a dus la diverse interpretari alternative, inclusiv ale tezelor lui Martin Luther, care si le-a tiparit si le-a expus pe usile catedralei din Wittenberg, declansand reforma protestanta.
tiparnita


inventarea tiparnitei
Motorul cu ardere interna

In acest motor are loc combustia interna a combustibilului, la temperatura ridicata, procesul punand in miscare un piston. Astfel, motorul cu ardere interna converteste energia chimica in forta mecanica. Dupa decenii de perfectionari, motorul este o masinarie destul de sofisticata, insa principiul sau de functionare este acelasi ca in ultima parte a secolului al XIX-lea, cand a fost inventat, conducand omenirea in Era Industriala.
Motorul cu ardere interna


Motorul cu ardere interna
Telefonul

Cu toate ca mai multi inventatori s-au implicat in proiecte vizand transmiterea electronica a vocii omenesti, Alexander Graham Bell a fost primul care a patentat telefonul electric, in 1876. Inventia lui a avut un succes imediat, revolutionand comunicatia globala.
primul telefon electric


primul telefon electric
Becul electric

Becul electric a schimbat intreaga lume permitand oamenilor sa lucreze si sa fie activi si noaptea. Potrivit unor istorici, cu toate ca 24 de persoane au fost implicate la modul esential in inventarea becului cu incandescenta, Thomas Alva Edison este considerat inventatorul primar deoarece a creat un sistem de iluminat complet functional, inclusiv generatorul electric si cablajele, precum si becul cu filament de carbon, in 1879.
Becul electric


primul bec electric
Penicilina

Este una dintre descoperirile faimoase din istoria omenirii. In 1928, cercetatorul scotian, Alexander Fleming, a descoperit – accidental – ca o ciuperca, vinovata de contaminarea unei culturi bacteriene, era extrem de activa in distrugerea microorganismelor. Respectivul mucegai s-a dovedit a fi penicilina, perfectionata in urmatoarele doua decenii si fabricata ca un medicament cu numele atat de bine cunoscut.
Alexander Fleming


Alexander Fleming, inventatorul penicilinei
Internetul

Sistemul global de conectare a computerelor, Internetul, este creatia cercetatorului Lawrence Roberts. In anii ’60, el a conceput o retea de comunicare pentru departamentul american al apararii, retea cunoscuta drept ARPANET, predecesorului indispensabilului Internet.
Internetul


inventarea Internetului