iPod, un nume inspirat de un film

iPod, un nume inspirat de un film

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriInventii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2126

Voteaza & Distribuie

DescriereIpod


Ipod nanoiPod, dispozitiv care a curatat strada de walkmanuri, CD playere portabile si „megablastere" cu difuzoare cat roata carului, a fost lansat acum 10 ani, iar in momentul aniversar se cere o privire aruncata in urma, pentru descifrarea acestui hit al tehnicii digitale. Primele playere iPod au fost lansate de Apple in noiembrie 2001, avand suficient spatiu in memoria lor pentru „1000 de cantece in buzunarul dumneavoastra", dupa cum suna reclama.Era ceva cu totul nou: dispozitivul extraplat (dupa canoanele vremii) inlocuia cu succes orice walkman, iti dadea posibilitatea sa-ti organizezi lista cu piesele pregatite pentru ascultare, nu implica nici un mecanism in miscare – care sa presupuna uzura fizica – era vandut in mai multe culori si se auzea suficient de tare pentru ca, ulterior, Comisia Europeana sa impuna o limita pentru selectorul de volum.


Nu de alta, insa iPod-urile lui Steve Jobs promiteau sa lase surzi o generatie intreaga de tineri melomani. De la „1000 de cantece in buzunarul dumneavoastra", ultimul iPod Touch poate duce cu el pana la 14 000 de piese. Secretul mentinut inainte de lansarea oficiala a acestui dispozitiv a facut ca prototipul sa fie carat intr-o cutie de pantofi, pentru a nu i se ghici dimensiunile. Insa, surpriza surprizelor era sa se transforme intr-un esec lamentabil din cauza problemelor de functionare a bateriei, care se consuma prea repede.


In plus, lansarea a fost intarziata si de insistenta lui Steve Jobs pentru reproiectarea controlului volumului, pe care nu-l considera de cea mai buna calitate (gurul de la Apple era pe jumatate surd). Dar, cu toate hopurile intalnite si, mai ales, neincrederea publicului la primul contact cu iPod-ul, micuta „cutie muzicala" este la cea de-a cincea generatie si au fost vandute mai bine de 320 de milioane de bucati in intreaga lume. Magazinul Apple pentru muzica in format digital, iTunes, a vandut 10 miliarde de melodii, la un pret suficient de accesibil incat sa-si formeze o baza serioasa de utilizatori-clienti.


Denumirea curioasa data de Apple dispozitivului, iPod, a provocat unele confuzii la momentul aparitiei sale pe piata. Cei care au scapat prezentarea lui oficiala, auzeau in treacat de el fara sa stie prea bine ce face si „ce este". Pentru vorbitorii nativi de engleza, iPod sugera o capsula spatiala, un modul, dar denumirea se lasa interpretata cu generozitate, lasand loc imaginatiei sa identifice obiectul prin prisma biologicului, zoologiei (cireada, turma, saculet pentru glande), iar mintile mai luminate se puteau gandi la un acronim pentru Post Office Department. Putini au fost cei care cunosteau adevarul: denumirea i-a fost inspirata unui copywriter (autor de reclame), Vinnie Chieco, implicat in proiectul Apple, de un film al lui Stanley Kubrick.


Este vorba de capodopera cinematografica a secolului XX, 2001: A Space Odyssey. Chieco a fost impresionat de dialogul dintre astronautul Bowman si computerul atotputernic care controla nava Discovery, HAL 9000, cand acesta incearca sa-l ucida interzicandu-i accesul la bord, dupa o iesire in spatiul cosmic. Replica istorica a fost:„Open the pod bay door, Hal!" – „Deschide trapa de acces a modulelor spatiale, Hal!"Insa, aniversarea a 10 ani de la intrarea pe piata a acestor „module" Apple nu indeparteaza problemele cu bateria ultimului tip de iPhone, un alt pariu de milioane. Utilizatorii se plang pe forumuri ca viata bateriei este extrem de limitata. Apple insista ca software-ul sau, iOS 5.0.1 inlatura problema cu alimentarea, dar posesorii telefoanelor destepte continua sa protesteze. Unul anunta ca„la o ora si jumatate dupa ce am facut actualizarea softului, bateria s-a consumat in proportie de 20%, fara sa-l fi folosit deloc. Este ingrozitor!"Un altul observa ca„am acelasi consum ca inainte. Dupa 2 ore si jumatate bateria s-a consumat la 80%, dupa o utilizare moderata."Apple, open the iPhone bay door, please!